Sevilja: Ponos Andaluzije

Alvaro Negredo i Hesus Navas, španski reprezentativci, napunili su klupsku kasu za 40 miliona eura, dok je za 20-godišnjeg talenta Luisa Alberta Liverpul platio sedam miliona
11 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2013. 20:17h

Sevilja je prošle godine nastup u Primeri završila na devetom mjestu. Do kvalifikacija za Ligu Evrope, koju je osvajala 2006. i 2007, stigla je, poput Mladosti, sticajem okolnosti. Malaga je suspendovana iz Evrope, Betis i Rajo Valjekano nisu dobili licencu, kao Budućnost i Grbalj, pa je ponos Andaluzije uskočio na jedno upražnjeno mjesto koje je pripadalo Španiji.

Sevilja je prošle godine u plej-ofu za Ligu Evrope poražena od Hanovera. Šansu, koju su sada neočekivano dobili zbog administrativnih propusta rivala, trener Unai Emeri želi maksimalno da iskoristi.

"Liga Evrope je prioritet ove sezone. Ne želimo da nam se ponovi prošla sezona. Sada znamo protiv koga igramo, ali svejedno ko god da je došao u trećem kolu – to je samo jedan korak. Igraćemo jako, mislim da će naredne utakmice biti idealne za nas u ovoj fazi sezone.

Za standarde Sevilje, deveta pozicija u Primeri i sezona bez evrposkih mečeva veliko je razočaranje, a za navijače odlazak dvojice najvećih zvijezda u Mančester siti pravi šok.

Alvaro Negredo i Hesus Navas, španski reprezentativci, napunili su klupsku kasu za 40 miliona eura, dok je za 20-godišnjeg talenta Luisa Alberta Liverpul platio sedam miliona. Njihovim transferima krenula je i rekonstrukcija tima.

Čak sedam novih igrača stiglo je u Andaluziju. Osam miliona eura plaćen je Pari sen Žermena Kevin Gameiro, dva miliona manje Kolumbijac Karlos Baka, koji je stigao iz Briža, kao najbolji strijelac belgijskog šampionata.

Na pozajmicu iz Čelzija došao je vihorni Marko Marin, njemački reprezentativac srpskog porijekla. Isti aranžman imaju dvojica štopera – Portugalca Danijela Karika pozajmio je Reding, a Argentinca Nikolasa Pareha moskovski Spartak.

Iz prošlosezonskog tima prva zvijezda je hrvatski as Ivan Rakitić. Podgorička publika vidjeće sada 29-godišnjeg Hozea Antonija Rejesa, koga je Arsenal 2004. platio tada ogromnih 20 miliona eura, tu je i supertalentovani Francuz Žefri Kondogbija...

"Željeli smo da napravimo takmičarsku ekipu, i mislim da smo uspjeli. Kompletirali smo se, na svakoj poziciji imamo najmanje po dva igrača, a prava konkurencija tjera fudbalere da budu bolji. To je ono što sam želio", naveo je Emeri.

Za Mladost, ali i za sve rivale, zastrašujuće izgleda podatak da je Sevilja na svom terenu izgubila samo dvije evropske utakmce – 2006. od AZ Alkmara i 2009. od CSKA Moskve.

Sevilja je najveći dio priprema za novu sezonu obavila u Južnoj Americi, Čileu, Kolumbiji i Ekvadoru, gdje se trenutno nalazi. Sinoć je u 2.30 iza ponoći po našem vremenu igrala sa Barselonom iz Gvajakila. Bio je to treći kontrolni meč rivala Mladosti, nakon pobjeda od 2:0 nad čileanskim Univerzidad Katolikom, te remija 1:1 sa kolumbijskim Atletiko Nasionalom.

"Ovo su utakmice koje su u funkciji onoga što slijedi. Nismo bili kompletni, novi igrači tek su stigli, ali zadovoljan sam kompozicijom tima", zaključio je Emeri.

Maradona, Petrović, Gluščević, Vukićević...

Prošlost Sevilje, kluba koji je ponos Andaluzije, ispunjena je slavom. To je klub u kome je igrao i legendarni Dijego Armando Maradona.

Dres Sevilje nosili su Davor Šuker, Robert Prosinečki, Ivan Zamorano, Dijego Simeone, Serhio Ramos, Luis Fabijano, ali i trojica crnogorskih fudbalera – Željko Petrović, Igor Gluščević i Dejan Vukićević.

Bonus video: