Siti i Lester sjutra na Itihadu odlučuju o tituli?

70 pregleda 1 komentar(a)
Ranijeri i Pelegrini, Foto: Mirror
Ranijeri i Pelegrini, Foto: Mirror
Ažurirano: 05.02.2016. 19:58h

Razum, navikao na ustaljeni odnos klupskih snaga u Premijer ligi, odbija da povjeruje, ali ga brojke, ovosezonski rezultati i forma timova uporno ubjeđuju – Mančester siti i Lester sjutra na Itihadu (13.45) igraju mogući meč za titulu!

Nestvarno zvuči, ako se uzme u obzir da su u sezoni 2008/9, prvoj u kojoj je arapski novac pogurao Siti, „lisice“ igrale u Trećoj ligi, a da su se u maju 2014. dok su „građani“ proslavljali četvrtu titulu, nalazile u Čempionšipu.

Ipak, tabela ne vara: sjutrašnji rivali su na vrhu, uz to i najefikasnije ekipe Premijer lige.

„Naši navijači sanjaju. Mi moramo da ostanemo čvrsto na zemlji“ – pokušava da stiša ushićenost Klaudio Ranijeri, menadžer Lestera, tima koji je u 24 kola sabrao 50 bodova, tri više od „građana“, pet više od Totenhema i Arsenala.

„Nevjernih Toma“ i dalje ima, ali im „lisice“, predvođene najboljim i najefikasnijim igračem šampionata Džejmijem Vardijem, iz kola u kola smanjuju broj – u pet mečeva u 2016. slavili su tri pobjede uz dva remija, a savladali su kandidate za visok plasman Totenhem i Liverpul.

„Svi treba da shvate da činimo izvanredne stvari. Šta će se desiti u budućnosti ne možemo da znamo.“

I dok se Ranijeri ne usuđuje da predviđa, super-kompjuter SAM, razvijen za potrebe sportske analitike na Univerzitetu u Salfordu, vrlo pouzdan – tako tvrdi BBC - prognozira da će Lester ukoliko pobijedi na Itihadu osvojiti titulu.

„Duel je otvoren. Oni žele da nas stignu na tabeli, mi da im pobjegnemo... Možda je remi najrealniji“ – kaže tvorac premijerligaškog čuda.

Na drugoj strani, djeluje da Siti, koji u posljednjih pet godina nije poražen od „lisica“ (četiri trijumfa i dva remija, uključujući i onaj bez golova 29. decembra u gostima), nemirnije dočekuje derbi. Em je lista povrijeđenih igrača poduga (De Bruin, Kompani, Nasri, Navas, Boni, Mangala), em je pitanje kako će na atmosferu uticati objavljivanje vijesti da će u junu Pep Gvardiola naslijediti Manuela Pelegrinija.

„Najvažnije je da sam sve vrijeme znao šta se događa i da mi ništa nije rađeno iza leđa“ – poručuje čileanski stručnjak, koji ne smatra da će duel odlučivati ishod prvenstva.

„Ovo nije naša najveća utakmica u dosadašnjem toku sezone. Premijer liga se neće završiti u subotu. Ostaće još mnogo bodova u opticaju od kraja šampionata.“

Tačno 39. No, održao se Lester u trci za prvaka ili ne, Mančester siti je dobrim rezultatima u sezoni „zakomplikovao“ sebi život, jer je jedini engleski tim koji je u konkurenciji na četiri takmičarska fronta – u Premijer ligi, Ligi šampiona (predstoje mu mečevi osmine finala sa Dinamom iz Kijeva), Liga kupu (ostalo je finale sa Liverpulom) i FA kupu (u petom kolu rival će biti Čelsi).

Bonus video: