Ovo su četiri trenera sa kojima razgovara Savićević

Milovan Rajevac, Ljubiša Tumbaković, Ljupko Petrović i Faruk Hadžibegić, četiri su trenera sa Savićevićeve "A liste" za selektora.
85 pregleda 33 komentar(a)
Fudbalska reprezentacija Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Fudbalska reprezentacija Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.12.2015. 11:02h

Milovan Rajevac, Ljubiša Tumbaković, Ljupko Petrović i Faruk Hadžibegić, četiri su trenera sa kojima predsjednik FSCG Dejan Savićević vodi (ili je već obavio) razgovore oko preuzimanja reprezentacije Crne Gore, saznaju „Vijesti” iz pouzdanih izvora.

Dakle, treneri iz regiona - tri Srbina i jedan iz BiH - glavni su kandidati za četvrtog selektora fudbalske reprezentacije Crne Gore. Nije isključeno da se krug kandidata biti dodatno proširen nakon „prvog kruga konsultacija”, a slobodne trenerske opcije iz okruženja su i Miroslav Đukić i Safet Sušić, obojica sa selektorskim iskustvima.

Crna Gora bi svakako najkasnije do kraja februara trebalo da dobije novog selektora.

Milovan Rajevac, 61-godišnji trener iz Srbije, o kojem su „Vijesti” još u aprilu pisale kao o mogućem nasljedniku Branka Brnovića, ne krije da je već razgovarao sa Savićevićem i da želi da preuzme kormilo „sokola”.

U martu je uživo sa tribina stadiona pod Goricom gledao prekinuti meč Crna Gora - Rusija, kada su i krenule glasine da bi Savićević mogao da mu ukaže povjerenje. Ne krije da želi da se vrati trenerskom poslu nakon poprilične pauze, a nedavno je spominjan i kao kandidat za selektora Bosne i Hercegovine.

"Hoću da radim, željan sam izazova, posla i pobjeda. Naravno, i remiji i porazi su sastavni dio fudbala, a koliko mogu i koliko znam pokazao sam nebrojeno puta do sada".

Trenerska pauza je i iza Ljubiše Tumbakovića, 63-godišnjeg Beograđanina, koji je 2013. kratko vodio kineski Vuan, da bi u posljednje vrijeme uglavnom obavljao funkcionersku ulogu u Partizanu (sportski direktor, pa potpredsjednik).

Tumbaković je, navodno, bio ozbiljan kandidat za selektora Crne Gore i prije pet godina, priča se da je Savićević i tada razgovarao sa njim prije nego što je ukazao povjerenje Zlatku Kranjčaru. Velike uspjehe Tumaković je imao sa Partizanom 90-ih godina prošlog vijeka, a nakon toga se najviše zadržao u kineskom Šandongu.

Ljupko Petrović (68 godina) je najstariji trener sa Savićevićeve „A liste” kandidata, ali je, zanimljivo, najsvježiji u trenerskom poslu, jer se i dalje vodi kao trener bugarskog Liteksa.

Njegova avantura u klubu iz Loveča na putu je da se završeni bizarno, pošto je Liteks prije 10 dana izbačen iz bugarskog šampionata zbog toga što je predsjednik kluba Trifon Popov naredio fudbalerima da napuste teren na meču sa Levskim, nezadovoljan suđenjem. Petrović, koji se nije slagao sa ovom odlukom predsjednika, mogao bi da se zahvali Bugarima ako dobije ponudu da vodi Crnu Goru.

Njegova karijera je poznata - bio je evropski prvak sa Zvezdom 1991. godine (Savićević je bio u timu), a prije i poslije toga trenirao je veliki broj klubova u Srbiji, Španiji, Urugvaju, Grčkoj, Austriji, Kini, Hrvatskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kazahstanu i Ruandi. Baš kao Tumbaković, nema selektorskog iskustva.

Selektorsko iskustvo, doduše kratko, ima Faruk Hadžibegić, koji 1999. godine vodio Bosnu i Hercegovinu. I njegovo ime se spominjalo u medijima minulih sedmica. Najmlađi je na ovoj listi kandidata (58 godina), ali je, poput Rajevca, bez angažmana već četiri godine.

Nekadašnji saigrač Dejana Savićevića u reprezentaciji Jugoslavije trenirao je Sošo, Betis, Trou i turske klubove (Gaciantepspor, Diabakirspor, Denizlispor), prije nego što se 2008. vratio u Francusku, zemlju u kojoj je završio igračku karijeru (Dižon, Bastija, Arle).

Slobodni, ne previše skupi, Crna Gora bi im oživjela karijere

Za sve pomenute kandidate je karakteristično da su slobodni (ili djelimično slobodni, jer se još ne zna Petrovićev status u Liteksu), a vjerovatno i da nisu previše finansijski zahtjevni.

Posebno se to odnosi na Rajevca, Tumbakovića i Hadžibegića, koji bi eventualnim preuzimanjem reprezentacije Crne Gore oživjeli svoje trenerske karijere, a Rajevac čak i ne krije da ima veliku želju da vodi CG.

Da li u finansijama leži razlog što Savićević, makar za sada, ne pregovara sa nekim drugim slobodnim kandidatima za sada nije poznato. U svakom slučaju spominju se i imena Miroslava Đukića, Safeta Sušića...

Bonus video: