Rajo Božović: Danilo, vrati se, pomoći ću ti kao što sam pomogao i tvom bratu

Rajo Božović, siva eminencija Zete, nekadašnji predsjednik, sada fudbalski agent, odgovara Danilu Pešukiću - kaže da niti želi, niti može da mu zabrani da ide sa Trešnjice, ali ga i zove da se vrati
49562 pregleda 40 komentar(a)
Rajo Božović (arhiva), Foto: Boris Pejović
Rajo Božović (arhiva), Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.09.2019. 12:36h

Ispovijest Danila Pešukića „Vijestima“ i njegova priča da mu je zbog „pritiska, ucjena i straha” onemogućeno da iz Zete nastavi karijeru u Podgorici, izazvala je buru na crnogorskoj fudbalskoj sceni.

Radojica Božović, siva eminencija Zete, nekadašnji predsjednik, a sada fudbalski agent, koji je, po Pešukićevim riječima, „savjetovao“ čelnike Podgorice da ga ne dovedu, tvrdi da to što je 18-godišnji fudbaler, mladi reprezentativac, ispričao - nije tačno.

Božović za „Vijesti” kaže da Pešukiću niti želi, niti može da zabrani da ide sa Trešnjice i zove ga da se vrati.

- Pešukić je uzeo papire iz Zete, putem pošte, nije imao ugovor, sve je to po pravilima. Znam i da je imao poziv OFK Titograda, kao i Ceklić i Krstović. Zvao ih je Dragoljub Đuretić. Zatim ga je zvala Podgorica i ja sam o tome razgovarao sa prvim čovjekom kluba Miomirom Mugošom - kaže Božović.

Božović priča kako je tekao razgovor sa Mugošom.

- Ispričao sam mu situaciju sa Pešukićem i rekao mu: „ja da sam na vašem mjestu nikada ne bih doveo igrača iz drugog kluba, a da prije toga ne pričam sa tim klubom”. Ja tako i radim, nikada Zeta nije dovela nikoga bez saglasnosti drugog kluba. Rekao sam dalje: „nemoj zbog mene da odustaješ, ali ja ne bih to nikada uradio”, - kaže Božović i dodaje:

- Miomir Mugoša mi je rekao da su on i ljudi iz Podgorice imali drugačije informacije, da nije znao to što sam mu ispričao.

Pešukić je, međutim, slobodan igrač, bez ugovora, amater, nije potrebna dozvola kluba...

-Tako je, ali Zeta ima svoj sistem rada godinama, i to bi trebalo da se poštuje - naglašava Božović.

Zbog čega je, dakle, status igrača Zete, na neki način, specifičan?

- Ako treba da podsjetim gdje je Zeta bila i šta sam ja za 20-ak godina napravio od Zete, mogu i to. Ali mislim da se zna koliko je Zeta afirmisala igrača, koliko njih je iz Zete otišlo u inostranstvo, u ozbiljne klubove, u jake lige. Nabrojaću samo neke Aleksandar Boljević, ranije braća Brnović, Miloš Marić, pa Stjepanović, sada Nikola Krstović i Igor Vujačić. Zeti je od trofeja i rezultata, a bilo ih je - titula, plej-of Lige Evrope... važnija afirmacija mladih i njihova fudbalska budućnost. I Danilo Pešukić je projektovan kao jedan od takvih. Sve ove godine raspoloženje je bilo takvo da novca kad ima - ima, kad nema - nema, ali svi su ispunjavali svoje obaveze, jer su znali da imaju budućnost. I niko na silu nije ostao u Zeti - kaže Božović i napominje:

- Svih ovih godina niko nije finansirao Zetu osim mene, bilo je mnogo teških trenutaka i sve smo ih prevazišli. I sada čekamo novac od transfera igrača, da se isplate dugovanja.

On kaže da je Danilo Pešukić u Zeti imao i povlašten status, kao i mnogi mladi igrači.

- U Zeti su šansu da treniraju sa prvim timom i da igraju dobijali dječaci od 15 do16 godina, zato što smo u njima vidjeli potencijal. I Danilo, kao i njegov brat Periša su bili u takvoj situaciji. Oni i mnogi drugi su bili prvotimci prije nego što su zasluživali, samo da bi napredovali - da bi bilo bolje i njima, a kasnije Zeti.

Božović kaže da je više puta razgovarao sa Danilom i njegovom porodicom...

- Zeta radi tako što ima prioritete. Prošlih sezona su to bili Vujačić i Nikola Krstović, kao i Milojko, koji je ostao, mada postoji mogućnost da i on ode. Onda dolaze drugi, mlađi, koji stasavaju. Danilo je jedan od njih, uz Ceklića, Vukčevića i Srđana Krstovića. Rekao sam mu da će imati svu pomoć od mene, sve što mu treba za njega i njegovu porodicu, moje komšije. Pričao sam sa njima, savjetovao ih da ne ide, rekao da ću uraditi sve za njega i njegovu karijeru. Pa, ja sam i njegovom bratu Periši pomogao da ode u Partizan ovog ljeta. Uradio sam sve što mogu i na kraju uspio, ali sam prije toga razgovarao sa ljudima iz Budućnosti, trenerom Brnovićem i tadašnjim predsjednikom Burićem. Tako ja radim, ništa bez dogovora sa klubom iz Crne Gore - ističe Božović.

Imao je, kaže, i drugu ponudu za Danila Pešukića.

- Rekao sam mu da koji god klub iz inostranstva pošalje ponudu za njega – prihvatiću je, pa neka je i 50 hiljada eura. Ali sam mu i naglasio da još nije formiran igrač, a da će se u Zeti najbolje formirati, kao i mnogi drugi.

Na kraju Božović je pričao i o prijetnjama:

- Nisam ja nikome prijetio, već su prijetili meni, i to Danilov stric. Poruka koju sam dobio nije za javnost, a opasna je. Možda su mislili da ćemo se Jugoslav Lambulić i ja uplašiti, ne znam. Moj odgovor je - poziv Danilu da se vrati - za njegovo i za dobro Zete - zaključuje Božović.

U fudbalu sam 24 sata i nema zakona koji to može da mi zabrani

Božović kaže da priču o odnosima sa Danilom Pešukićem priča kao neko ko je u fudbalu 24 sata.

- Tačno je da nemam pravo da radim u crnogorskom fudbalu, ali imam agenciju, firmu. Ne postoji zakon koji to može da mi zabrani, kao ni da gledam utakmice, pomažem, pričam sa igračima, savjetujem ih... Ja sam i počasni predsjednik Zete, a prije svega - čovjek koji je u fudbalu - rekao je Božović.

On je trajno isključen iz fudbalske organizacije odlukom Disciplinske komisije FSCG 20. maja 2009. godine.

FK Podgorica: Nismo potpisali ugovor s Pešukićem

Nakon ispovijesti Danila Pešukića i izjave da čelnici Podgorice „nisu smjeli da ga dovedu”, zbog pritisaka iz Zete, saopštenjem se obratio klub iz Lješkopolja.

Iz FK Podgorica demantuju da je bilo bilo kakvih spoljnih uticaja, ističući da igrače angažuju isključivo na osnovu profesionalne i stručne procjene.

„Pešukić jeste registrovan kao igrač FK Podgorica, što je uobičajeno, s obzirom na to da je mladi fudbaler pokazao interesovanje za perspektivni klub posljednjeg dana prelaznog roka. Fudbaler je obavio razgovore sa sportskim direktorom i aktuelnim trenerom Vojislavom Pejovićem i klub se ipak nije odlučio za angažman Pešukića, i nismo potpisali ugovor za predstojeću fudbalsku sezonu. Govorimo o krajnje uobičajenim i normalnim stvarima u fudbalu”, navodi se u saopštenju FK Podgorice.

„Kao mlad i perspektivan klub, koji snažno grabi ka dobroj poziciji i u Prvoj ligi, igrače angažujemo samo i na osnovu stručne profesionalne procjene, te ovim putem jasno demantujemo bilo kakav uticaj ili spornu situaciju oko pomenutog igrača”.

Bonus video: