Selektor Bjelorusije, bivši igrač Budućnosti: Pamtim lijepe dane u Podgorici

Mikael Markelj, selektor Bjelorusije, nosio je dres Budućnosti 1992. godine
5743 pregleda 2 komentar(a)
Mikael Markelj, selektor Bjelorusije, Foto: Sportsdaily.ru
Mikael Markelj, selektor Bjelorusije, Foto: Sportsdaily.ru
Ažurirano: 18.11.2019. 18:40h

Crna Gora - Bjelorusija, prijateljska, ne previše značajna utakmica za kraj godine.

Za neke će, međutim, sjutrašnji duel pod Goricom (18 sati) pobuditi lijepe emocije - njih se prisjetio selektor Bjelorusa Mikail Markelj.

Malo ljudi zna, ili se sjeća, da je 53-godišnji trener nekada nosio dres podgoričke Budućnosti.

Bilo je to 1992. godine - teška vremena, sankcije, bivša država se raspadala u ratnom plamenu, ali je Markelju bilo lijepo u Podgorici.

Mikael Markelj
Mikael Markelj je 1992. igrao za Budućnost

Po Vikipediji, koja doduše nije najpouzdaniji izvor, odigrao je sedam mečeva za "plave" i postigao jedan gol.

Bio je saigrač Miodraga Božovića, Anta Drobnjaka, Miodraga Radulovića, Dejana Vukićevića, Srdana Dmitrovića, Voja Ćalova, Gorana Đurovića...

"Grof je bio kapiten, a Milan Živadinović trener - dobro se sjećam žive. Pamtim dobro Drobnjaka, ali i ostale fudbalere. Bilo je lijepo. Period u Podgorici pamtim po sjajnoj atmosferi koju smo imali u timu. Sjećam se, kada je teren bio loš, znali smo da treniramo u hodniku hotela", prisjetio se Markelj.

Nekadašnji fudbaler Dinamo Minska, Torpeda iz Moskve i drugih bjeloruskih i ruskih klubova, već dvije decenije se bavi trenerskim poslom.

Učio se u Dinamu iz Bresta, gdje je prvo bio asistent, potom i trener, da bi od 2014. dobio šansu u Fudbalskom savezu Bjelorusije.

Vodio je kadete, omladince, pa mladu selekciju, da bi prije tri mjeseca dobio najveću šansu - preuzeo je "A" reprezentaciju.

Njegov prethodnik Igor Kriuščenko otišao je nakon domaćeg poraza od Sjeverne Irske, da bi Markelj do sada vodio pet mečeva - pobijedio je u gostima Estoniju, sa kojom je remizirao kod kuće, a izgubio je od Velsa (prijateljska utakmica) te Holandije i Njemačke u kvalifikacijama.

Markelj sprema reprezentaciju za plej-of Lige nacija, koji će se održati u martu i koji bi Bjelorusima mogao da donese istorijski plasman na Evropsko prvenstvo.

Bjelorusi su prošle godine osvojili svoju grupu D Lige nacije i igraće u plej-ofu zajedno sa Kosovom, Sjevernom Makedonijom i Gruzijom.

Bonus video: