Otvorena istraga u slučaju Nikezić

Fudbalski savez Rusije, tačnije Komitet za etiku te asocijacije najavio je danas u podne (deset sati po našem vremenu) saslušanje svih aktera skandala
89 pregleda 0 komentar(a)
nikezić, Foto: Savo PRELEVIĆ
nikezić, Foto: Savo PRELEVIĆ
Ažurirano: 17.03.2011. 23:32h

Optužbe crnogorskog napadača Nikole Nikezića a potom i srpskog defanzivca Sretena Sretenovića da su prijetnjama primorani da potpišu raskid ugovora sa ruskim premijerligašem Kubanom, uzburkale su ruski fudbal. Fudbalski savez Rusije, tačnije Komitet za etiku te asocijacije najavio je danas u podne (deset sati po našem vremenu) saslušanje svih aktera skandala, a iz RFS su pozive uputili svim stranama u sporu.

- Ovo su ozbiljne optužbe, koje, iskreno se nadam da nijesu tačne jer bi bacile ljagu na ruski fudbal koju bi bilo teško oprati. Ipak, ne želimo da bježimo od problema i formirali smo tim stručnjaka koji će do tančina da ispitaju čitav slučaj. I naravno, pravosuđe mora da vodi istragu - kazao je predsjednik tog Komiteta Alu Alhanov.

Ruski mediji su nastavili da se bave “slučajem Nikezić”, ne prestajući da se pitaju da li bi iko pristao da se bez ikakve nadoknade odrekne 256 hiljada dolara, koliko je ugovorom sljedovalo crnogorskog internacionalca. Ponovo su kontaktirali generalnog direktora Kubana Surena Mkrtčjana, agenta Nikolu Jokišića i generalnog sekretara ruske podružnice sindikata fudbalera i trenera - FIFPro Nikolaja Gramatikova, ali nijesu saznali mnogo novoga, pošto je svaka strana ostala pri prethodnom stavu. Ipak, upornost se isplatila pošto je Mrktčjan bio neoprezan.

- Nikako ne mogu da prihvatim tvrdnje da nijesmo dozvoljavali Nikeziću da trenira, i za tu izjavu bih mu tako rado isprašio tur! Zaslužio je, i to zbog problema koje je napravio treneru koji je svakodnevno radio sa njim. Što se fotografija sa povredama Nikezića tiče, one su me zasmijale. Pa ona na stomaku, kao da je u solarijumu napravio - kazao je Mkrtčjan.

To je, uz prethodne optužbe rukovodilaca Kubana da su iz FIFPro -a tražili novac da zataškaju slučaj, dodatno iziritiralo ovaj sindikat.

- Hvala Mrktčjanu što nam je olakšao ovaj slučaj. Same prijetnje fizičkog obračuna iznesene tako otvoreno i javno su potpuno dovoljne. Zato ponavljam, rukovodstvo Kubana mora da podnese ostavku. Što se tiče pojavljivanja Nikezića na saslušanju, o tome ne znamo ništa jer nam o tome nije govorio - rekao je Gramatikov.

Na saslušanju izvjesno je neće biti Nikezića, ali ni njegovog agenta Jokišića.

- Ogroman je to rizik ići sada u Rusiju. Nikezić ne može da se osjeća sigurnim nigdje, osim u svojoj kući. I za mene je veliki rizik i kada se završi ovaj slučaj sa Kubanom, ja završavam sa ovim poslom. Ne treba mi toliki rizik. Smatraću ga završenim kada Kuban isplati Nikeziću sve što mu duguje, i nadam se da Suren nije bio uključen u tu epizodu i da će spor riješiti isplatom igrača, što bi bilo u interesu Kubana. Što se tiče Nikezića, on je preživio velike traume i sada razmišlja o završetku fudbalske karijere. Sada je nemoguće zaključiti bilo kakav angažman, ali se nadam da će nakon mjesec-dva, promijeniti odluku. Ponavljam, tačno je da smo preko jednog uglednog srpskog agenta koji radi u Rusiji dobili ponudu da se slučaj arhivira za 100 hiljada, ali je Nikezić odbio. Zašto sada kada su završeni svi prelazni rokovi da gubi novac. Fudbaler mora da misli na svoju budućnost. Klub je dozvolio da u njegovu bazu uđu dva bandita i pod prijetnjama pištoljima i batinama iznude potpis na raskid ugovora. I šta sad?! Najbolje je da nazovu i zbog ugleda kluba i ruskog fudbala isplate dugovanja - zaključio je Jokišić.

Bonus video: