Simfonija Dalićeve Hrvatske, raspad Sampaolijeve Argentine

Hrvatska savladala Argentinu sa 3:0. Meč prelomio nestvarni kiks iskusnog golmana Vilija Kabaljera, koji je namjestio gol Antu Rebića, a potom pogodili i Luka Modrić i Ivan Rakitić. „Vatreni” su izborili plasman u osminu finala, „gaućosi” na pragu eliminacije
101 pregleda 11 komentar(a)
Fudbaleri Hrvatske, Foto: Reuters
Fudbaleri Hrvatske, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.06.2018. 20:00h

Došli su kao peti favoriti za osvajanje Mundijala, pričalo se o tome da bi Lionel Mesi konačno mogao da se nazove najboljim fudbalerom svih vremena ako podigne „zlatnu boginju”, ali bi Argentinci mogli kući već za pet dana - u derbiju grupe D Hrvatska je sa 3:0 ponizila „gaućose”, kojima sada „visi” i plasman u osminu finala! Ako Island danas osvoji makar bod protiv Nigerije, imao bi veliku šansu u posljednjem kolu protiv „vatrenih”, koji su već izborili nokaut fazu i Zlatko Dalić bi mogao da odmori glavne igrače.

Obračun u Njižnjem Novgorodu je odlučio nestvaran kiks najstarijeg igrača na terenu, Vilija Kabaljera - rezervni golman Čelsija je bio „asistent” Antu Rebiću u 53. minutu, a sve dileme je otklonio najveći maestro ex-YU fudbala Luka Modrić u 80. za 2:0. I u toj situaciji je možda Kabaljero mogao bolje da reaguje, a nije imao nikakvu šansu na početku sudijske nadoknade, kada se Ivan Rakitić praktično ušetao u mrežu.

Prvi zicer su imali Argentinci - na isteku pola sata je Šime Vrsaljko loše vratio loptu, ona je nakon zabune u šesnaestercu stigla do Enca Peresa, ali je momak koji je na spisak za Mundijal upao nakon povrede Manuela Lansinija promašio nebranjenu mrežu. Peresu se samo tri minuta kasnije „revanširao” Mario Mandžukić, koji je nakon sjajnog centaršuta Vrsaljka bio sam kao duh, ali je sa četiri metra promašio glavom. Svi su mislili da je ofsajd, očito i napadač Juventusa, ali bi pogodak bio regularan...

U svega 20 sekundi u 53. minutu Argentinci su doživjeli dva velika udarca. Prvo je Serhio Aguero iz odlične šanse pucao pravo u Danijela Subašića, da bi na drugoj strani Kabaljero pokušao da doda loptu Gabrijelu Merkadu, ali ju je nabacio Rebiću, koji je iz prve fenomenalnim volejem pogodio mrežu „gaućosa”.

Horhe Sampaoli je tada redom ubacivao najjača oružja sa klupe Gonsala Iguaina, Kristijana Pavona i Paula Dibalu u želji da što prije izjednači, a njegov tim je najbliže pogotku bio u 63. minutu - Iguain je odlično pronašao Mesu, kojem je Subašić fenomenalno odbranio šut sa pet metara, da bi potom Rakitić fenomenalno uklizao i spriječio pogodak saigrača iz Barselone.

„Gaućosi” su dali sve na napad, sredine nije bilo, što je njihov rival iskoristio. Nakon nekoliko prilika napadača, stvari je u svoje ruke uzeo Modrić i savršenim šutem sa 20 metara otklonio sve dileme. Gol Rakitića i način na koji je postignut je samo dodatno poiženje za razbijenu Sampaolijevu četu..

ARGENTINA - HRVATSKA 0:3

Njižnij Novgorod - Stadion Njižnij Novgorod. Gledalaca: 43.000. Sudija: Ravšan Irmatov (Uzbekistan). Strijelci: Rebić u 53, Modrić u 80. i Rakitić u 90+1. minutu za Hrvatsku. Žuti kartoni: Merkado, Otamendi, Akunja (Argentina), Rebić, Mandžukić, Vrsaljko, Brozović (Hrvatska).

Argentina: Kabaljero, Merkado, Otamendi, Taljafiko, Maskerano, Peres (68. Dibala), Salvio (56. Salvio), Akunja, Mesa, Aguero (54. Iguain), Mesi.

Hrvatska: Subašić, Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić, Rakitić, Brozović, Modrić, Rebić (57. Kramarić), Perišić (82. Kovačić), Mandžukić (90+5. Ćorluka).

Bonus video: