Sindikat o "slučaju Pešukić": Ne može se pomoći na osnovu neprovjerenih i kontradiktornih informacija

SPFCG savjetuje fudbalere da traže da potpisuju profesionalne ugovore, jer na taj način definišu svoj status, svoju profesiju
4778 pregleda 3 komentar(a)
Željko Janović, Foto: Filip Roganovic
Željko Janović, Foto: Filip Roganovic

Predstavnici Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore (SPFCG) - predsjednik Željko Janović i generalni sekretar Vladimir Krsmanović, boravili su minulih dana u Ohridu, gdje su se sreli sa kolegama iz regiona.

"Funkcionalan i djelotvoran socijalni dijalog sa nacionalnim savezima, neposredna razmjena iskustava u suočavanju sa izazovima, kao i ideja za njihovo uspješno prevazilaženje još jednom se pokazala kao dobar model za sindikate u regionu", kazao je Janović.

Iz SPFCG podvlače da je se i u regionu, i kod nas, se smanjuje broj slučajeva na arbitražama, što je posljedica povećanja profesionalizma u fudbalu.

"Takvi slučajevi se uglavnom efikasno rješavaju na osnovu materijalnih dokaza koji su nedvosmisleni. Upravo iz tog, ali i mnogih drugih razloga, SPFCG savjetuje fudbalere da traže da potpisuju profesionalne ugovore, jer na taj način definišu svoj status, svoju profesiju, i sindikat im uvijek izlazi u susret ukoliko dođe do kršenja njihovog radno-pravnog statusa", navodi Janović.

Drugačije je kada igrač nema potpisan ugovor, kao što je slučaj sa mladim fudbalerom Danilom Pešukićem, kazao je Janović.

"Ne može se na osnovu neprovjerenih i kontradiktornih informacija pomoći fudbaleru. U svakom slučaju ne mogu očekivati konkretnu pomoć od Sindikata, kada već postupe po uputima raznih 'savjetnika' koji ne poznaju ovu problematiku, pa se tek nama obrate.“, izjavio je Janović.

Bonus video: