River Plata: Decenija nesreće i jedan vijek slave

Sada, kada smo na samom dnu, kada nam se čini da više nema nade, posljednji put molimo naše igrače da ne dozvole da nam u otmu istoriju.
0 komentar(a)
River, Foto: Reuters
River, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.06.2011. 20:08h

Situacija u Buens Ajresu uoči sjutrašnjeg revanša baraža za opstanak između River Plate i Belgrana iz Kordobe, je krajnje dramatična: dok navijači prijete fudbalerima smrću, organi reda prave planove kako da obezbijede grad u slučaju da se dogodi najgore.

Naravno, u pozadini svega je mogućnost da se River Plata, legendarni klub iz Argentine, preseli u drugu ligu prvi put u 110-godišnoj istoriji postojanja. I ta mogućnost je, nakon poraza u prvom meču u Kordobi od 2:0, sasvim realna.

Stoga će navijači Rivera (20.10) napuniti “Monumental”, kao da je večerašnja utakmica posljednja.

Prenosimo pismo navijača koje je juče osvanulo na zvaničnoj stranici Rivera, kao posljedni vapaj i nada da se ovaj klub slavne istorije i tradicije ipak izvuče iz pakla.

“Cijeli svijet to kaže: tamo smo, na ivici ambisa, samo što ne padnemo i razbijemo se o dno. Samo 90 minuta dijeli nas od toga da sa deset nesrećnih godina platimo jedan vijek slave. Da se pomirimo sa bolom i suzama koje su nas pritiskale. Zbog toga, i iako se čini da nema nade, molimo naše igrače da ne dozvole da nam u otmu istoriju.

Razumijemo kako im je sada. Izgledaju veliki u tom klasičnom maleru koji se pretvorio u jedan bezizlazan lavirint, iz kojeg je nemoguće pobjeći. To je maler koji izaziva sve ono loše čim se izađe da se igra. Onda ničemu ne služi ni jedinstvo grupe, ni dugi razgovori u svlačionicama, niti želja da se nastavi naprijed.

Strah i pritisak su takvi da se protivnik čini jos većim nego što jeste. Noge ne reaguju, teren kao da se podiže i gotovo nehotično se prave greške. Radi se o tome da lopta gori i gubi se glava: kako se ohrabriti ili rizikovati ako žamor od spolja može prestati da učvršćuje ono malo duha koje im ostaje.

Razumijemo to, na ovoj majici stoji “'u dobru, a u zlu još više”'. Naravno da to znamo, ne zaboravite da smo se rodili sanjajući da ćemo nositi te boje. Sa Riverom smo bili šampioni svijeta nebrojeno puta i ove nedjelje ćemo se spasiti od poraza kao što to biva svaki put. Takvi smo, volimo ovaj dres i cijeli život sanjamo o tome da postanemo taj heroj koji će ga nositi u najboljim vremenima ili će ga spasiti u lošim.

U ovom trentku, svi i svaki od nas bismo dali čak i ono što nemamo da budemo na vašem mjestu i da računamo da imamo bar tih 90 minuta da preokrenemo istoriju. Da, čak i u ovom trenutku, ili bolje rečeno, još više u ovom trenutku, jer taj dres ne zaslužuje da prestanemo da mu vjerujemo, kao što ni mi ne zaslužujemo da patimo.

Zbog toga, igrači, ne možete da se predate. Imate dva gola minusa i ne idite dalje ka provaliji, jer je milion nas plakalo i patilo. Udaljite se od provalije za koju se mnogi mole da u nju upadnete. Učinite da ovaj pad u Kordobi bude kraj noćne more. Nalazite se na samo dva gola od toga da izbjegnete da nam posljednja neslavna dekada oduzme vijek slave, cijeli jedan istorijski zivot”.

Bonus video: