Razigrani Francuzi matirali Ukrajinu

Meč u Donjecku prekinut je već u 5. minutu zbog nevjerovatne kišne oluje, a utakmica nastavljena nakon čak 55 minuta pauze.
0 komentar(a)
Ukrajina-Francuska, Foto: Beta/AP
Ukrajina-Francuska, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.06.2012. 19:27h

Razigrana Francuska rastužila je Ukrajince u kišnom Donjecku i napravila značajan korak ka četvrtfinalu. "Trikolori" su bili raspoloženiji i stvorili mnogo više šansi od domaćina, a u nastavku demonstrirali efektnu pas-igru po raskvašenom terenu. A dominaciju su naplatili Menez i Kabaje golovima u uvodu drugog poluvremena.

U Donjecku je, međutim, meč počeo na neobičan način - dok su intonirane himne sijevalo je i grmjelo na sve strane, a već nakon pet minuta igre utakmica je prekinuta zbog obilnih padavina i kišne oluje... Utakmica je nastavljena nakon čak 55 minuta pauze!

"Mislim da su svi uživali gledajući Francusku. Pobijedili smo, postigli dva gola, a mogli smo da ih damo i puno više. Još se nismo plasirali u četvrtfinale, a ima još dosta prostora za napredak. Hvala Ukrajincima koji su zaista napravili savršen teren, vjerovatno se nigdje na svijetu ne bi igralo nakon ovolike kiše", kazao je Loran Blan, selektor Francuza.

I u prvom dijelu ”trikolori” su bili konkretniji - Menezu je u 13. minutu poništen gol zbog ofsajda, a isti igrač imao je još nekoliko šansi. I Mekses je takođe mogao da dovede Francuze u vođstvo (u 39. minutu udarcem glavom je dobro uposlio sigurnog Pjatova). Ni Ukrajina nije bila bezopasna, Jarmolenko je u 25. minutu šutirao pored gola, dok je najozbiljnije zaprijetio Ševčenko - legendarni as je posle dubinske lopte dobro šutirao u bliži ugao, ali je Ljoris bio siguran.

Ekipa Lorana Blana presudila je Ukrajincima za svega tri minuta igre u nastavku - prvo je Menez iz svog petog pokušaja matirao Pjatova preciznim šutem u 53. minutu, dok je ubrzo Kabaje elegantno pogodio mrežu za konačnih 2:0 (kod oba gola asistent je bio Benzema)...

"Prvo poluvrijeme bilo je ujednačeno, ali su Francuzi u nastavku vrlo brzo postigli dva pogotka. Nismo sproveli u djelo ono što smo spremali za ovaj meč, a moji igrači su jednostavno prestali da igraju nakon drugog primljenog gola. Mislim da su Francuzi jedni od najvećih favorita na ovom prvenstvu", rekao je Oleg Blohin, selektor Ukrajinaca.

On je bio nezadovoljan izdanjem pojedinih fudbalera...

"Neki igrači pomislili su da smo već u četvrtfinalu. Koji? Ne želim da ih imenujem", kazao je Blohin.

UKRAJINA - FRANCUSKA 0:2

Donjeck - “Dombas arena”. Gledalaca: 49.000. Sudija: Bjornd Kujpers (Holandija). Strijelci: Menez u 53. i Kabaje u 56. minutu. Žuti kartoni: Selin, Timoščuk (Ukrajina), Menez, Debiši, Mekses (Francuska).

Ukrajina (4-4-2): Pjatov - Husev, Kačeridi, Mihalik, Selin - Timoščuk, Nazarenko (Milevski), Konopljanka, Jarmolenko (Alijev) - Ševčenko, Voronjin (Dević).

Francuska (4-2-3-1): Ljoris - Debiši, Rami, Mekses, Kliši - Kabaje (M'Vila), Dijara - Riberi, Menez (Martan), Nasri - Benzema (Žiru).

Bonus video: