San trajao 13 minuta, ali smo i dalje na vrhu

Đalović u 53. minutu sjajnim golom doveo Crnu Goru u vođstvo i na trenutak je lansirao samu na čelu grupe G, ali je Ivelin Popov u 66. izjednačio na 1:1 i usporio nam put ka Euru
93 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2011. 20:52h

Tačno 13 minuta Crna Gora je gledala u oči Evropskom prvenstvu. Đalović je se vinuo kroz vazduh, iz polumakazica zakucao loptu u mrežu i na momenat lansirao "sokole" same na čelu grupe G. Ipak, bajka nije mogla da traje vječno - Ivelin Popov je u 66. minutu prvi u ovim kvalifikacijama pogodio mrežu Božovića, donio Bugarima remi, a nama usporio put ka Ukrajini i Poljskoj.

Naravno, borba i dalje traje, Crna Gora je i dalje na dobrom putu, na pravom kursu. Ako je prvi domaći remi u ovim kvalifikacijama umanjio našu šansu da budemo najbolji drugoplasirani, onda u našoj grupi nismo izgubili ništa, stanje je čak još povoljnije nego prije utakmice. Uz remi Engleske i Švajcarske, četa Zlatka Kranjčara za korak približila baražu, ali ostali sa Englezima u igri za prvo mjesto. Zapravo - i dalje smo poravnati. Na vrhu!

Pravedan remi

Pod Goricom je viđen pravedan remi, jer iako je Crna Gora imala i prečku i stativu, i Bugari su bili izuzetno opasni, imali su i oni svoje šanse u drugom poluvremenu, vidjelo se da ni Mateusu nije odgovarao remi. Šta je nedostajalo za pobjedu? Možda raspoloženiji Mirko Vučinić, koji valjda prvi put u ovim kvalifikacijama nije imao svoju noć.

Ali i bez pravog Mirka, sa Stevanom Jovetićem koji odigrao prvih 20 minuta nakon osam mjeseci pauze, Crna Gora je imala svoju šansu da pobijedi. Ipak, možda i ne bi bilo pravedno, jer su se večeras pitali i Bugari. Uostalom, Crna Gora nije Holandija, Španija ili Njemačka pa da melje sve rivale u nizu. Jedan remi je morao da dođe, ali je Crna Gora i dalje bez poraza, bara-bar sa Englezima, senzacija i jedna od najljepših priča kvalifikacija.

Tvrdo na početku

Stadion pod Goricom kupao se u crvenoj boji, a Crna Gora dobila šansu već u 3. minutu utakmice. Mirko Vučinić je uzeo loptu Bodurovu, koji je bio posljednji igrač odbrane, našao se oči u oči sa golmanon Mihajlovom, ali je neko iz pozadine stigao da mu pomjeri loptu. U nastavku akcije Peković je opalio sa ivice šesnaesterca, bezopasno po gol, ali dovoljno da navijači odmah budu na nogama.

Bugari su brzo uspostavili ravnotežu na sredini, pa je već nakon 15 minuta igre bio jasan plan Zlatka Kranjčara. Žestoko, čvrsto, na "nulu" bez ostavljanja puno prostora u napadu, i čekanje na potez Mirka Vučinića kao jedinog ofanzivca koji je mogao da napravi razliku.

Četa Lotara Mateusa uspostavila je inicijativu sredinom prvog poluvremena, ali po gol Božovića nije bilo puno opasnosti - jedna je stigla nakon opasnog centaršuta Manoleva sa desne strane, lopta je neugodno pala "između linija", za Markinjosa, ali je naš golman stigao sjajno da interveniše, a druga nakon pukušaja Janeva za 20 metara.

Napadi Crne Gore, s druge strane, bili su samo sporadični, vidjelo se koliko nedostaju pravi kreativic na sredini, Jovetić, Vukčević, Bošković... Ipak, nekoliko opasnih napada, naročito po lijevoj strani, držali su bugarsku odbranu u tenziji...

ali dovoljni da održe bugarsku odbranu u tenziji.

Stativa Pavićevića, prečka Baše

Sve do finiša, kada je zagrmjelo ispod sjeverne tribine - Savo Pavićević je u 40. minutu maestralnim udarcem sa 25 metara pogodio stativu, a Baša u 43. nadskočio bugarsku odbranu i uzdrmao prečku!

Bugari su imali dva zrna sreće, ali je to bila samo najava za ono što im se sprema u nastavku...

Majstorija Đalovića

Iako su gosti drugo poluvrijeme otvorili sa dva opasna prekida, pjesma sa tribina nije stajala. "Oćemo pobjedu", orilo se sa sve četiri tribine.

A onda, krešendo - maestralni Savo Pavićević je prošao kroz bugarsku odbranu, ostavio samog Vlada Božovića na lijevoj strani, uslijedio je sjajan centaršut, a onda trenutak inspiracije, momenat večeri, pravi bljesak - Đalović je proletio kroz vazduh, okrenuo se naopačke, pa volejom, iz polumakazica, zakucao loptu u mrežu.

Uslijedio trk ka Zlatku Kranjčaru, svi igrači su završili u "gomili", publika je bila u ekstazi, a Crna Gora pogledala u oči Evropskom prvenstvu...

Radost trajala 13 minuta

Nažalost, san je trajao samo 13 minuta. Bugari su i prije izjednačujućeg gola imali dobru šansu, Janev je zamalo promašio sa deset metara, što je bilo veliko upozorenje. A samo minut kasnije, desio se momenat koji je nekada morao da se dogodi. Crna Gora je primila prvi gol u kvalifikacijama tek u petoj utakmici, nakon 426 minuta nesavladivosti Mladena Božovića. Zanev je centrirao sa lijeve strane, lopta je proparala našu odbranu, a Popov postavio nogu za 1:1.

Povratak Jovetića

Ponovo je morala Crna Gora da krene u napad, pa je Kranjčar izvukao aduta sa klupe. Stevan Jovetić vratio se na teren nakon osam mjeseci, zaigrao prvi put od avgusta prošle godine, uz velike ovacije sa tribine.

I odmah su Vučinić i Jovetić pokazali klasu, izigrali su bugarsku odbranu, lopta je stigla do Vlada Božovića, koji je iz dobre pozicije prebacio gol. Prijetili su, međutim, i Bugari, ni njima bod nije odgovarao. Manolev je u 74. minutu promašio glavom iz povoljne pozicije i opet upozorio da bi moglo da bude opasno...

Crna Gora - Bugarska 1:1

Podgorica - Stadion pod Goricom. Gledalaca: 12.000. Sudija: Alon Jefet (Izrael). Strijelci: Đalović u 53. minutu za Crnu Goru, Popov u 66. minutu za Bugarsku. Žuti kartoni: Vladimir Božović,Pavićević, Peković (Crna Gora), Markinjos (Bugarska).

Crna Gora: Mladen Božović - Pavićević (Kašćelan), Baša, Savić, Pejović - Drinčić, Peković, Zverotić (Jovetić), Vladimir Božović (Fatić) - Vučinić, Đalović.

Bugarska: Mihajlov - Manolev, Bandalovski, Zanev, Bodurov - Janev, Stilijan Petrov (Jankov), Ivanov, Martin Petrov - Markinjos, Popov

Galerija

Bonus video: