Omar Abdulrahman: Arapski Mesi, najbolji fudbaler za koga ostatak svijeta nije čuo

Luis Suares je tražio od njega da zamjene dresove, a Rajan Gigs je bukvalno trčao za njim da bi dobio njegovu majicu, navodi BBC
221 pregleda 1 komentar(a)
omar abdulrahman, Foto: Www.thenational.ae
omar abdulrahman, Foto: Www.thenational.ae
Ažurirano: 07.12.2017. 10:29h

Ima preko milion pratilaca na Instagramu, nalazi se na omotu najpoznatije fudbalske video igrice na svijetu, sa Nejmarom, bio je na probi u Mančester sitiju.

Zovu ga arapski Mesi, ima frizuru koju „kopiraju“ ljubitelji fudbala širom arapskog svijeta.

Da li je Omar Abdulrahman najbolji fudbaler za koga ostatak svijeta nikada nije čuo, pita se BBC.

Abdulrahman je 26-godišnji ofanzivni vezni Al Aina, kluba iz Ujedinjenih arapskih emirata i reprezentativac te zemlje.

Prošle godine, magazin “FourFourTwo” ga je proglasio najboljim azijskim fudbalerom, ispred Sona Hjonga Mina iz Totenhema i Šinđija Okazakija iz Lestera.

Zvanično, bio je najbolji azijski igrač 2016, a 2017. zauzeo je drugo mjesto iza Sirijca Omara Kribina.

Evropa ga je upoznala prije pet godina, na Olimpijskim igrama u Londonu, kada je Danijel Staridž, golgeter Liverpula, rekao da je riječ o fudbaleru, koji, bez sumnje, može da igra u Evropi, na visokom nivou, navodi BBC.

Luis Suares je tražio od njega da zamjene dresove, a Rajan Gigs je bukvalno trčao za njim da bi dobio njegovu majicu, navodi BBC.

U Ujedinjenim arapskim emiratima njegov lik nalazi se na brojnim bilbordima reklamne kampanje kompanije “Nike”, a na omotu verziji popularne video igrice “Pro Evolution Soccer 2016” za Srednji istok, nalazi se njegova i Nejmarova fotografija.

Prije godinu je na prijateljskom meču u Dohi, kada je, kao gost, nastupao za Al Ahli iz Saudijske arabije, pogodio gol za Barselone – “panjenkom” iz penala.

“Po mom mišljenju on može da igra bilo gdje u Evropi. Sve što uradi sa loptom je fantastično, uvijek može da riješi situaciju, da uradi nešto nepredvidivo”, kazao je Henk ten Kate, koji je nekada vodio Ajaks, Barselonu i Čelsi, koji je sada trener šampiona UAE Al Džazire, gdje je nekada igrao Mirko Vučinić.

“Al Ain ima apsolutno najboljeg fudbalera u Aziji. On je nevjerovatan”, rekao je Sabri Lamuši, bivši fudbaler Intera i Parme, a sada trener katarskog Al Džaiša.

Zašto onda Abdulrahman nikada nije igrao u Evropi?

On je 2012. godine bio na testiranjima u Mančester sitiju, uspješno ih prošao, ali je prepreka bila radna dozvola, javljali su tada engleski mediji.

“Kolo Ture mi je rekao da ću potpisati ugovor, da ne sumnja u to”, kazao je Abdulrahman.

Iste godine je odbio ponudu Benfike, dok je prošlog ljeta imao mogućnost da ode u Nicu, ali se transfer nije realizovao.

Njegova situacija je, međutim, na neki način komplikovana i kompleksna.

Al Ain, kao i svi klubovi u UAE, funkcionišu pod patronatom bogatih porodica, kojima je fudbal stvar prestiža i koji žele da imaju najbolje fudbalere.

Vrlo je teško dobiti dozvolu za odlazak, novac za obeštećenje je apsolutno bezvrijedan za šeike…

“Al Ain je uvijek radio sve da me zadrži i ja osjećam obavezu da budem dio kluba”, rekao je Abdulrahman.

Nijedan fudbaler iz UAE nije igrao u Evropi, a Ćavi, legenda Barselone, koji igra u Kataru, smatra da bi Abdulrahman to mogao da promijeni.

“Bilo bi veoma važno za njega, za sve arapske igrače, za zemlju takođe, da ode u Evropu, da osjeti pravi takmičarski fudbal. Omar je spreman za to odavno, mogao bi da bude pionir, čiji će primjer slijediti ostali”, rekao je Ćavi za BBC.

Bonus video: