Saveljić: Nadam se da imam budućnost u Crnoj Gori

72 pregleda 5 komentar(a)
Saveljić, Foto: Savo Prelevic
Saveljić, Foto: Savo Prelevic
Ažurirano: 06.06.2015. 19:55h

Crnogorski fudbaleri sjutra putuju u Viborg, a Danska će biti druga evropska zemlja koju će posjetiti Esteban Saveljić. U ponedjeljak će mladi "gaučos" našeg porijekla odigrati i prvu utakmicu protiv tima sa Starog kontinenta.

"Igraće 45 minuta", potvrdio je selektor Branko Brnović.

Zbog debija za nacionalnu selekciju, Saveljić je i promijenio državljanstvo i prešao 11.600 kilometara. Vjeruje da mu prvi dolazak u Crnu Goru neće biti i posljednji...

"Nadam se da imam budućnost u ekipi. Spreman sam da radim mnogo i da se nametnem. Nisam ni sanjao da ću biti tu gdje sam, ali sam nedavno saznao odakle vodim porijeklo. I kada sam to saznao, onda se u meni javila želja da zaigram", iskren je Saveljić.

On je bukvalno na početku, promjene sa kojima se suočavaju su ogromne – prvi put je u Evropi, promijenio je godišnje doba, iz zime u Argentini došao je na podgoričkih 30 i kusur. Razlika nije samo u kontinentu i klimi, već i u fudbalskim elementima...

"Jače se radi na trenizima, sve vježbe se izvode brže, igra se brže. Prvi put se srećem sa evropskim fudbalom. Gledao sam ga samo na televiziji, jer se u Argentini prenose mečevi italijanske, engleske i ostalih liga", kaže 23-godišnji defanzivac.

A kako igraju veliki evropski fudbaleri uvjeriće se brzo – na pitanje očekuje li da zaigra protiv Ibrahimovića, nasmijao se, ali odgovorio očekivano:

"Ako trener odluči da igram, igraću. On odlučuje".

Brnović je odlučio da igra protiv Danske, ali teško očekivati da mu ukaže šansu i u duelu sa Švedskom, pored neprikosnovenih Baše i Savića, te Simića i Tomaševića. Ipak, selektor smatra da Saveljić ima potencijal da bude igrač za reprezentaciju".

"Ne možemo da očekujemo od njega nešto posebno sada. Čak je u jednom trenutku, na treningu mi rekao da ne može da diše, toliko mu je bilo vruće. Ima, međutim, kvalitet i siguran sam da će biti koristan igrač za reprezentaciju", naglasio je selektor.

I u razgovoru sa medijima, i uz prisustvo prevodioca, jasno je da se Saveljić bori sa jezičkom barijerom.

"To jeste problem, ali rekao sam mu da i on mora da se potrudi, da nauči neke naše riječi, bar osnovne – fudbalske", rekao je Brnović.

Bar između njih dvojice jezičkih prepreka nema, jer Brnović, nekašnji fudbaler Espanjola, govori španski. A nema, izgleda, problema ni u poštovanju funkcije koju ima Brnović, s obzirom da je na pitanje šta misli o selektoru, Saveljić odgovorio kratko i jasno, da prevod nije bio ni potreban:

"Gran entrenador!"

Poleksić ne putuje u Dansku Marušić pod znakom pitanja

Mladen Božović, Fatos Bećiraj i Nemanja Nikolić priključili su se danas crnogorskoj reprezentaciji, koja još nije kompletna - čekaju se još Dejan Damjanović i Elsad Zverotić.

Njih dvojica nisu u kombinaciji za Dansku i priključiće se reprezentaciji tek kada se saigrači vrate iz Viborga i počnu pripreme za Švedsku.

A Mladen Božović je stigao tačno na vrijeme da bi branio u Danskoj - jer, Vukašin Poleksić je zbog povrede definitivno otpao za prekosjutrašnji meč u Viborgu.

"Osjetio je bol u zadnjoj loži i ne želimo ništa da rizikujemo. Ostaće u Podgorici", kazao je selektor Brnović.

Pod znakom pitanja za Dansku je i Adam Marušić, ali će on putovati u Viborg.

"Nadam se da će moći da nastupi, bar jedno poluvrijeme", dodao je Brnović.

Prijateljski meč Danska - Crna Gora igra se u ponedjeljak u 20 časova.

Bonus video: