Ovo je ta sezona: Liverpul je lako izašao na kraj i sa najvećim rivalom, a nakon meča pojavili su se zanimljivi podaci

"Redsi" hitaju ka 30 godina čekanoj tituli
7026 pregleda 4 komentar(a)
Radost igrača Liverpula, Foto: Beta-AP
Radost igrača Liverpula, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 20.01.2020. 09:07h

Ovo je definitivno ta sezona - fudbaleri Liverpula, gaze sve pred sobom u Premijer ligi, nemaju milosti prema protivnicima, a danas su u 23. kolu savladali najvećeg rivala - Mančester junajteda.

Bilo je 2:0 za Klopov tim, strijelci su bili Virdžil van Dajk i Mohamed Salah. Nakon današnjeg meča "redsi" imaju 64 boda - 16 više od drugoplasiranog Mančester sitija i 19 od Lestera. Aktuelni šampion Evrope ima i utakmicu manje, a taj meč sa Vest Hemom, Salah i društvo odigraće 29. januara.

Nakon današnjeg meča sa "crvenim đavolima" statističari su izvukli neke podatke vezane za aktuelnog šampiona Evrope. Ovo su neki od njih:

Liverpul je vezao 31 meč bez poraza u Premijer ligi. Posljednju utakmicu u ovom takmičenju izgubili su prošle sezone - trećeg januara 2019. godine - od Mančester sitija. Od tada su zabiježili 30 pobjeda i jedan remi. Taj neriješen meč, bio je duel sa Mančester junajtedom ove sezone, u devetom kolu, 20. oktobra. Duel je završen 1:1.

Rekosmo već, Liverpul je odigrao meč manje ove sezone u Premijer ligi. Dakle, 22 puta "redsi" su istrčali na teren i postigli makar gol u svakom meču. To je pošlo za rukom samo Arsenalu i šampionskoj generaciji u sezoni 2001/2002. Tada je ekipa Arsena Vengera zatresla mrežu u svakom kolu. Pred Liverpulom je još 16 mečeva da taj rekord izjednači.

Na današnjem meču sa Mančester junajtedom, golman "redsa", Alison asistirao je Salahu kod drugog gola. Brazilac je postao prvi golman Liverpula, poslije Pepea Reine, koji je upisao asistenciju u ovom takmičenju. Španski čuvar mreže je asistitrao Toresu na utakmici sa Sandrlendom 2010. godine.

Mohamed Salah je konačno postigao gol protiv Mančester junajteda. Od dolaska u Liverpul, 2017. godine Salah nijednom nije uspio da zatrese mrežu Junajteda - do večeras. Egipćanin je tako postigao gol protiv 23 od 24 ekipe, protiv kojih je igrao u Premijer ligi. Jedino nije bio strijelac protiv Svonsija.

Desni bek, Trent Aleksander-Arnold upisao je danas asistenciju za Van Dajka kod vodećeg gola Liverpula. To je deveta asistencija Engleza u Premijer ligi ove sezone, ali peta iz prekida. Niko u "ligama petice" nema više asistencija iz prekida ove sezone od Liverpulovog dječaka. Od početka prošle sezone on ima 21 asistenciju, najviše u Premijer ligi.

A od januara 2018. nijedan defanzivac u Premijer ligi nije postigao više golova od Virdžila van Dajka. Holanđanin je tada stigao u Liverpul iz Sautemptona i do danas se osam puta upisao u strijelce u ovom takmičenju.

I dalje smo kod odbrane Liverpula - danas su upisali sedmi vezani meč bez primljenog gola. Posljednji put mreža "redsa" mirovala je na sedam vezanih utakmica u Premijer ligi 2006. godine.

Liverpul ove sezone još ne zna za poraz u Premijer ligi. Pred ekipom je još 16 utakmica do kraja. Svi se sjećamo sezone 2003/2004 kada je čuvena generacija Arsenala, tzv. "nepobjedivi" došla do titule bez izgubljenog meča. Tada je Vengerova ekipa imala 26 pobjeda i 12 neriješenih i osvojila 90 bodova. Liverpul ove sezone ima 21 trijumf, jedan remi i 64 boda. Do kraja ima još 16 mečeva i 48 bodova u opticaju za aktuelnog vladara Starog kontinenta. Klopova četa djeluje nezaustavljivo i možda ćemo u maju pričati o još jednoj generaciji "nepobjedivih" u Premijer ligi.

Bonus video: