Poljaci se naoštrili za meč sa "sokolima"

Poljska je do pobjede došla u samo 70 sekundi, jer je Valdemar Sobota bio strijelac u 59, a odmah nakon njega i Pjotr Zjelinski
2 komentar(a)
Riki Lambert, Foto: Reuters
Riki Lambert, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.08.2013. 22:27h

Poljska nije briljirala, baš kao ni Crna Gora, ali je pobijedila u posljednjoj provjeri pred vjerovatno presudni međusobni duel ove dvije ekipe 6. septembra u Varšavi - tim Valdemara Fornalika je bio bolji od Danske u Gdanjsku sa 3:2.

Za navijače na "Areni" meč je bio spektakularan, to je najavljeno već poslije pet minuta kada je Mateuš Klih donio prednost domaćinu. Danci su, međutim, već do poluvremena preokrenuli - prvo je pogodio as Ajaksa Kristijan Eriksen, a onda i napadač Esbjerga Martin Brajtvajt.

Poljska je do pobjede došla u samo 70 sekundi, jer je Valdemar Sobota bio strijelac u 59, a odmah nakon njega i Pjotr Zjelinski.

"Bilo je svega, i grešaka i dobre igre. Zato je ova proba uspjela, iako moramo bolje u kvalifikacijama. Prije svega, koncentracija mora biti bolja", rekao je Fornalik u čijem timu su cijeli meč odigrale prve zvijezde Kuba Blaščikovski i Robert Levandovski.

Engleska je u ostvrskom klasiku savladala Škotsku sa 3:2, a "Vembli" je imao priliku da upozna debitanta i junaka. Riječ je o Rikiju Lambertu, napadaču Sautemptona, koji je donio pobjedu Albionu poslije svega dva minuta i 45 sekundi koliko je proveo na terenu.

Prethodno su Škoti dva puta vodili (Morison i Miler), a domaćin se vraćao u igru preko Volkota i Velbeka.

Slavila je i Ukrajina - u Kijevu je savladan Izrael sa 2:0, a golove su dali Rotan i Seleznjov.

Svjetski klasik između Italije i Argentine pripao je gostima (2:1).

"Gaučosi" su osvojili Rim nakon bolje partije, a trijumf su potpisali Gonsalo Iguain i vezista Valensije Ever Banega. Iguainov saigrač u Napoliju, Lorenco Insinje, dao je jedini gol za "azure".

Fudbalerima Bosne i Hercegovine nije prijala selidba u Sarajevo (uglavnom mečeve igraju u Zenici), iako su na poluvremenu imali sigurnu prednost protiv SAD (2:0).

Ali, "jenkiji" se izgleda nikada ne predaju, to im je usadio i selektor Jirgen Klinsman, pa se u nastavku sve promijenilo - Edi Džonson je smanjio, a Džozi Altidor het-trikom (4:3) zamislio Safeta Sušića pred nastavak kvalifikacija.

Srbija je u posljednjim minutima izgubila od Kolumbije u Barseloni (gol Fredija Guarina), dok je Hrvatska imala neprijatno gostovanje u Lihtenštajnu jer je protiv amatera jedva izvukla pobjedu (3:2).

Njemačka je remizirala sa Paragvajem (3:3), kao i Francuska protiv Belgije (bez golova), dok je Brazil poražen u Bazelu od Švajcarske.

Na "Sent Jakobu" je presudio autogol Danija Alveša.

Bonus video: