Pokušaj da se spasi što se spasiti može: Ima li nade za crnogorski fudbal?

Razvojni program omladinskog fudbala u Crnoj Gori – to je naziv projekta čiji je cilj poboljšanje uslova i stručnog rada sa igračima mlađih kategorija
11703 pregleda 22 komentar(a)
Mojaš Radonjić, Foto: Savo Prelević
Mojaš Radonjić, Foto: Savo Prelević

Kvalitet crnogorskog klupskog fudbala iz godine u godinu je sve slabiji, rezultati na evropskoj sceni poražavajući, interesovanje publike sve manje...

Sve je manje i talenata na našim terenima, a sve to utiče i na učinak nacionalnih selekcija – od kadetske, najmlađe, do seniorske.

Fudbalski savez je krenuo u proces koji bi mogao da se nazove – spasavaj, što se spasiti može.

Razvojni program omladinskog fudbala u Crnoj Gori – to je naziv projekta čiji je cilj poboljšanje uslova i stručnog rada sa igračima mlađih kategorija.

"Da nismo ušli u ovaj proces, vjerovatno bi stanje u crnogorskom fudbalu bilo iz dana u dan sve gore, a i ovako je uizuzetno loše. Mislim da su ovakav program trebalo da preuzmu klubovi, ali kad nisu – FSCG je morao da reaguje. Evidentno je da kvalitet prve i druge lige opada, a ljudi koji vode naše mlađe selekcije najbolje znaju i osjećaju koliko je velika, prevelika, razlika u odnosu na nacionalne timove drugih zemalja”, kazao je Mijaš Radonjić, rukovodilac programa FSCG.

Program se sprovodi od početka avgusta, a krenulo se – od nule. Klubovi, ogromna većina, nemaju ni osnovna sredstva za treninge, koji su neophodni u modernom fudbalu, treninzi se obavljaju na lošim terenima, a kvalitet rada sa djecom vidi se i na osnovu finalnog proizvoda – koliko mladih igrača igra u seniorskoj konkurenciji, ionako kvalitetom siromašnog crnogorskog fudbala, i kakav je njihov učinak...

“Mi imamo nebrojeno mnogo problema – od infrastrukture, organizacije klubova, od broja igrača po selekcijama...”, naglasio je Radonjić.

Jedan od prvih koraka FSCG je bio da se klubovima obezbijede oprema i rekviziti za rad. Savez je, takođe, ustanovio funkciju koordinatora za mlađe selekcije prvoligaških i drugoligaških klubova, koga plaća, i koji bi trebalo da nadgleda kako treneri mlađih kategorija sprovode preporučeni i dogovoreni program rada.

Fudbalski savez će, takođe, s vremena na vrijeme kontrolisati, kako funkcioniše novouspostavljeni sistem...

“Mi smo sve ovo napravili iz nužde. Vidjećemo kakvim će tokom ići, da li će ići uzlaznom putanjom – što se tiče organizacije, vrste treninga, opterećenja na treninzima...”

Proces će, ističe Radonjić, biti dug...

“Moja procjena je da bi rezultati ovog procesa, ako sve bude išlo kako treba, mogli da se vide za pet-šest godina”, naglasio je Radonjić.

Radonjić, međutim, smatra da će na kraju Fudbalski savez morati da potpuno preuzme stvar u svoje ruke.

“I da sve krene idealno, mislim da će na kraju FSCG morati da formira sopstvenu akademiju i da brine o igračima od najranijeg doba do izlaska iz omladinskog staža. Ali, to je skup i kompleksan projekat, u koji bi trebalo da se uključe i druge institucije, poput Ministarstva prosvjete...”, naglasio je Radonjić.

Fudbalski savez je, inače, od početka godine uložio oko milion eura, u novcu i opremi, isključivo za razvoj i poboljšanje uslova rada mlađih selekcija.

Bonus video: