Sanjaju finale sa Barselonom

"Nama je glavni cilj da se plasiramo u drugu ligu, a uspjeh u Kupu došao je nekako usput - objasnio je Infante, koji je nakon prvog meča protiv Espanjola spavao samo dva sata jer je morao da se pojavi na poslu, u kancelariji.
0 komentar(a)
Mirandes, Foto: REUTERS
Mirandes, Foto: REUTERS
Ažurirano: 26.01.2012. 21:44h

Samo je najava “el klasika”, te sve kontroverze koje prate okrašaje Reala i Barse, spriječila fudbalere trećeligaša Mirandesa da u srijedu ujutru okupiraju naslovne strane vodećih španskih sportskih medija.

Umjesto velike slike, koja bi vjerovatno bila objavljena da se čudo desilo bilo koji drugi dan u godini, u uglu naslove strane tiražne “Marke” gotovo stdiljivo stoji: Superheroji!

Slično je i sa rivalskim listom “As”, koji je veći dio naslovne strane posvetio antiheroju - fudbalereu Reala Pepeu, dok je pravim herojima namijenjena tek manja sličica u gornjem desnom uglu.

Ali, njima nije ni bitno - oni su svoj san dosanjali. I dobiće priliku da ga ponovo sanjaju, kada se 1. i 8. februara u polufinalu Kupa sralja sastanu sa Atletik Bilbaoom.

“Fudbaleri Mirandesa zauvijek su našli mjesto u srcima svih Španaca”, napisao je kolumnista “Asa” Tomas Ronkero.

Fudbal piše romane, ali ono štu su amateri sa sjevera Španije, iz grada Miranda de Ebro, napravili ove sezone u Kupu Kralja, definitivno je mnogo više od obične fudbalske priče.

Kada su u šesnaestini finala nakon dva meča eliminisali Viljareal, Španija je to doživjela kao senzaciju sa blagom zadrškom. “Čudo, ali ni prvo, ni posljednje”, moglo se tada pročitati u medijima.

Kada su osmini finala, takođe u dva meča, izbacili Rasing iz Santadera, Evropa je na njih konačno počela da obraća pažnju. Svijetlo dana ugledali su do tada nepoznati detalji, recimo da najbolji strijelac takmičenja u Kupu Pablo Infante prije podne radi u banci kao službenik, a uveče rešeta protivničke mreže.

I konačno, kada su u četvrtfinalu eliminisali Espanjol, iako su ih mnogi prežalili nakon što su u prvom meču u gostima za pet minuta prokockali vođstvo od 2:0, fudbaleri Mirandesa definitivno su obezbijedili sebi jednu stranicu istorije španskog fudbala.

"Malo ćemo slaviti, ali ne smijemo da pretjeramo. Mnogi fudbaleri moraju da paze da ne zakasne na posao" izjavio je trener Mirandesa, izvjesni Karlos Pouso.

Infante je u revanšu polufinala presudio Espanjolu, postigao je prvi i asistirao kod 2. gola, te ostao sam na čelu liste strijelaca u Kupu, ispred Mesija i Ronalda.

"Nama je glavni cilj da se plasiramo u drugu ligu, a uspjeh u Kupu došao je nekako usput - objasnio je Infante, koji je nakon prvog meča protiv Espanjola, po povratku iz Barselone, spavao samo dva sata jer je morao da se pojavi na poslu, u kancelariji.

Stadion “Anduva” ima kapacitet svega 6.000 mjesta i definitivno da će biti premali da primi sve zainteresovane na meču polufinala protiv Atletik Bilbaoa. Uprava se stoga već dala u potragu za novim stadionom, koji treba da bude veći, a i mora da bude u blizini grada.

Ako naprave još jedan podvig i eliminišu Baskijce, fudbaleri Mirandesa u finalu Kupa mogli bi da igraju sa Barselonom. U tom slučaju Infante vjerovatno ne bi morao da radi više u banci da bi prehranio porodicu...

Bonus video: