Samo Francusku i Crnu Goru Kapelo nije dobio iz dva pokušaja

“Adio Fabio, nisi nas zadužio previše”, napisali su engleski mediji nakon odlaska Fabija Kapela
0 komentar(a)
engleska crna gora, Foto: AP
engleska crna gora, Foto: AP
Ažurirano: 11.02.2012. 00:21h

“Adio Fabio, nisi nas zadužio previše”, napisali su engleski mediji dva dana nakon što je Italijan razdužio ključeve od svoje kancelarije na ”Vembliju” i zauvijek napustio kolijevku fudbala.

Ostrvljani, zaista, ne žale previše za jednim od najboljih stručnjaka na kontinentu. “Ni nakon Kapela nismo supersila”, objavio je “San”, podsjećajući da je Italijan ostavio Englesku na tek za nijansu većem nivou od onog na kojem je zatekao, nakon sloma sa Meklarenom i neodlaska na Euro 2008. godine.

"Stvarno ne znam šta smo to postigli dok je on bio menadžer", zapitao se u razgovoru za BBC Piter Kouts, vlasnik Stouka i član Izvršnog odbora Fudbalske asocijacije Engleske.

"Odveo nas je na dva velika takmičenja? Ako bez Kapela ne možemo da se kvalifikujemo za Svjetsko ili Evropsko prvenstvo, u kvalifikacijama gdje smo uvijek nosioci, onda bolje da ne igramo fudbal", dodao je Kouts.

Kapelo je stigao u London kao “spasilac”, u smiraj 2007. godine. Englezi nisu baš tražili titulu svjetskog šampiona, ali su svejedno postavili visok cilj - polufinale velikog takmičenja.

Don Fabio je jednu šansu prokockao, nakon što je 2010. u Južnoj Afirici (osmina finala) nokautiran od Njemačke sa 4:1, a drugu nije ni dočekao. Otišao je samo četiri mjeseca uoči Evropskog prvenstva u Ukrajini i Poljskoj. Neki engleski mediji protumačili su njegov iznenadni odlazak kao “osjećaj da opet neće napraviti ništa”, ali Kapelo je to demantovao.

"Nisam pobjegao", izjavio je Italijan.

Iza nemogućnosti da “ponovi 1966” i vrati Englezima davno izgubljeni sjaj, krio se još jedan razlog zbog kojeg Kapelo nije bio omiljen na Trafalgar skveru. Njegov “engleski sa italijanskim akcentom”, na nivou dječaka iz četvrtog razreda osnovne, u Londonu nikad nisu mogli da mu oproste. Pričalo se da ima fond od desetak riječi kojima se branio od neugodnih pitanja na konferencijama za novinare, te da nije bio zainteresovan da nauči više od toga.

"Kapelo je dobar čovjek i top-menadžer. Još da je naučio engleski...", kazao je Vejn Runi, najvažniji adut Gordog Albiona.

Kapelov loš engleski smetao je i šefovima na “Vembliju”, ali je to javno saopšteno tek nakon razlaza.

"Nadam se da je ovo dobra lekcije za sve nas u Savezu. Selektor Engleske ne može da bude čovjek koji ne vlada dobro engleskim jezikom", istakao je Piter Kouts.

Isti čovjek otkrio je BBC-ju da je Kapelo “za dlaku” izbjegao smjenu nakon eliminacije na Mundijalu 2010.

"Imali smo užasno Svjetsko prvenstvo, Kapelo je bio odgovoran i morao je tada da ode!

Tabloidi su tada pisali: “Dobija šest miliona funti godišnje za remi sa Alžirom, pobjedu nad Slovenijom i debakl od Njemačke. Ali, makar ima para za odmore u Meksiku, na Tibetu ili u Kambodži”.

Dobar start u kvalifikacijama za Euro 2012 (ubjedljive pobjede nad Bugraskom i Švajcarskom) donekle je bacio u zaborav južnoafričku traumu i učvrstio Kapelovu poziciju, ali onda je došla - Crna Gora!

“Remi sa Crnom Gorom u oktobru i poraz od Francuske u prijateljskom meču u novembru vratili su nas godinu unazad”, piše BBC u analizi Kapelovog mandata.

Upravo je Crna Gora, istorijskim remijem na “Vembliju” 12. oktobra 2010. (prečka nakon Jovanovićevog šuta “još se trese”) usporila engleski put do Evropskog prvenstva i, na kraju, uvjerila Kapela da je njegov tim daleko od vrha, a Kapelove šefove da rastanak uoči Eura i nije toliko tragičan.

Uostalom, Crna Gora i Francuska su jedine reprezentacije koje Kapelo u četvrogodišnjem mandatu nije dobio ni nakon dva pokušaja. Od “trikolora” je dva puta izgubio u prijateljskim, a sa “sokolima” remizirao u takmičarskim mečevima, prvo u Londonu, potom i u Podgorici.

Englezi su nam rivali i u narednom ciklusu kvalifikacija, a ako neko treba da želi za Kapelom, onda je to svakako Crna Gora...

Bonus video: