Rumenige: FIFA zanemaruje potrebe klubova

Rumenige je rekao da FIFA "čini sve" za nacionalne fudbalske saveze, koji mogu da glasaju za Blatera na izborima za predsjednika 1. juna.
0 komentar(a)
Rumenige, Foto: Reuters
Rumenige, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.05.2011. 21:55h

Predsjednik Udruženja evropskih fudbalskih klubova Karl Hajnc Rumenige rekao je danas da Svjetska fudbalska federacija (FIFA) zanemaruje potrebe klubova dok njen predsjednik Sep Blater pokušava da dobije četvrti mandat.

Rumenige je rekao da FIFA "čini sve" za nacionalne fudbalske saveze, koji mogu da glasaju za Blatera na izborima za predsjednika 1. juna.

On je rekao da se takmičenje između Blatera i njegovog protivnika na izborima Muhameda bin Hamama iz Katara zasniva na finansijama FIFA i problemima oko izbora domaćina Svjetskog prvenstva, a da se ignorišu fudbalska pitanja koja utiču na klubove, igrače i navijače kao što je kalendar međunarodnih utakmica.

"Danas ne postoji demokratija u FIFA, koja ne radi ništa u korist klubova. Jasno je da se čine usluge fudbalskim savezima kako bi ih ubijedili da glasaju za Blatera", rekao je Rumenige, koji je predsjednik udruženja koje broji 197, uglavnom najbogatijih klubova iz 53 fudbalska saveza.

FIFA je naljutila klubove time što je u kalendar međunarodnih utakmica dodala nove termine bez konsultacije sa klubovima. Takođe, klubovi su nezadovoljni, jer je Blater bez dogovora izjavio da postoji mogućnost da se Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru odigra na zimu.

Blater se protivi zahtjevima klubova da se dio profita sa Svjetskog prvenstva iskoristi za plate igračima koji su se povrijedili igrajući za reprezentaciju.

Bonus video: