Rasizam, podrška vojnoj akciji, skandiranje OVK: Fudbal je sinoć poražen u Evropi (video)

Umjesto o igri, danas se u evropskoj javnosti priča o politici, rasizmu, ratovima... I čeka se reakcija Uefe
29379 pregleda 154 komentar(a)
Turski fudbaleri slave gol u Parizu, Foto: Reuters
Turski fudbaleri slave gol u Parizu, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.10.2019. 14:03h

Bila je to noć promocije Ukrajine kao učesnika Eura 2020, noć u kojoj je Kristijano Ronaldo postigao 700. gol u karijeri (po španskim medijima ima ih već 701), ali je evropski fudbal izgubio zbog incidenata i skandala u Sofiji, Parizu, pa i u Prištini.

Umjesto o igri, danas se u evropskoj javnosti priča o politici, rasizmu, ratovima... I čeka se reakcija Uefe.

U Sofiji je Engleska deklasirala Bugarsku (6:0), u atmosferi - rasizma. Dva puta je meč prekidan zbog majmunskih krika sa tribina, kao i nacisctičkih pozdrava grupe bugarskih navijača, koji su obučeni u crno i sa crnim kapuljačama ušli na stadion i ostali 45 minuta.

U Bugarskoj smatraju da se nije dogodilo ništa strašno, ali je premijer Bojko Borisov tražio ostavku predsjednika Fudbalskog saveza Borislava Mihajlova, koji je ujedno i član Izvršnog odbora Uefe.

U Parizu su igrali Francuska i Turska (1:1) u atmosferi tenzija zbog napada turske vojske na sjever Sirije, koji je zvanični Pariz oštro osudio.

Bilo je čak i poziva da "trikolori" bojkotuju meč, koji je, ipak, protekao u korektnoj atmosferi, sve dok Ajhan Kan nije donio bod Turcima pet minuta prije kraja, i dok gostujući igrači nisu vojničkim pozdravom proslavili izjednačenje.

To su uradili i prije četiri dana, nakon pobjede nad Albanijom (1:0), a zbog poruka podrške vojsci Turske u napadu na Siriju, UEFA je najavila istragu.

Kako se ista scena dogodila u Parizu, počele su da stižu zahtjevi sa visokih adresa da UEFA oduzme Istanbulu domaćinstvo finala Lige šampiona naredne godine.

"Nepriklasno je zadržati Istanbul kao domaćina finala u svjetlu ozbiljnih vojnih akcija protiv kurdskih civila i intervencije, koju EU oštro osuđuje", kazao je italijanski ministar sporta Vinćenco Spadafora.

I na kraju, incidenata je bilo i u Prištini, na meču Kosovo - Crna Gora, ali su balkanske podjele i problemi u sjenci globalnih.

Zvižduci crnogorskoj himni i skandiranje oslobodilačkoj vojsci Kosova trebalo bi da su se našli u zapisniku delegata UEFA, čiji će disciplinski predstavnici narednih dana imati mnogo posla.

Biće kazni, ali da li će se ludilo zaustaviti...

Bonus video: