Prosinečki: Ljudima u Azerbejdžanu vraćamo vjeru u fudbal

1 komentar(a)
Robert Prosinečki, Foto: Reuters
Robert Prosinečki, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.10.2016. 19:34h

Uz crnogorsku reprezentaciju, najprijatnije iznenađenje dosadašpnjeg toka kvalifikacija za Mundijal je Azerbejdžan.

Selekcija koju nisu po dobru upamtili ljubitelji fudbala u Srbiji i Crnoj Gori u ciklusu kvalifikacija za Euro 2004, iz prva tri kola uzela je sedam bodova.

Nakon uvodne pobjede nad San Marinom, Azeri, na čijom klupi se nalazi Zvezdina legenda Robert Prosinečki, su pobijedili Norvešku u Bakuu (1:0), a zatim i remizirali bez golova sa Češkom u Pragu.

Dovoljno za drugo mjesto u grupi C, iza neprikosnovene Njemačke (9), a ispred Sjverne Irske (4), Norveške (3), Češke (2)...

"Moram biti zadovoljan, jer smo napravili dva vrhunska rezultata" - kaže popularni "Žuti", koji je reprezentaciju Azerbejdžana preuzeo u decembru 2014.

"Krenula je euforija u zemlji, navijači opet vjeruju fudbal. Ljudi vjeruju u nas i naš kadar. Azerbejdžan nikada u istoriji nije imao takve rezultate."

Poređenja radi, u deset mečeva posljednjih kvalifikacija za Euro, Azeri su osvojili šest bodova.

"Stvarno puno radimo. Igrači su počeli vjerovati u nas, u svoje mogućnosti. Uživanje je raditi sa njima."

U naredna tri meča, Azeri dva puta igraju sa Sjevernom IRskom i jednom sa Njemačkom.

"Imamo jako tešku grupu, a već smo napravili lagani podvig. I to je bitno. U novembru gostujemo Sjevernoj Irskoj, i naravno da su oni veliki favoriti. Bili su na Euru, imaju puno igrača u engleskom fudbalu. No, mi ćemo opet pokušati sve da izborimo dobar rezultat, da naša bajka traje i dalje."

Bonus video: