Ronaldova magija skresala "lale"

Portugal je srušio holandske snove i zasluženo otišao u četvrtfinale, a dvostruki strijelac Kristijano Ronaldo odigrao možda i najbolju partiju u dresu reprezentacije.
4 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2012. 22:31h

Portugal je srušio holandske snove i zasluženo otišao u četvrtfinale, a dvostruki strijelac Kristijano Ronaldo odigrao možda i najbolju partiju u dresu reprezentacije. Inspirisani as Reala postigao je dva efektna pogotka, pri tom i dva puta pogađao stativu, uspješno razigravao saigrače, holandsku odbranu prosto izluđivao...

Ronaldo je zapravo napravio sve što je trebalo da povede svoju selekciju ka važnom trijumfu, a valjda se i malo zainatio nakon promašaja i kritika poslije meča sa Danskom.

Sa druge strane, Holanđani su poveli zahvaljujući sjajnom pogotku Van der Varta u 11. minutu, ali su na kraju morali da čestitaju boljem.

“Lale” su pred meč sa Portugalom imale teoretske šanse, (na kraju im je u prilog išao i trijumf Njemaca nad Danskom), ali nisu napravili ono što je bilo do njih. Holanđani su ujedno nastavili očajnu tradiciju protiv Portugala - ostvarili samo jedan trijumf nakon 11 utakmica.

Time je finalista posljednjeg Mundijala na neslavan način, bez pobjede završio elitno takmičenje Starog kontinenta.

"Počeli smo dobro, postigli gol poslije 10 minuta ali je to bilo premalo jer smo ostavili previše prostora Portugalcima. Oni su to znali da iskoriste", kazao je selektor Holandije Bet van Marvajk.

Strijelac jedinog gola Rafael van der Vart svjestan je situacije...

"Izgubili smo tri meča, jasno je da nismo zaslužili ništa bolje od eliminacije. Svi smo igrali loše, kao da nismo imali ideje i volje, i nažalost - nemamo za čim da žalimo sem da se izvinimo navijačima", istakao je Van der Vart.

Holandija je dobro ušla u meč, Snajder zaprijetio šutem u 4. minutu, a brzo je Van der Vart efektnim udarcem sa 20-ak metara oživio nadu da je moguć plasman u drugu fazu.

Portugal je, međutim, brzo uzvratio, Ronaldo pogodio stativu (potom i glavom zaprijetio Stekelenburgu), dok je Postiga u međuvremenu prokockao sjajnu sjajnu za izjednačenje. Ubrzo je, međutim, Ronaldo prvi put rastužio “lale” nakon asistencije Žoao Pereire u 28. minutu.

I u nastavku je maestralni Portugalac držao čas fudbala - Ronaldo je bogat repertoar upotpunio sa dvije asistencije.

Nakon prve, Koentrao je šutem sa ivice šesnaesterca natjerao Stekelenburga da se dobro pomuči kako bi sačuvao “lale”, dok je Nani potom prokockao zicer (ponovo je uspješan bio golman Holandije).

U 74. minutu jedan od najboljih fudbalera na planeti preuzeo je stvar u svoje ruke - munjevita kontra Portugalaca počela je od Ronalda i završila sa njim, pošto je fudbaler Reala i drugi put bio hladnokrvan u završnici.

Holanđani su nešto pokušavali do kraja, a Van der Vart je u 83. minutu ponovo oprobao šut sa distance, ali je ovog puta uzdrmao stativu.

"Pokazali smo da smo jedinstveni, jer nikada nije lako kada na velikom takmičenju startujete porazom. U sva tri meča smo igrali bolje od protivnika. Zaslužili smo plasman u četvrtfinale", rekao je Migel Veloso, vezista Portugala.

PORTUGAL - HOLANDIJA 2:1

Harkov - Stadion Metalista. Gledalaca: 38.000. Sudija: Nikola Ricoli (Italija). Strijelci: Ronaldo u 28. i 74. minutu za Portugal, a Van der Vart u 11. minutu za Holandiju. Žuti kartoni: Pereira (Portugal), Van Persi (Holandija).

Portugal (4-2-3-1): Rui Patrisio - Pereira, Pepe, Alves, Koentrao - Meireleš (Kustodio), Veloso - Mutinjo, Nani (Rolando), Ronaldo - Postiga (Oliveira).

Holandija (4-2-3-1): Stekelenburg - Van der Vil, Vlar, Matijsen, Viljems (Afelaj) - De Jong, Van der Vart - Van Persi, Snajder, Roben - Huntelar.

Galerija

Bonus video: