Rasizam u Engleskoj: Sterling objasnio kako se tretiraju "bijeli" i "crni" fudbaleri

Engleska policija i Čelsi najavili su da su pokrenuli istragu zbog sumnji da je grupa navijača Čelsija na rasnoj osnovi vrijeđala Sterlinga tokom jučerašnje utakmice na "Stamford bridžu"
55 pregleda 1 komentar(a)
sterling, Foto: Reuters
sterling, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.12.2018. 18:05h

Napadač Mančester sitija Rahim Sterling, jedan od najboljih engleskih fudbalera, okrivio je medije da podspješuju rasizam među navijačima.

Engleska policija i Čelsi najavili su da su pokrenuli istragu zbog sumnji da je grupa navijača Čelsija na rasnoj osnovi vrijeđala Sterlinga tokom jučerašnje utakmice na "Stamford bridžu".

Sterling je danas na Instagramu objavio da je u javnosti stvorena slika koja dozvoljava ljudima da prave razlike između "bijelih i crnih fudbalera".

"Mediji o jednoj istoj stvari izvještavaju na dva različita načina. Dvojica mladih igrača počinju svoje karijere i uradili su pravu stvar - kupili su kuće svojim majkama koje su im pomogle da budu tu gdje jesu. Ali, pogledajte kako su novine to prenijele, kako je ispraćena vest o crnom, a zatim bijelom igraču", napisao je Sterling.

Riječ je o njegovim saigračima Tosinu Aderabiou (crni) i Filu Fodenu (bijeli).

Dok je Aderabio "igral koji još nije počeo nijedan meč u Premijer ligi, a kupio je kuću vrijednu 2,25 miliona funti", Foden je igrač koji je "kupio kuću svojoj mami".

"To je neprihvatljivo. Oni nisu učinili ništa pogrešno. Ovo pospješuje rasizam i agresivno ponašanje", dodao je Sterling.

Bonus video: