PSV prejak, finiš pokvario utisak

Holanđani slavili sa 5:0, iako je Zeta sve do 74. minuta imala samo gol minusa protiv velikana sa "Filipsa"...
58 pregleda 38 komentar(a)
Zeta, Foto: Savo Prelević
Zeta, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.08.2012. 21:19h

Holanđani su bili prevelik zalogaj - Zeta je primila pet golova od PSV-a u prvom meču plej-ofa kvalifikacija za Ligu Evrope, mada su se do 74. minuta domaćini nekako držali (“filipsovci” su do tada imali minimalno vođstvo). Od starta je, međutim, bila evidentna velika razlika u klasi - gosti su brzo nametnuli svoj tempo i poveli već nakon 80 sekundi iz prvog ozbiljnijeg napada. Sa druge strane, Zeta je imala motiv i entuzijazam, podršku sa tribina vjerovatno kao nikada do sada, ali jednostavno - nije izdržala... Četa Rada Vešovića je zapravo do 74. minuta imala “podnošljivih” 0:1. Naš predstavnik je, istina, imao i sportske sreće što i prije tog momenta nije kapitulirao.

A PSV je počeo da ruši snove crnogorskog tima već u drugom minutu - Mertens je nakon prekida povukao loptu i centrirao Toivonenu, a ovaj glavom zahvatio loptu za vođstvo holandskog giganta.

Na krilima velike želje Zeta je uzvratila, izvela nekoliko napada, a Došljak u 5. minutu šutirao u bliži ugao Titonovog gola. Ubrzo su Božović i Burzanović priprijetili, ali nije bilo opasnosti po Holanđane. Toivonen je, međutim, u 15. minutu imao idealnu šansu za 2:0, ali je šutirao preko prečke.

A mladi Aleksandar Boljević je u više navrata potvrdio da Zeta ima velikog bisera. Prvi put u 31. minutu, kada je 16-godišnjak sjajno šutirao, uhvatio Titona u raskoraku... No, iskusni golman je bio koncentrisan i uspio da sačuva mrežu. Favorit je, ipak, nakon toga držao loptu i ozbiljno zaprijetio, još tri puta do odlaska na odmor - Strotman u dva navrata i Van Bomel jednom.

I u nastavku su gosti bez problema držali sve konce, a nakon 10-ak minuta igre imali i idealnu šansu da dupliraju prednost - Matavž je tada izašao sam ispred Bulatovića, ali je požrtvovani golman Zete bio uspješniji. Na drugoj strani, ponovo je bljesnuo Boljević, ali je njegov prodor zaustavljen faulom. Upečatljiva scena viđena je nakon toga - Van Bomel je bio bijesan na tamnoputog napadača Lensa, vikao je i gestikulirao prema njemu....

To je, ipak, bilo zatišje, nakon kojeg je Strotman sjajno šutirao, a lopta prohujala iznad prečke. A nakon toga domaćin je potpisao kapitulaciju - u 74. minutu Matavž je efektno “potkopao” loptu i krunisao tropoteznu akciju "filipsovaca". I tu je, ispostavilo se, pokopana nada da Zeta može da makar izbori prihvatljiv poraz...Ali, desilo se suprotno - Zeta je demoralisana, a gosti šetnjom, kao na treningu, došli do ubjedljive pobjede.

U 77. minutu Toivonen je poslužio Strotmana, kome nije bilo teško da pogodi nebranjenu mrežu. I četvrti gol pao je na sličan način samo što su se promijenjeni akteri - Matavž je ovog puta bio asistent, a Lens egzekutor. Holanđanima, međutim, ni to nije bilo dovoljno, Lens i Matavž su prokockali šanse da se još jednom upišu u strijelce, ali je tačku stavio Van Bomel u posljednjem minutu. Doskorašnji reprezentativac Holandije je na rutinski način u pogodak pretvorio asistenciju Toivonena...

Revanš, koji se igra narednog četvrtka u Ajndhovenu, biće samo formalnost - i za našeg i za holandskog predstavnika, za nekadašnjeg prvaka Evrope...

ZETA - PSV 0:5

Podgorica - Stadion pod Goricom. Gledalaca: 6.500. Sudija: Aleksej Nikolajev (Rusija). Pomoćnici: Vitalij Drozdov (Rusija), Dmitri Mosjakin (Rusija). Strijelci: Toivonen u 2, Matavž u 74, Strotman u 77, Lens u 83. i Van Bomel u 90. minutu. Žuti kartoni: Zlatičanin, Vujačić (Zeta).

Zeta (4-2-3-1): Bulatović 6, M. M. Radulović 5,5, M. B. Radulović 5,5, Vujačić 5,5, Novović 5,5, Zlatičanin 6 (Z. Peličić), Božović 5,5 (Ajković 5,5), Došljak 6, Burzanović 6, Boljević 6,5, Korać 5,5.

PSV (4-2-1-3): Titon -, Hačinson 7, Derajk 7, Marselo 7, Ricmajer 7,5, Van Bomel 8, Strotman 8, Toivonen 8,5, Lens 7, Matavž 7,5, Mertens 7,5.

Bonus video: