Regionalna liga: Za eks-Ju utopija, za Belgiju i Holandiju realnost?

Ideja o pokretanju "Lige Beneluksa" stara je nekoliko godina, ali čini se da su sada sazreli svi uslovi za start
1281 pregleda 0 komentar(a)
Fudbaleri Ajaksa, Foto: AP
Fudbaleri Ajaksa, Foto: AP

Belgija i Holandija ponovo razmišljaju o spajanju fudbalskih liga, a novo zajedničko takmičenje moglo bi da počne već iduće sezone.

Ideja o pokretanju "Lige Beneluksa" stara je nekoliko godina, ali čini se da su sada sazreli svi uslovi za start.

"Superliga bi imala 18 klubova, 10 holandskih i osam belgijskih. Sve bi moglo brzo da krene, ako ne već iduće sezone, onda bez dileme za dvije godine," kazao je predsjednik Klub Briža Bart Verhag za francuski “Le Monde”.

Holanđani i Belgijanci ovim potezom žele da smanje jaz koji postoji između njih i 'Liga petice'. Pretpostavka je da bi takva liga smanjila odlazak mladih igrača u bogatije zemlje, dok bi klubovi dobili više novaca od TV prava jer bi liga bila zanimljivija većem broju gledalaca.

U cijeli projekt uključili bi se i klubovi iz Luksemburga, ali za početak u drugoj ligi.

"Pregovori su već u toku, a iduće sedmioce imamo važan sastanak," dodao je Verhag.

Zanimljivo, prije više od deset godina legendarni holandski napadač Marko van Basten je podržao ideju o zajedničkon takmičenju.

"Mislim da bi Holandija i Belgija morale utemeljiti zajedničko fudbalsko takmičenje kako bi naši klubovi mogli finansijski da konkurišu moćnim klubovima iz Engleske, Španije, Italije, Njemačke i Francuske koji se razmeću novcem," kazao je bivši napadač Ajaksa i Milana.

Iz UEFA za sada nisu komentarisali najave o pokretanju belgijsko-holandske lige, mada su iz evropske kuće fudbala ranije više puta kazali da ne podržavaju regionalna takmičenja.

Više puta se pominjalo i da će se na eks-Ju prostorima krenuti u realizaciju regionalnog fudbalskog projekta, ali su kvalitet fudbala i finansijski benefiti jedini faktori koji su na strani zagovornika te ideje.

Bezbjednost, problemi sa navijačima, odnosi susjeda, zaostavštine iz prošlosti - zbog toga je "jugoslovenska" liga, ipak, čista utopija.

Bonus video: