Sabri Lamuši, j’adore

Notingem forest, dvostruki prvak Evrope, mogao bi da se vrati u Premijer ligu - nakon 20 godina. Vodi ga francuski stručnjak
2964 pregleda 0 komentar(a)
Preporodio “šumare”: Sabri Lamuši, Foto: Reuters
Preporodio “šumare”: Sabri Lamuši, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.10.2019. 09:43h

Kada je prije četvrt vijeka muzičar Hadavej objavio istoimeni debitantski album, na njemu se našla pjesma What is love, koja je postala planetarni hit. Numera je godinama bila visoko kotirana na raznim top-listama, a i danas se može čuti u noćnim klubovima.

Posljednjih nekoliko mjeseci, ovaj hit je - doduše u nešto izmijenjenoj verziji - zaživio i na utakmicama Notingem foresta.

“What is love, Sabri Lamouchi, Lamouchi, j’adore“, odjekuje tokom mečeva u čast menadžera Sabrija Lamušija.

Kada vam navijači u Engleskoj posvete pjesmu, znači da radite dobar posao. A Lamuši u Notingemu na početku sezone radi odlično - “šumari“ dijele prvo mjesto sa VBA, u ligi su neporaženi na 10 vezanih susreta, a priliku da produže niz imaju danas na gostovanju Viganu. Jedina ekipa koja ih je savladala upravo je VBA. Bilo je to u prvom kolu na “Siti graundu”.

Dolazak Lamušija u junu, unio je blagu dozu neizvjesnosti među navijače Notingema. Relativno mlad menadžer, Francuz je bio potpuna nepoznanica i “šumari” nijesu znali šta da očekuju. Naročito ako se zna da se menadžeri u Istočnom Midlendsu ne zadržavaju dugo - u proteklih pet godina, “Siti graundom” prodefilovalo je 11 stručnjaka. Aktuelni gazda, Grk Evangelos Marinakis poput bivših vlasnika nema baš puno strpljenja sa menadžerima.

Daleko od toga da je Lamuši neiskusan stručnjak. Trenersku karijeru počeo je na klupi Obale Slonovače, koju je vodio na Mundijalu u Brazilu 2014. godine. “Slonovi” nijesu prošli grupu, pa je dobio otkaz.

Nakon toga, preuzeo je katarski El-Jaiš i osvojio kup. Prvi angažman u Evropi dobio je 2017, kada je na klupi francuskog Rena naslijedio Kristijana Gurkufa. “Crveno-crne” vodio je te sezone do petog mjesta u šampionatu i plasmana u Ligu Evrope. Otkaz je dobio u decembru prošle godine nakon serije loših rezultata. Sljedeća destinacija bio je Notingem…

Karijera u Engleskoj počela je prilično dobro, a nagrada za uspješan rad stigla je prije par dana kada je izabran za menadžera mjeseca u Čempionšipu. Uspio je da za kratko vrijeme uigra ekipu u koju je ljetos stiglo 12 novih fudbalera.

Ekipa igra na visokom nivou, ali je taj nivo potrebno održati do maja - Čempionšip je dugo takmičenje, ostalo je još 35 kola i rano je za bilo kakve prognoze.

Navijači se nadaju da bi Lamuši mogao da vrati ekipu u Premijer ligu. Tamo ih nije bilo 20 godina, a dvostruki prvak Evrope zaslužuje mjesto u eliti.

SP u Francuskoj - živa rana

Iza Lamušija je prilično uspješna igračka karijera. Dio je šampionske generacije Oksera, koja je 1996. godine osvojila duplu krunu u Francuskoj. Osim njega za Okser su te godine, između ostalog, igrali Loran Blan, Taribo Vest i Stefan Givarš - bila je to najuspješnija ekipa u istoriji kluba.

Iste godine Lamuši je u dresu Francuske učestvovao na EP u Engleskoj, ali ga nije bilo na Mundijalu dvije godine kasnije, kada su “galski pjetlovi” na domaćem terenu prvi put osvojili svjetsku titulu. Vezista je bio na širem spisku, ali je uoči šampionata tadašnji selektor Eme Žake odlučio da mu ne pruži šansu. Zbog toga je Lamuši često govorio kako mu je to najgori momenat u karijeri.

Nakon Oksera, igrao je u Parmi, sa kojom je osvojio Kup Italije, zatim u Interu, Đenovi i Olimpiku iz Marseja. Karijeru je završio u Kataru.

Bonus video: