"Panjolada" pokrenula aktuelnog prvaka

Barselonu su pokrenule bijele marame navijača na "Nou kampu" nakon voidećeg gola Bilbaa u 50. minutu
75 pregleda 0 komentar(a)
Lionel Mesi Atletik Bilbao, Foto: Reuters
Lionel Mesi Atletik Bilbao, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.04.2014. 22:05h

ČInilo se da krizi Barselone nema kraja kada je u 50. minutu napadač Atletik Bilbaa Aric Aduric pogodio na „Nou kampu”. Uslijedila je “panjolada”, kojom su navijači katalonskog giganta izrazili nezadovolljstvo trenerom Tatom Martinom. Ipak, Bilbao se potom odlučio na totalnu defanzivu, što je Barsa iskoristila da u tri minuta upotpunosti preokrene rezultat golovima Pedra Rodrigesa u 72, i Lionela Mesija iz slobodnog udarca sa ivice kaznenog prostora.

Barsa je tako ostala na četiri boda zaostatka za liderom, Atletikom.

"Moramo da nastavimo da maštamo o tituli. Mučili smo se, i opet morali dajurimo prednost rivala, ali smo pokazali karakter. Trpimo kritike, ali mi smo profesionalci i sa tim semoramo nositi. Navijači dolaze na teren ne samo da nas podrže, nego i da kritikuju, a mi sa tim moramo da se nosimo", kazao je Havijer Maskerano, junak pobjede Barse i prekida niza od tri uzastopna poraza u svim takmičenjima.

Da je Bilbao, ekipa koja je 1. decembra prošle godine na svom “San Mamesu” prva skinula skalp aktuelnom prvaku (1:0), pogriješio što se vratio bilo je vidno u posljednjih 20-tak minuta. U 77. minutu Markel Susaeta je propustio zicer, da bi u prvom minutu sudijske nadoknade Maskerano uspio da uklizavanjem izblokira šut Mikela Rika sa peterca.

Imala je, doduše, i Barsa šansu da trećim golom obezbijedi pobjedu u finišu, ali je Teljo previuše oklijevao pri šutu. A utakmica je od samog starta bila pravi praznik fudbala sa bezbrojnim šansama, stativama i prečkama na obje strane. Najistaknutiji su u vječitom derbiju (obje ekipe nikada nisu napuštale špansku elitu) bili golmani Gorka Iraisos i Hose Pinto. Barsa je, ipak, bila za nijansu opasnija, ali ej šok stigao početkom nastavka kada je Aduric nebranjivo šutirao na asistenciju Ikera Muniaina.

Poraz Bilbaa na najbolji mogući način je iskoristila Sevilja, koje je ranije, ubjedljivom pobjedom nad Granadom prišla na svega tri boda zaostatka u borbi za četvrto mjesto i kvalifikacije za Ligu šampiona. Upravo će Bilbao u narednom kolu dočekati Sevilju i pokušati da zasutavi nalet izabranika Unaija Emerija, koji su slavili u devet od posljednjih 10 kola! Na strani Atletika biće obaveze Sevilje tri dana prije međusobnog okršaja u polufinalu Lige Evrope - utakmica sa Valensijom u četvrtak.

Rajo Valjekano nije ispustio priliku da pobjedom nad Betisom osigura opstanak, dok su se “zeleni” i matematički preselili u Segundu. I Selta je prebrinula brige, pošto je bila ubjedljiva na gostovanju Almeriji, koja je četvrtim uzastopnim porazom došla u nezavidnu poziciju.

Bonus video: