Pirova pobjeda “modrih”, Bećiraj umalo heroj

Bećiraj je sjajnim udarcem glavom donio “modrima” prednost od 3:1, ali je potom poklekla odbrana "modrih"
66 pregleda 6 komentar(a)
Šalke, Foto: Reuters
Šalke, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.08.2013. 22:00h

U revanš duelima kvalifikacija za Ligu šampiona nije bilo iznenađenja. Favoriti su izborili plasman za takmičenja po grupama evropskog elitnog nadmetanja.

A najbliži je velikom uspjehu bio zagrebački Dinamo, naročito kada je crnogorski reprezentativac Fatos Bećiraj sjajnim udarcem glavom donio “modrima” prednost od 3:1, i tako preokrenuo poraz sa “ Maksimira” od 2:0. Ipak, premiju od dva miliona eura koju je obećao predsjednik Dinama Zdravko Mamić, igrači “modrih” neće podijeliti, pošto je rezervista Roman Kinast u prvom dodiru loptu poslao iza leđa golmana Dinama Gžegoža Sandomerskog.

Bečka Austrija je tako prvi put u istoriji izborila plasman u Ligu šampiona, ponajviše zahvaljujući pravovremeni izmjenama bivšeg hrvatskog fudbalera na klupi, Nenada Bjelice.

U Ligu šampina plasirali su se Arsenal, Bazel, Šalke i Steaua.

“Tobdžije” su u dvomeču sa Fenerbahčeom pokzale da su neuporedivo bolji tim. Osim u Beču, neizvjesnosti je bilo i u duelu timova istog sponzora, ruskog Gasproma, ali je Šalke uspio i sa igračem manje da savlada PAOK u Solunu (kod 1:1 isključen je Džermejn Džons). Ipak, Julijan Draksler je uspio da pobjegne odbrani PAOK -a za drugi gol na strani. PAOK je uspio da izjednači ali zbog gola više primljenog na svojem terenu Solunci su morali da jure pobjedu. To su “plavi” iskoristi da iz kontre dođu do pobjede u posljednjim trenucima utakmice, preko dvostrukog strijelca Adama Salaija.

"Nevjerovatno je kakve smo greške pravili na našoj polovini. Bile su za moždani udar. Ipak, pokazali smo da smo napredovali u opdnosu na prethodni duel sa PAOK -om, a sa desetoricom igrača smo igrali onako kako je trebalo prije isključenja. Sve smo uradili kao što smo palnirali sa desetoricom, i kao da je jedanaesti igrač smetao u našoj formaciji", kazao je trener Šalkea Jens Keler.

Bazel je i na svojem terenu pokazao da je bolji od bugarskog Ludogoreca, koji je u prethodnoj rundi kvalifikacija eliminisao beogradski Partizan. Bazel je rutinski odradio posao nakon ubjedljive pobjede u prvoj utakimici. Puno više uzbuđenja bilo je na “Pepsi stadionu” u Varšavi, gdje je Steaua u uvodnim minutima sa dva gola šokirala Legiju. Miroslav Radović je sjajnim udarcem glavom uspio da pogodi i probudi svoju ekipu. Ipak, Steaua je znala da se odbrani sve do posljednje sekunde utakmice i gola Jakuba Ržezničaka koji je značio samo častniji oproštaj, jer je meč u Bukureštu završen rezultatom 1:1.

Rezultati: Arsenal - Fenerbahče 2:0 (Ramzi 25, 72) - prvi meč 3:0, Austrija - Dinamo Z. 2:3 (Mader 5, Kinast 82 - Brozović 33, Fernandes 43, Bećiraj 70) - 2:0, Bazel - Ludogorec 2:0 (Frej 11, Degen 79) - 4:2, Legija - Steaua 2:2 (Radović 27, Ržezničak 90+4 - Stanču 7, Piovakari 9) - 1:1, PAOK - Šalke 2:3 (Atanasiadis 53, Kacuranis 79 - Salai 43, 90, Draksler 67) - 1:1.

Danas: Zenit - Pakoš Fereira - prvi meč 4:1, Milan - PSV - 1:1, Seltik - Šahtjor Karagandi - 0:2, Maribor - Plzenj - 1:3, Real Sosijedad - Lion - 2:0.

Bonus video: