Podgorički derbi: Sudar dvije paklene serije

101 pregleda 1 komentar(a)
Mladost, Foto: Luka Zeković
Mladost, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.12.2015. 08:04h

Odigrali su Budućnost i Mladost mnogo podgoričkih derbija, čak 24 u samostalnoj Crnoj Gori, ali nijedan nije imao toliki značaj kao današnji na Starom aerodromu (13 sati).

Po prvi put, to je direktan duel za titulu, okršaj bi mogao da pruži jasne smjernice pred drugi dio šampionata.

Vodeća Mladost bi slučaju pobjede zadržala ogromnih devet bodova prednosti u odnosu na Rudar i ostavila Budućnost na „minus 12”, dok bi u slučaju trijumfa gostiju razlika bila znatno manja, a trka za titulu imala bi tri člana.

Remi bi, takođe, ostavio odgovore za proljeće. Biće to sudar iskustva i mladosti, ali i susret dvije paklene serije ekipa koje ne znaju za poraz u prvenstvu još od prošlog međusobnog duela, pod Goricom 12. septembra, kada je Mladost slavila 3:1.

Odavno na crnogorskim terenima nije viđen duel timova koji su u takvim pobjedničkim serijama.

Bilansi su fantastični i na najbolji način najavljuju derbi - „crveni” su vezali osam pobjeda i 12 mečeva bez poraza u prvenstvu, dok je iza „plavih” serija od pet trijumfa i 10 utakmica bez poraza, uz uspješne igre u Kupu (plasman u polufinale).

Raičević: Spremni smo da kaznimo svaku grešku

Upravo je taj duel pokazao i karakteristike dvije ekipe - Budućnost je napadala, a Mladost strpljivo čekala kaznivši svaku grešku protivnika.

Iako je ekipa Miodraga Vukotića mnogo napredovala u međuvremenu, ustalom nije doživjela niti jedan poraz od tada, vezista Mladosti Mirko Raičević vjeruje u pobjedu po sličnom scenariju.

“Sastaju se dvije ekipe kojima je samopozdanje na vrhuncu, nakon velikih serija pobjeda. Budućnost je mlađa ekipa od nas i igra srcem, uz kvalitet koji posjeduje, dok smo mi tim koji zna da igra na rezultat i koji je spreman da u svakom momentu kazni i najmanju grešku protivnika”, kaže Raičević.

Mladost bi pobjedom napravila ogroman korak ka tituli, iako je na proljeće još 16 kola.

“Igramo na našem terenu, ako smo pobijedili pod Goricom, ne vidim razlog da nešto slično ne uradimo i na našem terenu. Mislim, ipak, da ova utakmica neće baš sve odlučiti. Niti bismo mi u slučaju pobjede bili sigurni šampioni, niti bi Budućnost bila otpisana u slučaju poraza”.

Raičevića, kao nekadašnjeg kapitena i ljubimca navijača Budućnosti, raduje ambijent pred derbi.

“Mi smo prvi, a dolazi nam najveći klub u Crnoj Gori, sa najboljim navijačima. Stadion će možda biti pretijesan, ali ovo je pravi derbi”.

Budućnost i bez Nikača spremna da napadne komšije

Veliki hendikep za Budućnost u najavi - najbolji strijelac ekipe Darko Nikač, napadač koji je riješio derbi sa Rudarom prošle nedjelje, najvjerovatnije neće biti na raspolaganju treneru Miodragu Vukotiću zbog virusa.

Nema ni suspendovanog mladog reprezentativca Momčila Raspopovića, ali svejedno - “plavi” su spremni za borbu.

“Ova utakmica je za nas kruna jeseni i svega što smo uradili u ovoj polusezoni, posebno u njenom drugom dijelu. Pokazalo se tačnim ono što smo nagovještavali na početku sezone, kada nas rezultatski nije išlo, da nam je potrebno samo malo pa da krenemo u veliku seriju”, kaže bek podgoričana Risto Radunović.

Uprkos neočekivano sjajnim partijama, i to sve bez uprave kluba, fudbaleri Budućnosti čvrsto stoje na zemlji.

“Staloženi smo, nismo “poletjeli”. Želimo da se borimo za titulu, a pobjeda protiv vrlo jake Mladosti bio bi ogroman korak. Mislim da imamo kvalitetniji tim i spremni smo da to pokažemo na terenu”, zaključuje Radunović.

Bonus video: