Premijer liga: Gubitak 1,13 milijardi ako se ne nastavi sezona

Ranije tokom dana predsjednik Engleskog fudbalskog saveza (FA) Greg Klark upozorio je da bi mnogi engleski gradovi "mogli zauvijek izgubiti klubove koji su im u srcu"
414 pregleda 0 komentar(a)
Premijer liga, Foto: Rui Vieira
Premijer liga, Foto: Rui Vieira

Pandemija koronavirusa mogla bi da košta Premijer ligu "najmanje 1,13 milijarde eura", upozorio je glavni direktor takmičenja Ričard Masters.

Masters je u pismu upućenom Džulijanu Najtu, predsjedniku britanskog parlamentarnog Odbora za digitalizaciju, kulturu, medije i sport, naglasio da će, ukoliko se liga ne završi, Engleska izgubiti "klubove i ligu", jer su izazovi s kojima su suočeni "izvan svake mašte".

Masters je rekao da bi trošak mogao biti i znatno veći ako se uticaj pandemije produži.

Najt je nedavno zatražio da se engleskim klubovima uvede porez ako koriste vladine programe pomoći za održavanje radnih mjesta tokom krize, prema kome je poslodavac obavezan da isplaćuje samo 20 posto, a država čak 80 posto plata do 2.500 funti.

Međutim, Masters smatra kako je pravo klubova da iskoriste svoje mogućnosti s obzirom na okolnosti.

"Program pomoći koji je uvela vlada namijenjen je cijelom društvu, uključujući mnoga preduzeća koja bi se mogla smatrati pružanjem zabave ili na neki drugi način. Ne samo da se naša industrija sada suočava s gubicima, već i da budemo realni, moramo svoje planove temeljiti i na tome da se potpuni oporavak nalazi na nekoj udaljenosti," dodao je Masters.

Ranije tokom dana predsjednik Engleskog fudbalskog saveza (FA) Greg Klark upozorio je da bi mnogi engleski gradovi "mogli zauvijek izgubiti klubove koji su im u srcu".

Nedavno su iz njemačke Bundeslige objavili kako bi im otkazivanje nastavka sezone donijelo gubitke od čak 770 miliona eura.

Od tog iznosa 370 miliona bi bilo izgubljeno od TV prava, 225 miliona od sponzorskih ugovora, dok bi na prodaji ulaznica izgubili oko 140 miliona eura.

Bonus video: