Ronaldo prekinuo češku bajku, Portugal u polufinalu!

Portugal slavio 1:0 golom Kristijana Ronalda 10 minuta prije kraja. Češki bunker nije izdržao...
5 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2012. 21:04h

Češka je u četvrtfinalu Evropskog prvenstva 1996. eliminisala Portugal golom Karela Poborskog, na osvetu se čekalo 16 godina - evropski Brazilci slavili su večeras u Varšavi sa 1:0 i ovjerili kartu za polufinale, gdje ih čeka Francuska ili Španija.

Češki bunker se stojički držao pred rastrčanim protivnikom, ali su bedemi popustili u finišu. Razbio ih je Kristijano Ronaldo, portugalska fudbalska ikona nad ikonama, koji je u 79. minutu natrčao na centaršut Žoaa Mutinja i glavom savladao Petra Čeha.

Lopta je skliznula o mokru travu varšavske Arene i lansirala Portugalce među četiri najbolja evropska tima. Protivnik u polufinalu biće pobjednik meča Španija - Francuska, ali ko god da dođe, Ronaldo i društvo pokazali su da mogu da idu do kraja.

"Opet smo pogađali stative, ali smo dočekali našu šansu. Isto je bilo i u prošlom meču protiv Holandije. Ali, najvažnije je da smo u četvrtfinalu. Sada je vrijeme za osmjehe i dobru muziku", izjavio je Kristijano Ronaldo.

As Real Madrida, ipak, nije proglašen za igrača utakmice. Ta čast je pripala vezisti Porta Žoau Mutinju, koji je asistirao kod jedinog gola, ali i kompletirao 62 tačna pasa, pretrčao 11,5 kilometara...

"Bilo je teško, preteško. Ali, ovakve pobjede vam donose samopouzdanje", izjavio je Nani.

Češka se, s druge strane, dostojno oprostila od Evropskog prvenstva. Ekipa čija je bajka počela još od novembarske pobjede u baražu protiv Crne Gore, nastavila se osvajanjem prvog mjesta u grupi A, nije mogla dalje od četvrtfinala, iako je u prvih 45 minuta odigrala ravnopravan meč sa Portugalcima.

Svejedno, Jiraček i društvo ispraćeni su ovacijama od strane svojih navijača.

"Portugal je bila bolja ekipa, mnogo jača od nas u fudbalskom smislu. To je realnost, iako smo se dobro držali do finiša. U igru nas je držao Petrh Čeh, sa nekoliko sjajnih odbrana. Imali smo plan da igramo jako u defanzivi i prijetimo nakon kontranapada. U prvom poluvremenu nije bilo loše, ali u nastavku kao da smo izgubili energiju", izjavio je selektor Češke Mihal Bilek.

U Varšavi se, po očekivanju, sve vrtjelo oko Kristijana Ronalda. Jedan od najboljih fudbalera današnjice pogodio je dvije stative (ukupno četiri na dva posljednja meča) prije nego što je fenomenalnim šutem glavom stigao Marija Gomeza na vrhu liste najboljih strijelaca Eura (tri gola), ali i izjednačio rekord Nuna Gomeša, do sinoć najboljeg strijelca Portugala na Evropskim prvenstvima (šest).

"Mislim da smo odigrali sjajnu utakmicu. Nismo bili na nivou u prvih 20 minuta, ali smo napredovali kako je išao meč. Stvorili smo puno šansi, za razliku od protivnika, koji nije imao niti jednu. Sada želimo finale. Spremni smo za takav poduhvat, ekipa je spremna i gladna uspjeha. Ko god da nam dođe u polufinalu, šanse su 50:50", izjavio je Ronaldo.

Češka - Portugal 0:1

Varšava - Nacionalni stadion. Sudija: Hauard Veb. Strijelac: Ronaldo u 79. minutu. Žuti kartoni: Limberski (Češka), Nani, Migel Veloso (Portugal).

Češka:Čeh, Gebre Selasie, Kadlec, Sivok, Limberski, Plašil, Pilarž, Hubšman (Pekhart), Jiraček, Darida (Režek), Baroš.

Portugal: Rui Patrisio, Alveš, Pepe, Koentrao, Pereira, Veloso, Mutinjo, Meireleš (Rolando), Nani (Kustodio), Ronaldo, Postiga (Hugo Almeida).

Galerija

Bonus video: