Prvi dan Mundijala: Petarda Rusije, Robi Vilijams i zabranjene kokoške

Svakog dana vas očekuje blog uživo na kome možete pratiti sve što se dešava u Rusiji tog dana, od zanimljivih dešavanja van terena do galerija sa i ispred stadiona, te naravno golova sa svih mečeva i još mnogo toga - sve dostupno na posebnoj stranici
340 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2018. 20:56h

UŽIVO

18:55 Rusija je otvorila Svjetsko prvenstvo pobjedom od 5-0 protiv Saudijske Arabije.

18:54 Aleksandar Golovin je odmah izazvao Čeriševa golom iz slobodnog udarca! Najbolji igrač utakmice se zasluženo upisao u strijelce.

18:52 Denis Čerišev se ekspresno kandidovao za najbolji gol prvenstva. Spektakularan gol udarcem lijevom spoljnom koji je završio u rašljama i to je 4-0 za Rusiju.

18:30 Opet je sjajni Golovin centirao, a na pravom mjestu je bio Artom Dzjuba koji je glavom savladao golmana Saudijske Arabije za 3-0. On je drugi rezervista koji se upisao u listu strijelaca.

17:47 Rusija na poluvremenu vodi 2-0 i bez većih problema ide ka pobjedi.

17:44 Rusija vodi 2-0 golom Čeriševa. Svega 20 minuta nakon što je ušao u igru, igrač Viljareala se upisao i domaći idu ka tri boda.

17:25 Prva povreda na prvenstvu - Alan Džagoev. Prvi kreativac ekipe se sam povrijedio, a zamijenio ga je Denis Čerišev.

17:13 Rusija vodi 1-0! Juri Gazinski je prvi strijelac na 21. Mundijalu.

17:02 Počeo je prvi meč na Mundijalu u Rusiji između domaće selekcije i selekcije Saudijske Arabije.

16:55 Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik FIFA Đani Infantino su se obratili na otvaranju.

16:40 Glavna zvijezda ceremonije otvaranja je bio Robi Vilijams. Ovdje pogledajte čitavu galeriju sa otvaranja.

16:20 Fotografi su brzo našli miljenicu sa tribina koja navija za Rusiju.

16:10 Poznati su i sastavi za prvi meč ovogodišnjeg prvenstva.

RUSIJA (4-2-3-1): Akinfejev - Fernandes, Kutepov, Ignaševič, Žirkov - Gazinski, Zobnin - Samedov, Golovin, Džagoev - Smolov

SAUDIJSKA ARABIJA (4-2-3-1) : Al Majuf – Al Buraik, Os. Havsavi, Om. Havsavi, Al Šahrani – Al Faraž, Otajf – Al Šehri, Al Jasim, Al Davsari – Al-Šahlavi

16:05 Fanove je prisustvom na stadionu počastio i legendarni Zlatan Ibrahimović, koji je na Twitteru objavio video sa centra, zajedno sa menadžerom Minom Rajolom.

16:00 Čuveni španski golman Iker Kasiljas predstavio je trofej pobjednika, dok su tribine odveć popunjene.

15:33 Član ruskog parlamenta Mihail Degtjarev pozvao je Ruskinje i navijače na Svjetskom prvenstvu koje danas počinje u toj zemlji, da sarađuju i da šire ljubav među sobom.

"Što više ljubavnih priča bude povezano sa Svjetskim prvenstvom, više ljudi iz različitih država će se zaljubiti i više djece će se rađati i to je bolje", rekao je Degtjarev, prenijela je agencija Tass.

Njegova koleginica Tamara Pletnjova zatražila je danas od Ruskinja da ne počinju veze sa stranim navijačima tokom Svjetskog prvenstva, pošto može da se dogodi da na kraju "same odgajaju djecu fudbalskih navijača".

Degtjarev, koji je šef parlamentarne komisije koja nadgleda sport, rekao je da Rusija želi dobrodošlicu "navijačima svih zemalja, boja kože, svih religija, polova i seksualnih orijentacija".

15:00 Mohamed Salah će skoro sigurno igrati u prvoj utakmici Egipta na Svjetskom prvenstvu, otkrio je selektor reprezentacije Hektor Kuper.

Salah se povrijedio u finalu Lige šampiona koje je Liverpul izgubio od Real Madrida. Opširnije ovdje.

14:20 Mnogi zaposleni u Moskvi obilježiće početak Svjetskog prvenstva u fudbalu neradnim danom u cilju izbjegavanja sabraćajne gužve u glavnom gradu. Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin je još prošle nedjelje predložio kompanijama da zaposlenima daju više vremena da se vrate svojim domovima kako bi se izbjegle gužve u saobraćaju. Iako predlog nije naišao na jednoglasnost u kompanijama, ipak su mnoge dale slobodan dan zaposlenima ili raniji odlazak kući.

13:05 Kako izgledaju ulice Moskve četiri sata prije početka Mundijala pogledajte u foto-galeriji ovdje.

12:58 Navijači Nigerije zatražili su dozvolu da na stadion u Kalinjingradu, gdje njihova reprezentacija igra protiv Hrvatske, ponesu kokoške, ali im je lokalna vlast to zabranila.

"U naš informativni centar stiže mnoštvo najrazličitijih zahtjeva. Tako su navijači Nigerije pitali da li mogu da na stadion unesu kokoške. To je njihov simbol koji uobičajeno koriste na svim utakmicama, ali smo im odgovorili da to ne dolazi u obzir", rekao je ministar kulture i turizma Kalinjingradske oblasti Andrej Jermak.

Jermak je dodao da će Nigerijce uputiti gdje mogu da kupe kokoške ako žele da na nekom drugom mjestu bodre svoju ekipu.

"Spremi smo da ispunimo i najekscentičnije zahtjeve", rekao je Jermak.

12:40 Ovako je svanula zora iznad stadiona na kome će se odigrati prva utakmica na Mundijalu.

JWPlayer video mesto

11:45 Mediji prenose da je Didije Dešamp definitivno odlučio da startni napadački trio čine Kilijan Mbape, Osman Dembele i Antoan Grizman. Olivije Žiru će šansu čekati sa klupe.

11:10 Mundijal otvaraju Rusija i Saudijska Arabija u 17 časova. Pogledajte čitav raspored grupe A ovdje.

10:40 Ruske ulice polako pune navijači. Neki su već u bojama ekipa, a neki spavaju na klupama.

10:16 Naučnici iz Njemačke i Belgije su odlučili da se ne oslone na oktopoda Pola ili mačka Ahila, već da iskoriste vještačku inteligenciju da pokušaju da pogode pobjednika Svjetskog prvenstva.

Oni su iskoristili za svoj model faktore kao što su Fifa rang, broj stanovnika, bruto društveni proizvod, broj igrača koji igraju ili su igrali zajedno, prosječne godine tima i koliko je Liga šampiona svako od nih osvoji.

Potom su te podatke uparili za prognozama kladioničarskih centara i simulirali 100 hiljada puta da bi probali da utvrde ko ima najveće šanse.

Računar kaže da je to Španija, a slijede Njemačka, Brazil, Francuska, Belgija i Argentina.

9:45 Napadač Engleske Džejmi Vardi je uporedio atmosferu u reprezentaciji sa onom u svom Lesteru kada su osvojili Premijer ligu.

"Potpuno smo bili isti, vrlo bliski, smijali se i šalili na treninzima. Mislim da se najbolji fudbal igra kada se najviše uživa", hrabri Vardi vječno pesimistične Engleze.

9:00 Ovako se spremaju perike koje će biti nezaobilazan dio navijačke opreme na Mundijalu. Direktno iz Kine u Rusiju!

8:24 Robi Vilijams će ostvariti dječački san

Ceremonija svečanog otvaranja Mundijala biće kratka, ali efektna - tako barem najavljuju organizatori.

Počeće u 16.30 po našem vremenu, samo pola sata prije prve utakmice, a toliko će i trajati.

Zvijezda ceremonije biće legendarni engleski pjevač Robi Vilijams, inače veliki zaljubljenik u fudbal.

"Radio sam dosta stvari u karijeri, ali otvoriti Svjetsko prvenstvo u fudbalu pred 80.000 navijača na stadionu i za milione gledaoca u cijelom svijetu je ostvarenje mojih dječačkih snova - kazao je Vilijams, kome će društvo praviti sopran Aida Garifulina.

Osim njih, ceremoniju će uljepšati preko 500 plesača i gimnastičara, kao i jedan od najboljih igrača u istoriji mundijala - Brazilac Ronaldo.

Sve o Svjetskom prvenstvu na specijalu Vijesti!

Najveći sportski događaj ove godine će biti posebno praćen svakog dana preko specijala na portalu Vijesti!

Već su sada dostupne informacije o svim reprezentacijama, prethodnim mundijalima, ali i destinacijama gdje će se igrati.

Svakog dana vas očekuje blog uživo na kome možete pratiti sve što se dešava u Rusiji tog dana, od zanimljivih dešavanja van terena do galerija sa i ispred stadiona, te naravno golova sa svih mečeva.

Opširne izvještaje će dopuniti i priče naših novinara koji će se nalaziti u Rusiji i sa lica mjesta na svim platformama izvještavati o svemu što se dešava.

Mundijalska groznica trese čitav svijet, a uzbuđenja ne fali ni prije prvog zvižduka, pa vas očekujemo sa nama svakog dana!

Galerija

Bonus video: