PSŽ neće osvojiti Ligu šampiona, Monako je u velikom problemu

"Bez većih investicija i nema uspjeha u Evropi, znaju to u Parizu i tako i funkcionišu. PSŽ zaista ima odličan tim, ali na međunarodnoj sceni mora mnogo toga da se poklopi da bi se i osvojio trofej", kaže Saveljić
1912 pregleda 0 komentar(a)
Edinson Kavani i Kilijan Mbape, Foto: Reuters
Edinson Kavani i Kilijan Mbape, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.01.2019. 21:12h

Pari Sen Žermen je po mnogima legitiman kandidat za titulu u Ligi šampiona koju toliko želi svih ovih godina, ali bivši crnogorski fudbaler Niša Saveljić vjeruje da "sveci" još nisu dostigli nivo evropskih velikana.

"Bez većih investicija i nema uspjeha u Evropi, znaju to u Parizu i tako i funkcionišu. PSŽ zaista ima odličan tim, ali na međunarodnoj sceni mora mnogo toga da se poklopi da bi se i osvojio trofej. Bitna je i tradicija... Mislim da PSŽ ni ove sezone ne može do trofeja, da još nije došao do nivoa koji imaju Real Madrid, Barselona, Juventus, Bajern. Plasman u finale bi bio ogromna stvar, o tituli da ne pričam, a ja bih volio da se to dogodi, jer je Francuska moja druga zemlja", rekao je Saveljić.

PSŽ-u odavno ne predstavlja satisfakciju to što je najbolji u Francuskoj. Liga šampiona je mjerilo, a za sve ove godine nije išao dalje od četvrtfinala.

"Niko u Francuskoj ne može da parira Parižanima, prije svega finansijski. U Francuskoj je kultura rada fenomenalna, uvijek je bilo talenata i biće ih, vidi se to po rezultatima mlađih selekcija. Ostali klubovi funkcionišu drugačije od PSŽ-a, jer znaju da teško mogu da se nose. Ne vidim ko bi u bliskoj budućnosti mogao da poremeti planove Parizu u Ligi 1. PSŽ je jednostavno uništio konkurenciju", dodaje Saveljić.

Monako je nakratko prekinuo dominaciju tima iz Grada svjetlosti, osvojio je titulu 2016, a sada se bori za opstanak.

"Bio sam impresioniran načinom na koji Monako stvara igrače i pravi uporedo rezultate. Ipak, sada je druga klima oko tog kluba, pojavili su se i problemi s porezom. Očigledno se nije radilo sve po propisima, a u Francuskoj je to neoprostivo. Monako mora dobro da se potrudi da izbori opstanak. Mislim da mu je mjesto u eliti zaista ugroženo, jer je liga izjednačena i svi vide šansu", kaže bivši defanzivac Bordoa.

Nije lako Monaku, nije lako ni našem Stevanu Jovetiću, koji je ove sezone uglavnom povrijeđen.

"Mislim da je za Stevana najbolje da promijeni sredinu. Ne znam koliko je trenutni ambijent u Monaku dobar za njega, ali može i da mu koristi, jer je pritisak sada manji. Najvažnije je da se oporavi, da zaigra, a onda možda da na ljeto ode. Da se vrati u Španiju, možda u Sevilju. Mislim da je to prava liga za njega, iako je i u Francuskoj pokazao veliki kvalitet kada je bio zdrav".

Saveljić posebno cijeni Kilijana Mbapea.

"Omiljen je u Francuskoj. Mediji ga vole, odličan je primjer mladima. Umije da se ponaša, ima sposobnost da bude lider i nije "poletio". I Kilijan, ali i Edinson Kavani, imaju sve ono što nedostaje Nejmaru, koji je čim je došao u Pariz poželio da ode. Oni su u službi ekipe, Nejmar nije", jasan je Saveljić.

Legenda Bordoa, sada spaja "žirondince" i Amerikance

Niša Saveljić je dvostruki prvak Jugoslavije sa Partizanom, a od 1997. do 2001. je nosio dres Bordoa, s kojim je osvojio titulu 1999.

Bio je dio generacije "žirondinaca" u kojoj su igrali Lilijan Laslan, Silvan Viltor, Joan Miku, Ali Benarbija...

Bordo i Saveljić jednostavno ne mogu jedan bez drugog, pa će rođeni Titograđanin 17. januara biti dio ceremonije u gradu u kojoj će mu i zvanično biti dodijeljen status legende.

"Pozvani smo Laslan i ja. Srećan sam, presrećan na časti koja mi je ukazana. Novi predsjednik Bordoa je spreman da uradi velike stvari sa klubom", kazao je Saveljić.

Novi predsjednik je Amerikanac Džozep Dagrosa, biznismen sa Floride, a pred Saveljićem je u 2019. godini bitan projekat - u saradnji sa Sindikatom "Santa Krus" i korporacijom "Misahara" planira početak Fudbalske akademije u Vašingtonu i Saratogi. U sve je uključen i Bordo.

"Narednih dana putujem u SAD. Trebalo bi da budem vođa tog projekta i to mi predstavlja veliki izazov. Ostalo je da se završi papirologija i očekujem da u ovoj godini to i bude realizovano", zaključio je Saveljić.

Bonus video: