Seltik srušio Barselonu, Mozes za pobjedu Čelzija

Iako su se uoči meča sa Barselonom u Seltiku pribojavali goleade i ubedljivog poraza, izabranici Nila Lenona hrabrom igrom su došli do spektakularne pobjede.
65 pregleda 13 komentar(a)
Seltik, Foto: Beta AP
Seltik, Foto: Beta AP
Ažurirano: 07.11.2012. 22:23h

Čelzi ipak neće biti prvi prvak Evrope koji će se oprostiti od odbrane već u grupnoj fazi Lige šampiona.

Za veliki trijumf nad sjajnim Šahtjorom “plavci” ne znaju kome da najviše zahvale. Da li golmanu “rudara” Andreju Pjatovu koji je direktni krivac za prva dva gola, rezervisti Viktoru Mozesu koji je pogodio u 94. minutu, ili pak sudiji Karlosu Velasku Karbalju, koji je dopustio minut više od predviđena tri minuta nadoknade.

Tek, poput duela sa Juventusom u Torinu, Šahtjor je igrao blistavo, brzo i sjajno po notama dvostrukog strijelca Vilijana, ali “rudari opet nijesu imali sreće.

Ni Juventus zbog rezultata u Londonu, uprkos ubjedljivoj pobjedi nad Nordsjilandom od 4:0, i to bez povrijeđenog Mirka Vučinića.

Juventus u dva preostala kola može skupo koštati kiks u prethodnom susretu sa Dancima, u kojem je osvojio samo bod. Ipak “stara dama” može da odahne, pošto je slavila nakon devet uzastopnih remija u Evropi!

Senzacija na „Seltik parku”

Ako se Barselona mučila protiv Seltika na “Nou kampu”, u kojem je slavila u posljednjoj sekundi srećnim golom Žordi Albe, onda je pravda pobijedila na “Seltik parku”.

Opet su “kelti” poveli, strijelac Kenijac Viktor Vanjama, ali ovoga puta su u finišu preko Entonija Vata uspjeli i da obezbijede trijumf. Gol Mesija u nadoknadi nije pokvario slavlje navijačima škotskog tima.

A Seltiku naruku nije išao poraz Spartaka u Lisabonu. Benfika se mučila da slomi otpor ruskog tima, ali je rezervista Oskar Kardoso ipak uspio da sa dva gola održi svoj tim u igri za plasman u nokaut fazu.

Kardoso je propustio da sa bijele tačke postigne het-trik, nakon penala u 77. minutu koji je nad njim skrivio Pareha.

Pizaro za istoriju

Bajern je odavno bez povrijeđenog Marija Gomesa, a zbog bolesti nije bio u timu protiv Lila ni sjajni hrvatski napadač Mario Mandžukić. Nikakav problem!

Iako ima 34 godine, sjajni Peruanac Klaudio Pizaro je het-trikom pokazao kakav je golgeter. Njegova tri gola od 18. do 33. minuta treći je najbrži het-trik u istoriji Lige šampiona, a prvi njegov gol je bio 500. Bajerna u Kupu i Ligi šampiona, dok je njegov drugi gol bio 700. gol bavarskog giganta u evrokupovima.

I još jedan rekord su postavili Bavarci - rezultat od 5:0 na poluvremenu je najubjedljiviji u istoriji Lige šampiona, nakon što je čak 14 puta do sada bilo 4:0.

Osim Pizara, u prvom poluvremenu mrežu Lila (igrao i Marko Baša) pogodili su Bastijan Švajnštajger i Arjen Roben. I Filip Lam je imao sjajnu rolu, pošto je tri puta bio asistent.

Valensija prati Bajern, pošto je sa 4:2 savladala bjeloruski BATE Borisov. Blistao je dvostruki strijelac Sofijan Feguli, ali je Valensija baš kao i u Minsku brzo došla do prednosti - 2:0 na poluvremenu.

„Đavolima” prijao mrak u Bragi

Mučili su se izabranici ser Aleksa Fergusona, bili nepimjetni na terenu a od 49. minuta gubili sa 1:0. A onda je u 57. minutu stadion “Munisipal de Braga” okupao mrak zbog nestanka struje i meč je prekinut na deset minuta.

Odmah potom Ferguson je na teren uveo Rija Ferdinanda i Robina van Persija, a nešto kasnije i Nanija. I počeo je “đavolski ples”, koji je otvorio Holanđanin na asistenciju Rajana Gigsa, potom je pogodio i Runi iz penala, a u nadoknadi je i Meksikanac Ćićarito uspio da uz dosta sreće ne prokocka idealnu poziciju.

Mančester junajted se ovom pobjedom plasirao u nokaut fazu kao jedina ekipa iz svih osam grupa sa maksimalnim učinkom nakon četiri kola Lige šampiona.

Galatasaraj je bolja ekipa od Kluža, pošto je bio ubjedljiv na gostovanju rumunskom prvaku. Sva tri gola za goste postigao je Burak Jilmaz

Rezultati

Grupa E:

Čelzi - Šahtjor 3:2

Tores 6, Oskar 40, Mozes 90+4 - Vilijan 9, 47.

Juventus - Nordsjeland 4:0

Markizio 6, Vidal 23, Đovinko 37, Kvaljarela 75.

TABELA: Šahtjor 7, Čelsi 7, Juventus 6, Nordsjeland 1.

Grupa F:

Bajern - Lil 6:1

Švajnštajger 5, Pizaro 18, 28, 33, Roben 23, KRos 66 - Kalu 57.

Valensija - Bate Borisov 4:2

Jonas 26, Soldado 29. penal, Feguli 51, 85 - Bresan 53, Mozolevski 83.

TABELA: Bajern 9, Valensija 9, Bate 6, Lil 0.

Grupa G:

Benfika - Spartak 2:0

Kardoso 55, 69.

Seltik - Barselona 2:1

Vanijama 21, Vat 83 - Mesi 90+1.

TABELA: Barselona 9, Seltik 7, Benfika 4, Spartak 3.

Grupa H:

Braga - Mančester junajted 1:3

Alan (penal) 49 - Van Persi 80, Runi 84, Hernandes 90.

Kluž - Galatasaraj 1:3

Sugu 53 - Jilmaz 18, 61, 74.

TABELA: Mančester unajted 12, Kluž, Galatasaraj 4, Braga 3.

Bonus video: