Polovina igrača na SP U17 pozitivna na doping-testu

Medicinski službenik FIFA Jirži Dvoržak okarakterisao je rezultate "vrlo iznenađujućim", ali insistira da tu nije riječ o masovnom slučaju dopinga već "o problemu javnog zdravstva"
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.10.2011. 18:43h

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) objavila je podatak da je polovina testiranih fudbalera na ljetos održanom Svjetskom prvenstvu u Meksiku za igrače do 17 godina bila pozitivna na zabranjenu supstancu klenbuterol.

Uznemirujući rezultati testova koji su obavljeni u jednoj njemačkoj laboratoriji otkrili su da su igrači 19 od 24 ekipa koje su nastupile na turniru bili pozitivni, a pozitivno je bilo 109 od ukupno 208 uzetih uzoraka urina.

Vlasti su priznale su da Meksiko ima problem sa farmerima koji stoku hrane zabranjenim steroidima, te se klenbuterol našao i u krvi i urinu onih igrača koji su jeli meso

Medicinski službenik FIFA-e Jirži Dvoržak okarakterisao je rezultate "vrlo iznenađujućim", ali insistira da tu nije riječ o masovnom slučaju dopinga već "o problemu javnog zdravstva".

Naime, meksičke vlasti priznale su da Meksiko ima problem sa farmerima koji stoku hrane zabranjenim steroidima, te se nedozvoljeni sadržaj takođe našao i u krvi i urinu onih igrača koji su u ishrani koristili meso.

U mladoj meksičkoj reprezentaciji, koja je i osvojila takmičenje, nije bilo niti jednog igrača koji je bio pozitivan na doping-testu, zbog promjene režima ishrane uoči takmičenja.

Naime, Meksikanci su uoči i tokom turnira jeli samo povrće i ribu.

Galerija

Bonus video: