Pomogao mu je Ronaldo: Čudom preživio cunami, a sada sanja fudbalske snove

Dok se borio za život, dječak je imao na sebi dres portugalske reprezentacije, koji mu je, na kraju, pomogao da njegov život, nakon tragedije, krene u drugom pravcu
185 pregleda 1 komentar(a)
martunis, Foto: Printscreen
martunis, Foto: Printscreen
Ažurirano: 13.03.2018. 09:37h

Mladi Indonežanin, koji se zove Martunis, u srijedu je potpisao ugovor sa lisabonskim Sportingom.

Iza jednog potpisa krije se, međutim, neobična životna priča.

Martunis je, naime, prije 13 godina pukim čudom preživio stravičnu nesreću, u kojoj je u naletu cunamija život izgubilo skoro 230 hiljada ljudi, među njima i njegova majka i dva brata blizanca.

On je 21 dan proveo sam među olupinama, u prirodnoj katastrofi, prije nego što su ga spasioci našli iscrpljenog, gladnog, žednog…

Dok se borio za život, dječak je imao na sebi dres portugalske reprezentacije, koji mu je, na kraju, pomogao da njegov život, nakon tragedije, krene u drugom pravcu.

“Nije me bilo strah. Želio sam da živim, da vidim porodicu i da postanem fudbaler”, kazao je tada Martunis.

Priča je pokrenula ljude u Porugalu da se organizuju i pomognu. Pomoć je skupljao Fudbalski savez Portugala, koji je Martunisu platio obnovu njegovog doma, da bi 2005. godine Kristijano Ronaldo lično posjetio Martunisovo selo Aceh i dječaku platio školovanje, a obezbijedio mu je i dolazak u Sportingovu fudbalsku akademiju.

Ispostavilo se da Martunis može da bude više od posjetioca, da ima talenat, a čelnici lisabonskog kluba obezbijedili su mu fudbalski razvoj u domovini, dok su skauti pratili njegov napredak.

I hrabri dječak je izrastao u talentovanog fudbalera, koji je zaslužio poziv da dođe na “Žoze Alvalade” stadion, ne kao posjetilac i gost, već kao igrač.

On je obukao zeleno-bijeli dres i sada ima šansu da jednog dana zaigra na terenu, na kome je prve profesionalne korake napravio njegov idol…

Bonus video: