Partizan slavio u "vječitom derbiju", Zvezda promašila dva penala

Zvezda sada ima 62 boda, a Partizan 59. Do kraja takmičenja ostala su još četiri kola. Crveno-bijeli su i dalje u znatno boljoj situaciji, jer imaju bolji međusobni skor i gol-razliku
14 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2014. 20:07h

Fudbaleri Partizana pobijedili su Crvenu zvezdu sa 2:1 u 26. kolu Premijer lige i tako smanjili zaostatak za "vječitim" rivalom na tri boda.

Zvezda nije iskoristila dva penala na utakmici. Partizan je poveo golom crnogorskog repreyentativca Nikole Drinčića u 27. minutu, crveno-bijeli su izjednačili u 56. pogotkom Dragana Mrđe, a trijumf domaćinu donio je u 90. minutu Nemanja Kojić, koji je ušao u igru u završnici.

Penali za Zvezdu dosuđeni su u 25. i 34. minutu, a oba je odbranio Milan Lukač, prvi Milošu Ninkoviću, a drugi Nikoli Mijailoviću.

Zvezda sada ima 62 boda, a Partizan 59. Do kraja takmičenja ostala su još četiri kola. Crveno-bijeli su i dalje u znatno boljoj situaciji, jer imaju bolji međusobni skor i gol-razliku.

"Ko ima veću želju u derbijima, taj pobjeđuje. Mi smo večeras imali mnogo veću želju, što se vidjelo na terenu, gdje nam je Bog vratio golom u 90. minuut...Ja sam se vratio zbog ove utakmice, jer kad srpski igrač završi karijeru bez derbija...nije to - to", rekao je Drinčić.

"Vječiti" rivali odigrali su vrlo dinamično prvo poluvrijeme, u kome je Partizan uglavnom imao inicijativu i stvarao šanse, da bi Zvezda u finišu počela da napada.

Gosti su danas prvi priprijetili, kada je Dragan Mrđa iskoristio grešku Nikole Ninkovića u odbrani i iz prve šutirao na gol Milana Lukača, ali je pogodio spoljni dio mreže.

Partizan je prvu ozbiljnu akciju imao u devetom minutu, kada je Vladimir Volkov bio najviši u skoku poslije prekida, ali je glavom pucao preko gola.

Zvezda nije uspjela ni da izvede loptu poslije te akcije, kada je Danko Lazović sa lijeve strane ubacio loptu u šesnaesterac, a Ninković je skrenuo unazad do Petra Škuletića, koji je šutirao, ali je Boban Bajković odbranio njegov šute.

Samo tri minuta kasnije, Škuletić je ponovo došao u priliku.

Ninković je sa oko 14 metara uputio visoku loptu, koja je preskočila odbranu Zvezde, a pred nju je izašao Škuletić, ali je promašio, tako da je od svega ispao samo gol-aut.

Prvi penal dosuđen je u 24. minutu, kada je Vojislav Stanković sa leđa srušio Mrđu. Igrač Partizana dobio je žuti karton. Jedanaesterac je minut kasnije izveo Miloš Ninković, koji je šutirao po zemlji u lijevu stranu, a Lukač se bacio i zaustavio je.

Odmah u sljedećem napadu Partizan je poveo. Dosuđen je slobodan udarac sa oko 18 metara, a Nikola Drinčić je fantastično šutirao, lopta je preskočila živi zid i završila u gornjem lijevom uglu gola Bajkovića.

Zvezda je u 32. minutu imala iznenadnu priliku, ali je šut Nejca Pečnika Lukač odbio, a odbrana počistila.

Samo minut kasnije Branislav Trajković je s leđa srušio Mrđu, a Milan Mažić je odmah pokazao na bijelu tačku. Ovog puta penal je izveo Nikola Mijailović, koji je pucao u istu stranu kao Ninković, ali je Lukač ponovo odbranio.

Zvezda je do kraja poluvremena imala inicijativu, ali nije uspjela da stvori izglednije šanse.

Početak drugog poluvremena kasnio je zbog toga što je dio publike sa sjeverne tribine zapalio mnogo baklji.

Partizan je imao prvu šansu poslije slobodnog udarca u 55. minutu, kada je Nikola Ninković krenuo ka golu Zvezde, ali ga je Savo Pavićević zaustavio na ivici šesnaesterca, poslije čega su domaći fudbaleri tražili penal.

Zvezda je izjednačila u sljedećem napadu. Nenad Milijaš je sa lijeve strane uputio loptu u šesnaesterac, a Ninković je u trku odbio loptu unazad, tačno do Mrđe, koji je primio loptu i pored Stankovića savladao Lukača za 1:1.

Poslije toga se malo toga dešavalo. Obje ekipe su imale poluprilike, ali nisu uspijevale da iskoriste šanse, sve do 90. minuta, kada je Kojić primio pas Miroslava Vulićevića i volejom savladao Bajkovića za veliku radost domaćih.

Poslije utakmice navijači sa juga i istoka uletjeli u teren da slave sa svojim fudbalerima, ali ih je policija vratila na tribine. Pristalice Zvezde su poslije utakmice zapalile vatru na sjevernoj tribini.

"Primili smo gol posle naše greške, nažalost. Trebalo je pametnije da se čuvamo. Kontra je uslijedila poslije naše greške i dali su fenomenalan gol, svaka čast, ali poslije toga nije bilo vremena da se vratimo", rekao je trener Zvezde Slaviša Stojanović.

Na derbiju petoro povrijeđenih, niko teže

"Vječiti derbi" protekao je bez težih povreda, a beogradska Hitna pomoć ukazala je pomoć za pet osoba.

"Bilo je pet povrijeđenih, ali ništa dramatično. Sve povrede su sanirane. Od toga su tri bile povrede glave, jedna osoba je doživjela napad panike, što je psihički, mali nervni slom, a peta osoba je bila jedna sitna povreda", rekla je agenciji Beta portparol Hitne pomoći Nada Macura.

MUP Srbijw: Privedeno 76 osoba prije, poslije i za vrijeme derbija

Beogradska policija privela je prije, za vrijeme i poslije derbija ukupno 76 osoba, od čega će 10 biti zadržano, a protiv 26 "sledi dalji rad".

Osim toga, MUP Srbije je večeras saopštio da je rasvijetlio "krivično djelo razbojništva" koje se danas popodne dogodilo na benzinskoj pumpi u Lazarevcu i da je u toj opštini zbog toga privedeno 27 lica.

Prije početka utakmice lakše su povrijeđena tri policajca. MUP je saopštio da su od 76 privedenih 62 punoletnih i da je 10 njih napravilo krivično djelo, a 37 prekršajno.

Navodi se i da je od dovedenih osoba oduzeto 20 baklji, 16 drvenih palica, dva noža, jedan "bokser", jedna replika pištolja i metalna teleskopska palica.

MUP je u nabrajanju incidenata na derbiju napisao i da su navijači Partizana "u više navrata pogrdno skandirali premijeru Vlade Republike Srbije".

Tu se aludira na skandiranje mandataru Aleksandra Vučića, koji je osvjedočeni navijač Zvezde. Dio pristalica crno-belih na utakmicama skandira "Vučiću pederu, ne damo ti titulu", što je dio prepucavanja među navijačima "vječitih".

Policija je u saopštenju navela da je prije utakmice pregledala tribine i primijetila da je dio zaštitne ograde premazan lepkom, koji je uklonila ekipa Zavoda za zaštitu zdravlja.

MUP navodi i da je dobio "bezbjednosna saznanja da će pripadnici navijačkih grupa pokušati da u stadionu unesu veću količinu pirotehničkih sredstava", poslije čega je pretresao južnu tribinu stadiona i u toaletu pronašao 80 baklji i 80 dimnih bombi, u prostoru između juga i zapada još 64 "dimna uloška".

MUP je konstatovao paljenje baklji na sjevernoj i južnoj tribini, kao i paljenje stolica na sjeveru poslije utakmice.

Prije meča pretresani igrači Partizana, Zvezdini gađani bakljama

Prije večerašnjeg meča fudbaleri Partizana bili su podvrgnuti policijskom pretresu pri dolasku na stadion, a prije meča i u prvom poluvremenu zabilježeno je nekoliko incidenata, ali meč nije prekidan.

Tokom dana se pojavila informacija da je uprava Partizana u dogovoru sa huliganima namjeravala da prekine derbi na stadionu crno-bijelih, zbog čega je policija objavila da će pretresati igrače i to je i učinila.

Policajci su fudbalere crno-bijelih pretresali i otvarali im torbe na izlasku iz klupskog autobusa.

Prije početka utakmice, huligani sa istočne tribine gađali su bakljama fudbalere Zvezde prilikom zagrijavanja. Nekoliko baklji je uletjelo u teren, ali niko nije pogođen.

Tokom prvog poluvremena, izgrednici na južnoj tribini peli su se na semafor i otuda navijali.

Na kraju prvog dijela igre izbio je manji požar kada su huligani sa južne tribine zapalili zastavu navijača Zvezde, tako da su vatrogasci morali da intervenišu.

Tuča navijača Partizana i Zvezde u Bijeljini, jedan povrijeđen

Jedan muškarac povrijeđen je danas u tuči navijača Crvene zvezde i Partizana, koja se dogodila na izlazu iz Bijeljine u naselju Dvorovi, potvrđeno je iz bijeljinske policije.

Još nije poznato da li je ta osoba lakše ili teže povrijeđena.

Tuča je izbila oko 15 časova, a u njoj je učestvovalo više od 50 navijača. Oštećeni su jedan automobil, kamion hladnjača i ulazna vrata ugostiteljskog objekta u blizini mjesta sukoba.

Policija je brzo intervenisala i razdvojila sukobljene navijačke grupe.

Navijači Partizana zadržani su u Dvorovima, dok je grupa navijače Zvezde zaustavljena na graničnom prelazu Rača.

Galerija

Bonus video: