Real Madrid - prvi virtuelni prvak Španije: Asensio donio titulu

"Kraj, kraj, kraaaaaaaaj! Real Madrid je prvi pobjednik turnira FIFA La Liga Challenge", vikao je komentator nakon što je stvarni Marko Asensio sa 4:2 pobijedio kolegu Aitora Rubilala koji je predstavljao svoj Leganes
2506 pregleda 0 komentar(a)
Marko Asensio, Foto: Reuters
Marko Asensio, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.03.2020. 14:41h

Napadač madridskog Reala Marko Asensio pobjednik je prvog turnira "FIFA La Liga Challenge" održanog proteklog vikenda, a u kojem je po jedan fudbaler svakog od 20 klubova Primere zaigrao kompjutersku igricu FIFA 20 predstavljajući svoju ekipu u virtuelnom takmičenju.

Trebao je to biti već drugi vikend bez fudbala u Španiji, no ljudi zavaljeni u kauče svojih dnevnih soba iznenadili su se kada su na televiziji vidjeli da na teren izlaze igrači, ali oni virtuelni. U zemlji zaluđenoj fudbalom televizija Gol je u subotu i nedjelju prenosila uživo utakmice igrane na Playstationu, dok su one prave otkazane zbog koronavirusa.

La Liga, organizator španskog prvenstva, dala je pravim igračima u ruke džojstik i "naložila" da zabavljaju 47 miliona stanovnika zatvorenih u kućama zbog vanrednog stanja.

Dok su virtuelni asovi driblali protivnike, davali golove i ljutili se na odluke sudija", pravi televizijski komentatori padali su u trans pokušavajući gledacima da dočaraju uzbuđenje.

"Kraj, kraj, kraaaaaaaaj! Real Madrid je prvi pobjednik turnira FIFA La Liga Challenge", vikao je komentator nakon što je stvarni Marko Asensio sa 4:2 pobijedio kolegu Aitora Rubilala koji je predstavljao svoj Leganes.

Najprodavanije sportske novine "Marca" na svojoj su internet stranici iz minute u minutu opisivale su što se događa na „terenu“, kao što inače prenose utakmice pravog prvenstva.

Pravi Asensio je nakon osvajanja turnira dao i pravu izjavu:

"Džojstik mi je još uvijek vruć... Tokom utakmice sam bio sve bolji i bolji, a turnir sam spektakularno odigrao u svakom pogledu".

Na ideju o održavanju turnira došao je jedan od najboljih španskih igrača video igrica Ibai Ljanos. On je nedavno organizivao jedan takav virtuelni derbi između Sevilje i Betisa kojeg je na njegovom streaming kanalu pratilo 60.000 navijača.

Sportska novinarka Marta Gonsalo kaže kako je turnir bio jedan od najgledanijih događaja proteklog vikenda.

"Bilo je trenutaka kada se na internetu uključivalo 150.000 ljudi", napominje Gonsalo.

Turnir je poslužio kako bi se prikupile donacije za bolnice koje se nalaze pod velikim pritiskom novooboljelih od koronavirusa. Zdravstvenim radnicima nedostaje zaštitna oprema, a gledaoci virtuelnih utakmica mogli su na račun uplaćivati novac. Na taj način prikupljeno je 142.000 eura

Bonus video: