Portugalci na pragu polufinala

Najubjedljiviji je bio Porto, koji je na svom “Do Dragau” potopio moskovski Spartak (5:1). Junak pobjede bio je Kolumbijac Falkao, koji je u sudijskoj nadoknadi kompletirao het-trik
55 pregleda 0 komentar(a)
Falkao, Foto: Reuters
Falkao, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.04.2011. 22:20h

Junaci prvih četvrtfinalnih duela Lige Evrope su portugalski klubovi. Najubjedljiviji je bio Porto, koji je na svom “Do Dragau” potopio moskovski Spartak (5:1).

Junak pobjede bio je Kolumbijac Falkao koji je u sudijskoj nadoknadi kompletirao het-trik, za ovacije zadovoljne publike koja je u nedjelju proslavila titulu, i to pet kola prije kraja domaćeg šampionata.

Baš zbog toga, ali i gorkog iskustva iz poraza u finalu Kupa šampiona iz 1988. godine, Benfika je na “La Lužu” nadigarala holandski PSV, koji je rezultatski još dobro prošao.

Ipak, za brojne promašaje Saviola se iskupio u posljednjem minutu sudijske nadoknade, pa će “orlovi” u Ajndhoven ići sa velikom prednošću od 4:1. Tako je domaći tim uspio da se, donekle, iskupi za poraz od Porta na istom stadionu prije četiri dana, kojim je šampionsku titulu predao omraženom rivalu.

Jedini duel u kojem nije bilo pobjednika odigran je u Kijevu, gdje su igrači domaćeg Dinama postigli oba gola na otvaranju susreta sa portugalskom Bragom, tako što je Gusev pogriješio mrežu u koju treba da šutira.

Dinamo je golom Jarmolenka došao u vođstvo u 6. minutu, a nakon šoka u 13, igrači Dinama nijesu uspjeli da se oporave. Još kada je Ševčenko u 61. minutu spario žute kartone zbog šutiranja lopte nakon sudijskog zvižduka, bilo je jasno da će Braga revanš dočekati sa odličnim rezultatom.

Portu će se, gotovo sigurno, u polufinalu suprotstaviti Viljareal, pošto je „žuta podmornica” potopila nejaki Tvente (5:1). Ipak, kakvu-takvu nadu za Holanđane donio je austrijski napadač Janko, počasnim golom u nadoknadi vremena. Revanši četvrtfinala su zakazani za sedam dana, 14. aprila.

Rezultati

Benfika - PSV 4:1Ajmar 37, Salvio 45, 52, Saviola 90+4 - Labjad 80

Porto - Spartak 5:1Falkao 37, 84, 90+2, Varela 65, Majkon 70 - K. Kombarov 71.

Viljareal - Tvente 5:1Marćena 22, Valero 43, Nilmar 45, 80, Rosi 55 - Janko 90+1.

Dinamo Kijev - Braga 1:1Jarmolenko 6 - Gusev (autogol) 13.

Bonus video: