Pogled sa visine

Iako Englezi tek treba da upišu još tri boda sa San Marinom, a Poljaci i Ukrajinci svih šest, prvo mjesto uoči raspleta kvalifikacija u 2013. ima snažan psihološki efekat
103 pregleda 8 komentar(a)
Crna Gora - San Marino, Foto: Boris Pejović
Crna Gora - San Marino, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.11.2012. 00:18h

Da se računa gol-razlika sa posljednjeplasiranim, pobjeda Crne Gore nad San Marinom od 3:0 ne bi odjeknula, ali kada je duel sa autsajderom prečica do prvog mjesta u grupi - onda se sve broji dvostruko!

Izabranici Branka Brnovića rutinski su odradili posao protiv najgore selekcije u grupi, proknjižili bodove koji su bili upisani još prošle godine nakon žrijeba u Riju, te makar do marta zaposjeli čelo grupe H.

Iako Englezi tek treba da osvoje nova tri boda sa San Marinom, a Poljaci i Ukrajinci svih šest, prvo mjesto uoči raspleta kvalifikacija u 2013. ima snažan psihološki efekat i veliki je podstrek da Crna Gora istraje do kraja u velikoj borbi - borbi za Brazil, zemlju fudbala.

U lijepom ambijentu pod Goricom, gdje je oko sedam hiljada navijača došlo da pozdravi novog lidera, San Marinu su presudili česti strijelci za Crnu Goru - Andrija Delibašić u 14. i 31. i Elsad Zverotić u 68. minutu.

Reakcije Delibašića

Odmah su crnogorski fudbaleri prenijeli igru na protivničku polovinu, gdje su ih dočekali igrači skromnog znanja, ali poređani kao čunjevi - svak na svojoj poziciji.

Lopta je provodila najviše vremena u nogama Simona Vukčevića, koji je uz kapitensku traku dobio i ulogu plejmejkera. Pas veziste Blekburna ka Delibašiću u 12. minutu umalo je iskoristio Bećiraj, kome je golman Simonćini sa zemlje odbranio zicer kao najavu niza događaja pred golom autsajdera.

Opet je Bećiraj bio u šansi nakon dodavanja Vukčevića u 12. minutu, a koji trenutak kasnije Crna Gora je povela. Volkov i Kasalica odigrali su dupli pas na lijevoj strani, odbrana protivnika bila je izigrana kao na malom fudbalu, bek Partizana sjajno je na drugoj stativi prizemnim centaršutem našao Delibašića, koji je samo postavio nogu - 1:0!

“Ti si naša prva ljubav”, zaorilo se sa sve četiri strane podgoričkog stadiona, nakon čega su crnogorski fudbaleri u nešto sporijem ritmu od furioznog početka tražili put do drugog gola.

I našli su ga iz prekida, u 31. minutu. Vukčević je izveo korner, Novaković gađao glavom, Simonćini je već bio savladan kada je napadač Rajo Valjekana poturio nogu za svoj 6. gol u nacionalnom timu. Mogao je i Simon Vukčević pretrčane kilometre da kruniše golom, ali mu desna noga nije tako precizna kao lijeva - lopta je u 45. minutu prohujala pored stative.

U međuvremenu je Mladen Božović prvi put na utakmici uhvatio loptu, igrao se 38. minut kada je loš pokušaj desetke San Marina Rinaldija ispraćen gromkim aplauzom sa tribina.

Kada je posao već bio odrađen, Crna Gora je u drugom poluvremenu malo smanjila ritam, a posao je otežala i činjenica što se protivnik igrao kao da je 0:0 - nije imao namjeru da krene u napad.

Stative i debitanti

Iz čestih gužvi pred golom San Marina, gdje je često boravilo i po 15 fudbalera, došao je još jedan gol, dovoljan da se ne uspava publika - Zverotić je u 68. minutu udarcem špicom sa 15-ak metara nakon dodavanja Đorđevića lijepo pogodio sa 3:0.

“Daj gol Simone”, čulo se nakon toga sa tribina. Vukčević je dobro šutirao sa 30 metara iz slobodnog udarca, lopta je prošla tik pored stative.

Onda je došao red na debitante. Brnović je još na poluvremenu poštedio Savića, koji je dobio udarac, a potom i Bašu - u vatru su prvi put gurnuti Kecojević i Igumanović.

I malo je nedostajalo da jedan debitant postigne najbrži gol u reprezentaciji. Vukčević je 81. minutu prepustio slobodnjak Igumanoviću, koji je prebacio živi zid i - pogodio stativu!

Stativu je u 86. minutu uzdrmao i Delibašić, na povratnu loptu Novakovića, propustivši priliku da postane prvi fudbaler sa het-trikom u nacionalnom timu. Pobjeda bi bila ukrašena, ali je utisak svejedno bio dobar.

“Crna Gora ole”, čulo se za kraj.

Hoćemo stadion”

Sredinom prvog poluvremena, nakon što je na terenu nestala rezultatska neizvjesnost, sa tribina se zaorilo horski: “hoćemo stadion”.

Ovaj pod Goricom biće pretijesan da primi i petinu zainteresovanih za naredni kvalifikacioni meč u Crnoj Gori, protiv Engleske 26. marta naredne godine. Biće to direktan okršaj za prvo mjesto u grupi, utakmica za 50 hiljada ljudi!

Crna Gora je ušla u još jednu lijepu kvalifikacionu priču, velike utakmice ponovo će se ređati kao na traci, ali će problemi sa kartama trajati u nedogled... I ne samo sa kartama - ako policija protiv San Marina blokirala prolaz za grupu od 30 novinara, koji dugo nakon meča nisu mogli do pres-sale, šta onda očekivati kada dođu Englezi?

Crna Gora - San Marino 3:0

Podgorica - Stadion pod Goricom. Gledalaca: 6.500. Sudija: Šandor-Ando Sabo. Strijelci: Delibašić u 14. i 31. i Zverotić u 68. minutu. Žuti kartoni: Novaković (Crna Gora), Benedetini, Dela Vale i Bolini (San Marino).

Crna Gora: Božović -, Pavićević 6,5, Baša 7 (Kecojević), Savić 6,5 (Đorđević 6,5), Volkov 7, Zverotić 7,5, Novaković 7, Vukčević 7, Bećiraj 6,5, Kasalica 6,5 (Igumanović), Delibašić 7,5.

San Marino: Simonćini 6, Palaci 5, Vanući 5, Benedeti 5 (Aleks Dela Vale), Alesandro Dela Vale 5, Đ.Bolini 5, Ćibeli 5, Kopini 5, Ćervelini 5 (F.Bolini), Rinaldi 5,5, Vitajoli 5 (Buskarini).

Bonus video: