Ratovi zvijezda

Prvi put otkada se igra osmina finala (sezona 2003/04), svi pobjednici grupa su u četvrtfinalu
7 komentar(a)
Liga šampiona, Foto: Marca.com
Liga šampiona, Foto: Marca.com
Ažurirano: 20.03.2014. 23:29h

"Bienvenidos a la mejor Champions de la historia", piše madridska “Marka” uoči današnjeg žrijeba parova četvrtfinala.

U prevodu - dobrodošli u najbolju Ligu šampiona u istoriji.

Pretjerivanje ili ne, tek rezultati utakmica osmine finala zaista su donijeli nešto specijalno - po prvi put otkada u nokaut fazi igra 16 timova (sezona 2003/04), u četvrtfinale su se plasirale sve ekipe koje su grupnu fazu takmičenja završile kao prvoplasirane u svojim grupama.

Drugim riječima - svi favoriti su prošli dalje. Većina od njih završila je posao već u prvim utakmicama osmine finala, a mučio se samo Mančester junajted, koji je u revanšu prestigao dva gola zaostatka iz prvog meča protiv Olimpijakosa.

Najnezanimljiva osmina finala posljednjih godina zato je uvod u pakleno četvrtfinale - fazu u kojoj nema autsajdera.

Žrijeb je danas u podne u centrali Uefe u Nionu, a u bubnju će se naći tri kluba iz Španije (Real, Barselona, Atletiko Madrid), po dva iz Engleske (Čelzi, Mančester junajted) i Njemačke (Bajern, Borusija Dortmund) te jedan predstavnik Francuske (Pari Sen Žermen).

Iako iz Italije stižu prigovori da je Liga šampiona znatno siromašnija bez Juventusa i Andree Pirla, a arapski šeici iz Mančester sitija zamjeraju da to nije pravo bez igrača poput Kuna Aguera, u završnicu su se plasirali svi timovi koji su zaslužili da prođu. I zato među njima nema Italijana...

A kada za najpoželjnijeg rivala u četvrtfinalu birate veliki Mančester junajted, koji još preživljava post Fergijeve traume, ili prošlogodišnjeg finalistu Borusiju Dortmund koja u Bundesligi kasni 23 boda za Bajernom, onda je jasno kakav se “rat zvijezda” sprema u predstojećoj fazi.

Žrijeb je slobodan, što znači da u četvrtfinalu mogu da se sudare Real i Barselona, Bajern i Borusija Dortmund, Čelzi i Mančester junajted...

Mnogo je paklenih kombinacija, recimo da se Žoze Murinjo sa Čelzijem vrati u Madrid na “Santjago Bernabeu”, ili da se ponovo sretne sa svojim najvećim neprijateljem, Barselonom. Ili da Kristijano Ronaldo drugu godinu zaredom stigne na “Old Traford”, na duel sa svojom starom ljubavi, Mančester junajtedom.

Ko zna, možda se Mesi i Ibrahimović, kao i prošle sezone, opet razračunaju u četvrtfinalu...

Spektakl nije daleko, prve utakmice četvrtfinala Lige šampiona zakazane su već za 1. i 2. april, revanši su samo sedam dana kasnije.

Brzo dolazi i polufinale, termini su 22/23. i 29/30. april, dok se finale igra 24. maja na stadionu „Luš” u Lisabonu.

Na papiru, po kladionicama, prvi favorit da osvoji Ligu šampiona je akteulni prvak Bajern Minhen (koeficijent 3). Ponos Njemačke ima šansu da postane prvi tim u istoriji koji će odbraniti titulu Lige šampiona.

Drugi favorit je Real Madrid (5,2), a treći Barselona, kojoj se daju približno iste šanse (5,3).

Ostali ne mogu da se svrstaju u favorite - koeficijent na PSŽ je 12, na Čelzi 14, a na Atletiko Madrid 18. Najgore se rangiraju Mančester junajted (koeficijent 20) i Borusija Dortmund (23).

Bonus video: