Prekid zbog zastave Velike Albanije, navijači tukli goste

111 pregleda 0 komentar(a)
Srbija - Albanija, Foto: Reuters
Srbija - Albanija, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.10.2014. 20:41h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Beograd - Dugo i sa strepnjom očekivana utakmica između Srbije i Albanije, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u fudbalu nije završena! Tačnije, prekinuta je u 42. minutu pri rezultatu 0:0.

Na prepunom stadionu nekadašnje JNA, u jednom trenutku „dron” sa zastavom Velike Albanije uletio je na stadion, sve je proključalo, a kada se naprava koju najčešće koriste policije spustila dovoljno nisko, albansku zastavu uhvatio je reprezentativac Srbije Stefan Mitrović.

Od njega je „preuzeo” njegov saigrač Nemanja Gudelj, a onda su dotrčali albanski igrači Džaka i Lila i ušli u sukob sa protivnicima pokušavajući da je otmu.

Bio je to signal za opšti metež - utrčali su igrači sa obje klupe, ali i navijači sa tribina. Neki od njih udarili su albanske igrače, ovi su odgovarali, a najdeblji kraj gosti su izvukli kod tunela, pokušavajući da se dokopaju svlačionica, gdje je aktere meča poslao sudija Martin Etkinson.

Za to vrijeme, policija je nevjerovatno indolentno posmatrala dešavanja na terenu, a posebno kraj tunela.

Prekid je trajao više od 50 minuta, a u međuvremenu vođene su konsultacije između predstavnika dva nacionalna saveza i delegata Uefe o tome da li utakmica može da bude nastavljena.

Srpski mediji javili su da su delegat i sudije odlučili da se utakmica igra, ali da na to nije pristala albanska strana, tvrdeći da fizički i psihički nisu spremni da završe utakmicu. U trenutku kada je zvanično saopšteno da se više neće igrati, albanska reprezentacija već je grabila ka aerodromu.

Poslije toga igrači Srbije izašli su tek da pozdrave navijače, koji su im uzvratili, uz uvrede na račun premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Da će doći do incidenta i jednog od najčudnijih prekida ikada viđenih, moglo se naslutiti i dan prije utakice - iako je FSS u dogovoru sa Uefom zabranio dolazak gostujućim navijačima, oni su najavili da će ipak biti na stadionu, a neki od njih istakli su na društvenim mrežama slike sa albanskom zastavom ispred stadiona Partizana.

Uhapšen brat albanskog premijera

Prekid utakmice je izazvao Orfi Rama, brat albanskog premijera, koji je iz lože stadiona JNA upravljao dronom na kojem je bila albanska zastava, prenose beogradski mediji.

Rama je uhapšen na stadionu, a navodno je bio u grupici zvaničnika koja je u Beograd stigla nekoliko sati prije utakmice i jedva napustila aerodrom, jer organizator nije mogao da joj garantuje bezbjednost. Ali, nakon što su čak reagovali i ambasadori, autobus s albanskim navijačima je u pratnji policije krenuo ka Humskoj.

Kako pišu srpski mediji, policija je kod Rame našla i daljinski upravljač, a dron je pokrenut s crkve koja se nalazi u blizini stadiona Partizana.

Slike sa terena, kada su se tukli igrači Albanije s navijačima Srbije, govore i da je u svemu učestvovao ozloglašeni Ivan Bogdanov, inicijator incidenata u Đenovi 2010. godine.

Bonus video: