Odluka na “Vembliju” nakon varšavskog pakta

Bio je to meč nevjerovatnih emocija, odbranjenih u popuštenih šansi. Remi je na kraju realan...
100 pregleda 36 komentar(a)
Ažurirano: 06.09.2013. 22:26h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Varšava - Poljska i Crna Gora sklopili su “varšavski pakt”, od kojeg su profitirale Ukrajina i Engleska – nakon remija (1:1) pred 45 hiljada frenetičnih navijača na Narodnom stadionu, po mundijalsku vizu ići će se na “Vembli” narednog mjeseca.

"Ima li šta ljepše za malu Crnu Goru nego da o Mundijalu odlučuje na "Vembliju", rekao je Branko Brnović nakon meča.

Ludu utakmicu odigrala je njegova četa u grotlu varšavske arene, bez Stevana Jovetića, a od 30. minuta i bez drugog jedinog superstara, Mirka Vučinića.

Da je neko nakon tolikih pehova ponudio remi u Varšavi Crna Gora bi ga objeručke prihvatila, ali će se dugo žaliti za šansom Dejana Damjanovića 20 minuta prije kraja meča, kada je zlatnom napadaču crnogorskog tima, sinoć strijelcu trećeg gola u trećem velikom meču (Ukrajina, pa Engleska) nedostajalo samo malo mirnoće pa da opet lansira "sokole" ka Brazilu.

Iovako, remi je podvig, posebno bez najboljih igrača, Crna Gora je nakon Kijeva neokrznuta napustila i drugu veliku stanicu ka Brazilu, a karta za Južnu Ameriku tražitiće se u najvećoj evropskoj metropoli - Londonu.

Bio je to meč nevjerovatnih emocija, odbranjenih i popuštenih šansi. Remi je na kraju realan, jer su prilike imali i Poljaci, tokom većeg dijela prvog i na startu drugog poluvremena napadali su u talasima.

Još kada je Jakub-Kuba Blaščikovski u totalnom transu u posljednjim sekundima sudijske nadoknade pojurio da slavi sa navijačima, a svi poljski fudbaleri završili u gomili ispod sjeverne tribine, činilo se da su sve lađe potonule.

Ali, zavijorila se zastavica, stigao je spasonosni ofsajd - ofsajd nade koji je Brnovićev tim zaslužio više nego bilo ko drugi...

Mat Damjanovića, odgovor Levandovskog

Poljaci su krenulu žestoko, blok u defanzivi nije funckcionisao ni približno kako u Kijevu prije 11 mjeseci.

Domaći igrači “bušili” su crnogorsku odbranu, posebno po desnoj strani, gdje je Blaščikovski često ostajao jedan na jedan sa Vladom Božovićem, što je specijalitet igre turbo-veziste Borusije Dortmund. Ispred Božovićevog gola u nekoliko navrata bilo je “spasavaj se ko može”, a već u 7. minutu stigao je prvi veliki zicer - mladi as Udinezea Žjelinski izašao je sam na crnogorskog golmana nakon dodavanja Kliha, ali je Božović sjajnom reakcijom otvorio seriju prvoklasnih odbrana.

A onda je niotkuda došao trenutak koji se čekao, za koji se vjerovalo da će se desiti tek u drugom poluvremenu. Poljska odbrana se raspala nakon prvog pravog napada Crne Gore, sjajan pas Boškovića bukvalno je pocijepao posljednju liniju protivnika, a Damjanović bio siguran i smiren kao u Kijevu prošle godine – 0:1.

Bio je to idelan scenario, ali nepredviđeni detalji mijenjaju tok meča. Poljski fudbaleri bili su u nokdaunu, publika u totalnom šoku, kada ih je velika greška crnogorskog tima vratila u život. Miloš Krkotić “prodao” je loptu na sredini terena, bila je to poslastica za Roberta Levandovskog, koji je izdržao duel sa Bašom i Džudovićem i sjajnim šutem lijevom nogom razbio maler u reprezentaciji koji je trajao vise od godinu.

Tako je Crna Gora naivno prosula idealan početak utakmice, jer je prije meča bilo gotovo nazamislivo da vodi sa 1:0 a da Mirko Vučinić do tada ne dotakne loptu…

Ali, nakon prvog pravog kontakta u 30. minutu stigao je oštar start, Vučinić je pao, zatražio zamjenu, a usput zaradio i žuti karton zbog protesta…

Nakon Jovetića, Crna Gora je nastavila i bez Vučinića, i nije nam se pisalo dobro. Serija početničkih grešaka na sredini se nastavila, a to Poljaci pretvaraju u zicer šanse, pa je u posljednjih pet minuta prvog dijela Brnovićeva četa preživjela samo zahvaljujući golmanu Božoviću, koji je “skinuo” vrhunske prilike Soboti i Levandovskom…

Hvala Fornaliku zbog Blaščikovskog

Indisponiranog Krkotića, Brnović je zamijenio Vukčevićem na poluvremenu, dok je Fornalik mijenjanjem pozicije Blaščikovskom prebacio težište napada na lijevu stranu.

Ispostavilo se da je to bila pogrešna odluka, jer je odbrana Crne Gore bila jača po desnoj strani, pa je Poljacima otupila oštrica…

Iako je na početku nastavka lopta kružila oko našeg šesnaesterca, Poljaci su kako je odmicao meč počeli da pokazuju svoje tradicionalne boljke velikog pada u igri, pa su Brnovićevi momci sve više dolazili do daha.

I ponovo dobili priliku da prijete poljskoj odbrani, koja je još u prvom dijelu pokazala koliko je ranjiva. Sve se veći prostor otvarao po protivničkoj polovini, Kasalica je dva puta bio u poluprilici po desnoj, jednom je mogao da doda Damjanoviću, drugi put je loše pucao.

Nakon opsade Poljaka u finišu prvog i na startu drugoh poluvremena činilo se da Crna Gora neće dočekati šansu kakva je stigla u 69. minutu – Vlado Božović se ubacio u napad, mogao je i da šutira, ali je umjesto toga kao na tacni poslužio Damjanovića, koji je opet bio jedan na jedan sa golmanom Borucom, ali je pucao visoko preko gola.

Naši fudbaleri masovno su izlazili na protivničku polovinu, sijevalo je najviše po desnoj strani, Vukčević je sa peterca promašio loptu, u poziciji je bio i Bećiraj…

Selektor Poljske ispravio je grešku u finišu meča, opet je Blaščikovskog vratio na desnu stranu, ali je bilo prekasno. Pomoćnik je svirao spasonosni ofsajd.

Misterija posljednjeg treninga

Crna Gora je u Varšavi igrala bez Stevana Jovetića, koji je na posljednjem treningu pred meč osjetio zatezanje u butnom mišiću.

U pitanju je povreda koju je zaradio još u Bjelorusiji, kada se „nategao“ da odigra svih 90 minuta, zbog čega je i propustio prva tri meča Sitija u novoj sezoni.

Iako je Stevan još ranije zaradio povredu, „misterija posljednjeg treninga“ ponovo nije zaobišlja crnogorsku reprezentaciju.

Teško da ima reprezentacije u Evropi koja je imala toliko pehova na treningu koji treba da bude samo lagano opuštanje pred meč.

Simon Vukčević je uoči revanš utakmice baraža sa Češkom slomio nos, Mirko Vučinić se nekoliko puta hvatao za nogu dan pred utakmicu, uoči utakmice sa Ukrajinom kost u stopalu slomio je i Stefan Savić...

Previše, i za reprezentacije sa mnogo većim fondom fudbalera...

Ranko Krivokapić u hotelu sa novinarima

Crnogorski novinari bili su smješteni u varšavskom hotelu „Šeraton“, a sa njima i – Ranko Krivokapić, šer SDP-a i predsjednik Skupštine Crne Gore sa svojom delegacijom.

Krivokapić je bio u službenoj posjeti Varšavi,gledao je i utakmicu, kao što to gotovo uvijek radi pod Goricom...

Poljska – Crna Gora 1:1

Varšava – Narodni stadion. Gledalaca: 45.652. Sudija: Bjornd Kajpers (Holandija). Strijelci: Levandovski u 16. minutu za Poljsku, Damjanović u 12. minutu za Crnu Goru. Žuti kartoni: V. Božović, Vučinić, Kasalica, Džudović (Crna Gora), Šukava (Poljska).

Poljska: Boruc – Jedržejčik, Šukala, Glik, Vavržinjak (Benjiš) - Kričkovjak, Klih - Blaščikovski, Žjelinski (Mjeržejevski), Sobota (Šolek) – Levandovski.

Crna Gora: M. Božović 8 – Savić 7,5, Džudović 7, Baša 8, V. Božović 7 – Zverotić 6,5, Drinčić 6,5, Krkotić 5 (Vukčević 6,5), Bošković 7 – Vučinić - (Kasalica 6), Damjanović 8 (Bećiraj).

Galerija

Bonus video: