Roma vlada u Vječnom gradu, Fiorentina ne da prvo mjesto

Pobjeda “vučice” je zaslužena, ali ostaće sjenka zbog detalja iz 9. minuta, kada je sudija Paolo Taljavento pokazao na penal, iako je Santjago Đentileti faulirao Edina Džeka nekoliko centimetara van kaznenog prostora
55 pregleda 0 komentar(a)
Žervinjo, Foto: Reuters
Žervinjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.11.2015. 21:52h

Veliki rimski derbi je pokazao ko je vladar Vječnog grada - Roma je savladala Lacio sa 2:0 i ponovo se približila vodećim Interu i Fiorentini na bod.

Pobjeda "vučice" je zaslužena, ali ostaće sjenka zbog detalja iz 9. minuta, kada je sudija Paolo Taljavento pokazao na penal, iako je Santjago Đentileti faulirao Edina Džeka nekoliko centimetara van kaznenog prostora.

Reprezentativac BiH nije potvrdio nepisano pravilo da čovjek koji izbori jedanaesterac ne treba i da ga izvodi, jer je rutinski matirao Federika Marketija udarcem posred gola.

Konačnih 2:0 je postavio Žervinjo iz kontre u 62. minutu.

"Ova tri boda su potpuno zaslužena, rezultat od 2:0 nije slučajan. Ovakve utakmice su uvijek komplikovane, pogotovo kada dolaze nakon napornih duela u Ligi šampiona. Jedino što mi se ne dopada je što se derbi odigrao bez prisustva najvatrenijih navijača", rekao je trener Rome Rudi Garsija.

Ultrasi Rome i Lacija se nisu pojavili na svojim tribinama, jer su bojkotovali derbi zbog rigoroznih mjera policije, koja je bila najavila da će na sjevernoj i južnoj čak poslati i svoje agente kako bi kontrolisali navijače.

"Volio bih da nakon utakmice pričamo o taktici ili jednom potezu koji je riješio sve, ali to nije bio slučaj. Meč je odlučen penalom koji nije postojao", kazao je trener Lacija Stefano Pioli.

Juventus je gubio na gostovanju Empoliju, ali je preokrenuo već do poluvremena golovima Marija Mandžukića i Patrisa Evre, da bi na 3:1 povisio Paulo Dibala u 84. minutu.

"Nakon poraza od Sasuola smo mnogo pričali međusobno. Dobili smo kritike koje smo i zaslužili, ali je reakcija nakon tog duela bila prava. Juve nikada ne smije da posustane", istakao je Evra.

U prvom meču dana, Inter je u gostima savladao Torino. Jedini gol je postigao Žofri kondogbija u 31. minutu, a zanimljivo je da je Roberto Manćini na klupi ostavio četiri od pet najboljih igrača velikog derbija sa Romom - Stevana Jovetića, Adema Ljajića, Marcela Brozovića i Ivana Perišića.

Perišić i Ljajić su ušli u drugom poluvremenu, a od heroja derbija, svih 90 minuta na terenu je proveo samo Gari Medel...

"Iznenađeni ste sastavom? Trebalo je da vidite rad ekipe tokom sedmice - Palasio me je impresionirao, baš kao nedavno i D'Ambrozio i Nagatomo. Svi igrači su odlični, znaju da se bore za mjesto u prvom timu i da su promjene nekada neophodne", rekao je Roberto Manćini koji je, baš kao i protiv Rome, iznenadio odabirom startne postave.

Manćinijev tim u stopu prati Fiorentina, koja se pobjedom nad Sampdorijom u Đenovi (2:0) vratila na lidersku poziciju zahvaljujući gol-razlici od "nerazura".

Josip Iličić iz penala u 10. i Nikola Kalinić u 58. minutu srušili su tim Valtera Zenge.

S Napolijem je situacija jasna - kada pogađa Gonsalo Iguain "azuri" pobjeđuju.

Tako je bilo i protiv Udinezea - popularni Pipita je postigao jedini pogodak u 53. minutu, što mu je ukupno deveti u sezoni...

Đenova je sa igračem manje otkinula dva boda novajliji u Seriji A Frozinoneu, a Sasuolo je protiv drugog debitanta, Kaprija, slavio sa 1:0.

Rezultati

Sampdorija - Fiorentina 0:2 (Iličić (penal) 10, Kalinić 58)

Napoli - Udineze 1:0 (Iguain 53)

Roma - Lacio 2:0 (Džeko 10 (penal), Žervinjo 62)

Empoli - Juventus 1:3 (Makarone 19 - Mandžukić 32, Evra 38, Dibala 84)

Frozinone - Đenova 2:2 (Blanšar 31, Dijakite 38 - Pavoleti 6, Gakpe 75)

Palermo - Kjevo 1:0 (Đilardino 71)

Sasuolo - Karpi 1:0 (Sansone 28)

Torino - Inter 0:1 (Kondogbija 31)

Subota

Milan - Atalanta 0:0

Verona - Bolonja 0:2

Bonus video: