Runi kao Čarlton, Slovenija ispustila direktan plasman

Runi je u 106 mečeva postigao 49, baš koliko i Bobi Čarlton u istom broju utakmica za Englesku, Slovenija primila tri gola u finišu i izgubila u Švajcarskoj sa 3:2
0 komentar(a)
Vejn Runi, Foto: Reuters
Vejn Runi, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.09.2015. 21:11h

Engleska je bez greške u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo - sedam od sedam. Danas doduše Gordom Albionu nije bilo teško da do vrha napuni mrežu San Marina, ali će ta utakmica ući u istoriju najstarije svjetske selekcije.

Razlog je nevjerovatan - napadač Vejn Runi je protiv San Marina odigrao 106. meč za nacionalnu selekciju i vodećim golom sa penala postigao je 49. gol. Tim pogotkom izjednačio se na vrhu liste najboljih strijelaca u istoriji Engleske sa legendarnim Bobijem Čarltonom, koji je za Gordi Albion odigrao baš 106 utakmica.

U istoj grupi Slovenija je prokockala velikih 2:0 na gostovanju Švajcarskoj, koja je furioznim finišom preokrenula rezultat. Slovenija je tako ispustila priliku da kao drugoplasirana pođe u Francusku, jer ima neuporedivo lakši raspored od "časovničara".

Španija se revanširala Slovačkoj za poraz u prvom duelu, i preuzela je čelnu poziciju u grupi C. Ukrajina je u istoj grupi sa 3:1 savladala nemotivisanu Bjelorusiju, koja je već izgiubila šanse za jedno od tri prva mjesta u grupi C. Izabaranicima Mihajla Fomenka je trijumf značio da preuzmu ulogu najbolje trećeplasirane selekcije, što na kraju direktno vodi na Evropsko prvenstvo, ali i da vodećem dvojcu priđe na svega tri boda.

Estonija je bila bolja od Litvanije, dok je Makedonija nastavila da posrće, a poraz u Luksemburgu dodatno će je spustiti na rang listi Fife.

Rezultati:

San Marino - Engleska 0:6

(Runi (penal) 15, Broli (autogol) 30, Barkli 46, Volkot 68, 78, Kejn 77)

Estonija - Litvanija 1:0

(Vasiljev 71)

Luksemburg - Makedonija 1:0

(Til 90+2)

Ukrajina - Bjelorusija 3:1

(Kravec 7, Jarmolenko 30, Konopljanka (penal) 40 - Korniljenko (penal) 62).

Španija - Slovačka 2:0

(Đordi Alba 5, Inijesta (penal) 30)

Švajcarska - Slovenija 3:2

(Drmić 80, 90+4, Štoker 84 - Novaković 45, Cesar 48)

Bonus video: