Slične želje, skromne ambicije pred žrijeb u Nionu

Sa sličnim, gotovo identičnim željama i skromnim ambicijama crnogorski prvoligaši iščekuju sjutrašnji žrijeb kvalifikacija za evropska takmičenja koji se održava u Nionu.
3 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2012. 21:59h

Sa sličnim, gotovo identičnim željama i skromnim ambicijama crnogorski prvoligaši iščekuju sjutrašnji žrijeb kvalifikacija za evropska takmičenja koji se održava u Nionu.

Fudbalsku Crnu Goru će ovog ljeta na međunarodnoj sceni predstavljati prvak Budućnost (kreće od 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona), osvajač Kupa i novi prvoligaš Čelik debitovaće na evrosceni u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, a od istog, početnog kola kvalifikacija za masovnije takmičenje krenuće i drugoplasirani odnosno trećeplasirani tim iz prethodnog šampionata (Rudar i Zeta).

Ostaje da se vidi da li su domaći prvoligaši spremni da poprave očajan utisak iz prethodne sezone, odnosno da li će makar neko od crnogorskih klubova preskočiti barem jednu prepreku.

Budućnost: Dragićević bi izbjegao Partizan i Dinamo

Bez obzira na ime rivala, crnogorski prvak neće imati nimalo lak zadatak u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Dosta će, ipak, zavisiti i od žrijeba, jer bi Budućnost mogla da se sudari i sa veoma atraktivnim timovima kakvi su Bazel ili slovačka Žilina. Pod Goricom bi mogle da se evociraju uspomene i na stara vremena, jer su na listi potencijalnih rivala i šampion Srbije Partizan, te zagrebački Dinamo...

Mogući rivali još su Bate Borisov (Bjelorusija), Salcburg (Austrija), Helsingborg (Švedska), Šerif (Moldavija), Debrecin (Mađarska), Maribor (Slovenija), Ventspils (Letonija), Slovan Liberec (Češka), Slask (Poljska), Helsinki (Finska), AEL Limasol (Kipar), Ekranas (Litvanija), Zestafoni (Gruzija).

"Priželjkujemo rivala protiv kojeg ne bi bilo nemoguće da tražimo prolaz u narednu rundu. Pripremamo se, naravno, za svakog, a bilo bi nam lakše ukoliko ostanemo u ovom sastavu. To je, međutim, teško očekivati s obzirom na tešku finansijsku situaciju. Klub je prinuđen da prodaje igrače", ističe Radislav Dragićević, trener Budućnosti.

Dragićević zna koje rivale bi izbjegao...

"U grupi od pet-šest timova koje ne bih volio da dobijemo su Dinamo i Partizan. Tačno je da bi to bilo atraktivno za publiku, ali željeli bismo, ipak, malo slabije protivnike", kazao je Dragićević.

Crnogorskog šampiona u Nionu predstavlja Nikola Ristić, sekretar skupštine kluba.

Čelik: Samo ne Finci i Bjelorusi

U novom nikšićkom prvoligašu koji je do evropske vize stigao preko trofeja u Kupu, pomiješana su osjećanja uoči današnjeg žrijeba...

"Ako bih mogao da biram protivnika, to bi bio predstavnik Malte ili Luksemburga. Nepoželjni su rivali iz Finske i Bjelorusije, gdje je prvenstvo u jeku, a to je nešto što nam ne odgovara. Vidjećemo da li će nam sreća biti naklonjena. Ne bih, ipak, imao ništa protiv da odmjerimo snage sa Tventeom ili Rozenborgom, evropskim gigantima. To bi za nas bilo veliko iskustvo, a publika bi mogla da vidi kako rade i kako se ponašaju velike ekipe.

Smatram da lakih protivnika nema. Odgovarao bi nam rival iz okruženja, recimo predstavnik Bosne i Hercegovine, odnosno Srbije, gdje nas ne bi čekao naporan put. Ima puno opcija i želja, ali to je nešto na šta ne možemo da utičemo. Odlučili smo da evropske mečeve odigramo sa fudbalerima koji su iznijeli teret protekle sezone, tako da novih imena nema", kazao je Slavoljub Bubanja, strateg Čelika.

Nikšićani će u sjedištu Uefe imati tročlanu delegaciju. U Švajcarsku su otputovali Dragomir Jaredić, Ivan Radulović, te kapiten tima Zoran Banović.

Rudar: Bez posebnih želja

U pljevaljskom prvoligašu se mnogo ne opterećuju ishodom žrijeba u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Ekipa se priprema na Zlatiboru i osnovno razmišljanje svih u klubu, trenutno je usmjereno na dobru pripremu za sva predstojeća iskušenja. A to je, prema riječima stratega Rudara Nikole Rakojevića, jedan od najvažnijih preduslova za dobre rezultate, i kod kuće i u Evropi. Pljevljaci su u grupi povlaštenih timova, pa su i potencijalni rivali uglavnom lakši od onih koje će izvući Zeta i Čelik...

"Zašto da nepotrebnu energiju trošimo na ime protivnika? Kada izvučemo rivala za 5. i 12. jul, znaćemo šta nas čeka i kako da mu se suprotstavimo. Do tada, učinićemo što je do nas, a to je da fizička pripremljenost bude na neophodnom nivou. Ako u tom segmentu pariramo kako treba, naše šanse će biti veće. U svakom slučaju, nemamo neke posebne želje. Rudar, jednostavno, ne može da bude favorit, niti da obeća prolaz u narednu rundu.

Ali može da garantuje da će učiniti sve da to, ipak, ostvari. Znamo da nas ne očekuje lak zadatak, ali isto tako ni našem rivalu, kako god se on zvao, neće biti svejedno što smo baš mi na suprotnoj strani. Posebno ako ovaj ključni dio pripremnog perioda odradimo kako smo planirali i ako nas zaobiđu problemi", kaže Rakojević.

A njegova tvrdnja da protiv Rudara nikome neće biti lako dobila je pokriće u prijateljskom duelu sa ruskim Amkarom. Pljevljaci su slavili sa 2:1, a dvostruki strijelac bio je Ivica Jovanović. Do evropskog debija, „rudari“ će, u utorak ili srijedu, odmjeriti snage još sa skopskim Vardarom.

Pljevljake u Švajcarskoj predstavlja Vlado Klinc, zastupnik belgijske agencije koja prodaje TV-prava, a sa kojom Rudar sarađuje nekoliko godina.

Zeta: Vešović želi rivala iz okruženja

Trener Zete Rade Vešović je još prije desetak dana (na prozivci na Trešnjici) rekao da bi volio da njegov tim dobije nekog od rivala iz okruženja. A takvih je značajn broj: Sarajevo, banjalučki Borac (Bosna i Hercegovina) Osijek (Hrvatska), Jagodina (Srbija), Tirana (Albanija), Renova, Škendija (Makedonija). Interesantno da Zeta može ponovo da izvuče moldavsku Dačiju, od koje je eliminisana prije dvije godine.

A spisak potencijalnih rivala kreće se od idealnih kakvi su recimo Birkirkara (Malta) ili Diferdanž 03 (Luksemburg), pa do neuporedivo zvučnijih imena. Holandski Tvente i norveški gigant Rozenborg su mogući rivali Zete i Čelika.

"Volio bih da nam dođe tim iz okruženja sa kojim bismo mogli ravnopravno da igramo. Najgora varijanta je ako dođe jači protivnik kakav je Tvente ili Rozenborg. No, u tom slučaju imali bismo atraktivne protivnike za publiku i igrače. Bilo bi, međutim, dobro da izbjegnemo duga putovanja zbog napora, ali i velikih troškova. A kada bismo mogli da biramo idealnog protivnika, to bi naravno bio predstavnik Malte ili Luksemburga", rekao je trener Vešović.

Zetu će na žrijebu predstavljati Vladimir Šišević, generalni sekretar kluba.

Galerija

Bonus video: