Po čemu su posebni Lam, Raul, Inijesta, Platini...

Filip Lam najavio završetak karijere u kojoj ima sve - osim crvenog kartona. Raul, Inijesta, Benzema, Platini i Lineker slični su kao on
141 pregleda 0 komentar(a)
Andres Inijesta, Foto: Reuters
Andres Inijesta, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.02.2017. 21:09h

Filip Lam je prije dva dana iznenadio čelnike Bajerna odlukom da na kraju sezone - završi karijeru.

Legenda bavarskog kluba i njemačkog fudbala uopšte, fudbaler koji je kao kapiten podigao pehar namijenjen svjetskom prvaku u Brazilu 2014, osim brojnih uspjeha i trofeja ima karijeru u kojoj se ističe sjajan detalj - nikada za 17 godina aktivnog igranja nije dobio crveni karton.

Ako u preostala četiri mjeseca bude disciplinovan i uzoran na terenu kao što je bio do sada, Lam će otići u penziju - bez isključenja.

Ali, nije jedini. Ovo je spisak poznatih fudbalera koji nikad u karijeri nisu dobili crveni karton.

RAUL GONSALES (Real Madrid, Šalke, Al-Sad, Kosmos, Španija)

Sedamnaest godina aktivnog igranja, 388 golova u 932 klupske utakmice, još 44 pogotka u reprezentaciji Španije. Osvajač Lige šampiona 1998, 2000. i 2002, prvi fudbaler koji je postizao golove u dva različita finala LŠ. Šest titula prvaka Španije sa Realom. I - nula crvenih kartona.

GARI LINEKER (Lester, Everton, Barselona, Totenhem, Nagoja, Engleska)

Ukupno 281 gol na 567 mečeva djeluje impresivno, ali jednako kao i ovaj detalj - nikada u karijeri nekadašnji engleski napadač nije dobio žuti ili crveni karton! Mnogi se još pitaju, kako je uspio, kako mu se bar jednom nije “omaklo” da dobije barem žuti karton...

ANDERS INIJESTA (Barselona, Španija)

Još jedan igrač čija je karijera ovjenčana trofejima na klupskom i internacionalnom nivou. Inijesta je svjetski i evropski prvak sa Španijom, četvrosturki osvajač Lige šampiona sa Barselonom... Crveni karton je valjda jedina stvar koja mu „nedostaje” u karijeri...

KARIM BENZEMA (Lion, Real Madrid, Francuska)

Najbolji strijelac reprezentacije Francuske svih vremena odigrao je u dosadašnjoj karijeri 649 utakmica. Imao je nestašluka van terena, ali na njemu još uvijek ne - nikada nije dobio crveni karton.

ŽOAO MUTINJO (Porto, Sporting, Monako, Portugal)

Portugalac je odigrao 153 utakmice za Monako, prije toga 140 za Porto i 259 u dresu Sportinga. Odigrao je i 94 meča u reprezentaciji Portugala. I još desetine u mlađim selekcijama. Nikada nije isključen.

MIŠEL PLATINI (Nansi, Sent Etjen, Juventus, Francuska)

Jedan od najboljih evropskih fudbalera svih vremena, trostruki dobitnik Zlatne lopte „Frans fudbala”. U karijeri je odigrao 655 utakmica, bez crvenog kartona.

„Sudije u modernom fudbalu mnogo više štite napadače od grubosti odbrambenih fudbalera, više se pokazuju kartoni. Mislim da je to dobro za spektakl”, kazao je Platini 2014.

Njima je nedostajalo tako malo

RAJAN GIGS (Mančester junajted, Vels)

Odigrao je skoro hiljadu utakmica u dresu Mančester junajteda (precizno - 963), i nikad nije dobio crveni karton. Za reprezentaciju Velsa nastupao je 62 puta, a tokom jednog meča, protiv Norveške 2001. godine, morao je ranije u svlačionicu zbog dva žuta kartona.

LEO MESI (Barselona, Argentina)

Nikada nije dobio crveni karton u dresu Barselone, ali njegova karijera u reprezentaciji nije mogla da počne gore - na debiju u dresu “gaućosa”, protiv Mađarske 2005, dobio je crveni karton samo minut pošto je ušao u igru.

Bonus video: