Rakojević: Ostali smo mirni u kritičnim momentima, zato smo prvaci

Potpuno zasluženo izabranici Nikole Rakojevića stigli su do trona, jer su bukvalno od početka držali lidersku poziciju, a najbližeg rivala, ekipu Budućnosti, pobijedili su čak tri puta
71 pregleda 8 komentar(a)
Mladost, Foto: Boris Pejović
Mladost, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.05.2016. 19:12h

Mladost je šampion Crne Gore, prvi put u istoriji.

U svom desetom izdanju Telekom 1. Crnogorska fudbalska liga je dobila šestog različitog prvaka, a Mladost se radovala samo godinu nakon što je osvojila prvi trofej, i to u Kupu.

Potpuno zasluženo izabranici Nikole Rakojevića stigli su do trona, jer su bukvalno od početka držali lidersku poziciju, a posao su završili u stilu pravih šampiona, pobjedom u gostima protiv najvećeg rivala, ekipe Budućnosti, i to po treći put u sezoni.

"Zaslužena titula, jer smo najveći dio sezone proveli na prvom mjestu. Dešavali su se krizni momenti, dešavali su se prilasci, Rudara, pa zatim Budućnosti, ali je presudilo to što smo i u takvim trenucima ostajali mirni, tenzije je bilo možda samo jedan dan u sedmici. Mnogo mi je pomoglo to što imam iskusnu ekipu, koja zna da se ponaša u takvim trenucima", kazao je trener Mladosti Nikola Rakojević koji je, poput Klaudija Ranijerija iz Lestera, osvojio prvi trofej nacionalnog prvaka u karijeri.

Mladost slavi dva kola prije kraja, jer ima velikih deset bodova prednosti u odnosu na Budućnost, a 13 u odnosu na Rudar. U preostala dva kola Podgoričani imaju jedinstvenu priliku da postanu prvaci sa rekordnom razlikom, jer nijedan šampion u minulih deset godina nije završio prvenstvo sa dvocifrenom prednošću u odnosu na rivale.

"Prije početka sezone cilj je bio izlatak u Evropu, na bilo koji način. Kako je prvenstvo odmicalo ukazivala nam se šansa i mi smo je prigrabili na pravi način. Presrećni smo, sve smo završili dva kola prije kraja, sad je vrijeme za slavlje", kaže golman Mileta Radulović, jedan od najzaslužnijih za treći pobjedu Mladosti protiv Budućnosti ove sezone.

Jesenji dio sezone Mladost je završila je sa devet uzastopnih pobjeda, čak 12 na 13 utakmica (uz jedan remi), u periodu od avgusta do novembra.

Bila je to serija koja je presudila, jer je i nešto sporiji drugi dio šampionata bio dovoljan da se zadrži razlika u odnosu na Rudar i Budućnost.

Najkritičnije za šampiona bilo je prije pet dana, kada je Budućnost došla na četiri boda.

"Iskreno, svi smo se bili po malo uplašili. Osjećali smo se nekako kao da nemamo krvi, nismo mogli da pobijedimo u gostima, a rivali su prilazili. Međutim, kada je bilo najvažnije mi smo bili pravi, pobijedili smo dva derbija na kraju, dominaciju smo potvrdili protiv Budućnosti. Iako je Budućnost igrala najbolji fudbal u posljednja dva mjeseca, naša forma je bila najkonstantnija od početka sezone, i zamo smo prvaci", kazao je Mirko Šćepanović, najbolji strijelac Mladosti, koji ima šansu da završi prvenstvo i kao najbolji strijelac lige (17 golova do sada).

"Prošle godine sam dobio priznanje za najboljeg igrača lige, osvojili smo trofej u Kupu. Sada smo prvaci, ako budem najbolji strijelac, to bi bila kruna, i na timskom i na individualnom planu".

Sve do današnjeg duela protiv Budućnosti pod Goricom Mladost nije slavila u gostima u drugoj polusezoni. Razliku je, međutim, održavala sjajnim igrama kod kuće - čak 13 uzastopnih pobjeda, devet bez primljenog gola. Šćepanović i društvo imaju šansu da u dva preostala kola (protiv Rudara i Mornara) čak i poprave fenomenalnu seriju na domaćem terenu.

"Šta reći, ovo je istorijski uspjeh, ko zna kada će Mladost više doći u poziciju da bude prvak. Zaslužili smo ovo, prije svega serijama pobjeda, rekordima. Imali smo sjajnu prvu polusezonu i solidnu drugu, što je kada se sve sabere bilo više nego dovoljno. Mislim da je odlučila hemija i atmosfera u ekipi. Imali smo iskusan, ali i tim pravih momaka. Mnogima je ovo kruna karijere", kazao je pomoćni trener Mladosti Srđan Nikić.

Šta slijedi? Mladost će odigrati još dva kola, a onda se, premijerno, spremati za kvalifikacije za Ligu šampiona.

To je priča koju su u podgoričkom klubu ostavili za kraj sezone...

"Vidjećemo kako se završi šta i kako dalje, nekim igračima ističe ugovor, i meni ističe ugovor", kazao je Nikola Rakojević.

"Šampioni, šampioni", odjekivalo je na terenu stadiona pod Goricom, a potom i u svlačionici. Dok se sa tribina orilo "Volim Budućnost", žurka je ovoga puta bila rezervisana za momke u crvenim dresovima.

Mugoša: Titula je poklon našim Titograđanima

Predsjednik Mladosti Marko Mugoša kazao je nakon meča da je ponosan na fudbalere i na stručni štab.

"Ovo je kruna dugogodišnjeg rada. Prošle godine smo osvojili Kup, sada smo osvojili titulu, i to na izuzetno dominatnan način. Dominirali smo od početka do kraja, tri puta smo pobijedili Budućnost, koja nam je u finišu bila najbliži rival. Sve čestitike fudbalerima i stručnom štabu", kazao je Mugoša.

"Titulu poklanjamo našim Titograđanima. Ima Boga", kazao je na kraju.

Bonus video: