Pojavio se dokaz da je utakmica dvije Koreje u Pjongjangu odigrana

Države koje su decenijama podijeljene brutalnim sukobom i čuvenom 38. paralelom, formalno su još u ratu, jer građanski rat koji se vodio od 1950. do 1953. nije okončan mirovnim sporazumom, već primirjem
1646 pregleda 0 komentar(a)

Tri dana nakon meča Sjeverne i Južne Koreje u kvalifikacijama za Mundijal 2020. pojavili su se snimci, kao dokaz da je meč, zaista, odigran.

Prvi put poslije 30 godina južnokorejski fudbaleri su gostovali u Pjongjangu, na praznom stadionu, bez TV prenosa.

Države koje su decenijama podijeljene brutalnim sukobom i čuvenom 38. paralelom, formalno su još u ratu, jer građanski rat koji se vodio od 1950. do 1953. nije okončan mirovnim sporazumom, već primirjem.

Bilo je pokušaja da sport otopi odnose, bilo je i uspješnih pokušaja, kao recimo zajednički marš sportista na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu (Južna Koreja) 2018, te formiranje zajedničke ekipe u hokeju.

Ali, fudbal je, ipak, nešto drugo, pa Kim Džong-Un na stadion nazvan po njegovom djedu Kim Il Sungu nije dozvolio ulaz ljubiteljima fudbala, niti novinarima iz Južne Koreje.

Malobrojnom osoblju južnokorejskog fudbalskoh saveza ograničena je komunikacija sa utakmice, pa je rezultat bio nepoznat sve do kraja - završeno je 0:0.

Južnokorejska reprezentacija jutros je stigla u Seul, jer je od Pjongjanga morala zaobilaznim putem preko Pekinga, a zadovoljna što je "izvukla živu glavu".

"Najvažnije je da se niko nije povrijedio. Bili su grubi, to je bila njihova taktika. Nismo se mnogo obazirali na igru, u jednom momentu smo shvatili da je najvažnije da ostanemo nepovrijeđeni i sačuvamo živu glavu. Bio je to prilično neprijateljski doček", kazao je Hjong Min Son, prva zvijezda Južne Koreje.

Bonus video: