Slovenska varijanta i ponovo Englezi: Težak žrijeb za Crnu Goru!

Crna Gora u grupi sa Engleskom, Ukrajinom, Poljskom, Moldavijom i San Marinom. Kvalifikacije kreću u septembru 2012. godine
78 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2011. 20:02h

Brazilac Ronaldo "gurnuo" je Crnu Goru u grupu sa Englezima, drugi put zaredom, a tu su još teške slovenske zemlje Ukrajina i Poljska, domaćini predstojećeg Evropskog prvenstva, te Moldavija i San Marino. Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine počeće za 13 mjeseci.

Utisak je da je Crna Gora mogla bolje da prođe.

Sa Englezima trenutno vodimo bitku za prvo mjesto u kvalifikacijama za Euro, biće teško parirati im drugi put zaredom. To je kao neka teorija velikih reprezentacija - Hrvatska je 2007. ponizila Engleze (2:0 u Zagrebu, 3:2 u Londonu), da bi u narednom ciklusu osveta bila nemilosrdna, Englezi su dali Hrvatima devet komada (4:1, 5:1). Takva "osveta" ne bi trebala da zadesi Crnu Goru, posebno zbog toga što gordi Albion u posljednjoj deceniji prilično oskudijeva sa kvalitetnim mladim fudbalerima i moguće je da Engleska u postkapelovskoj eri bude još slabija nego sada.

Uostalom, prije kvalifikacija za SP u Brazilu obračunaćemo se još jednom - 7. oktobra u Podgorici Kranjčarova i Kapelova četa vodiće vjerovatno odlučujuću bitku za plasman na EP!

Ukrajincima uskoro dolazi generacija koja je prije dvije godine osvojila EP za omladince, što za nas i nije najpovoljniji miks u kombinaciji sa tradicionalno neatraktivnim i "teškim" sovjetskim stilom fudbala. Legendarni Oleg Blohin trenutno priprema reprezentaciju za Evropsko prvenstvo u kojem će Ukrajina biti suorganizator. Najzvučnija imena su Andri Ševčenko iz kijevskog Dinama, Anatolij Timoščuk iz Bajerna i Andrej Voronjin iz moskovskog Dinama. Ipak, kako su sva trojica uveliko zagazili u četvrtu deceniju, teško je očekivati da će igrati i u narednom ciklusu. Timoščuk i Voronjin su jedini "stranci", svi ostali fudbaleri, osim rezervnog golmana Dikana (Dinamo Moskva), nose dresove ukrajinskih klubova, uglavnom Dinama i Šahtjora.

Reprezentacija Ukrajine, koja nije učestvovala na posljednjem Mundijalu, ali jeste na prethodna dva velika takmičenja, snagu crpi iz populacije od 48 miliona stanovnika, među kojima je 692 hiljade registrovanih fudbalera! Toliko ljudi živi u Crnoj Gori, zapravo 30-ak hiljada manje...

Poljaci su slični Ukrajincima i po brojkama i po fudbalskom stilu (valjda nisu slučajno suorganizatori Eura). Od 38 miliona stanovnika, odnosno 656 hiljada registrovanih fudbalera, selektor František Smuda odabraće 23 igrača koji će narednog ljeta na svojoj teritoriji pokušati da povrate nekadašnji sjaj poljskog fudbala. Selekcija koja je u krizi, jer nije učestvovala na dva posljednja velika takmičenja, i ne samo da nije učestvovala nego je u kvalifikacijama za SP 2010 završila peta (iza Slovačke, Slovenije, Češke i Sjeverne Irske) formira tim koji bi od narednog ljeta trebao da uhvati zamah.

Najzvučnija imena su Levandovski i Blažukovski, igrači Borusije Dortmund, a tu su i brojni fudbaleri koji igraju u Njemačkoj (Matuščik, Peško), Francuskoj (Dudka, Obranijak) ili Engleskoj (golmani Šćećni, Fabijanski).

Moldavija nije beš bezazlena reprezentacija, u prošlim kvalifikacijama zakinula je Grčku (1:1), nedavno je isprašila Finsku (2:0), pa bi put u Kišinjev mogao da bude jako neprijatan ukoliko ozbiljno ne shvatimo ovo zemlju smještenu između Rusije, Ukrajine i Rumunije.

San Marino je, na kraju, jedini "pacer" u grupi, selekcija koja nikada u istoriji nije dobila zvaničan meč, a samo je tri puta uspjela da odigra neriješeno (protiv Turske 1993, Letonije 2001. i Lihtenštajna 2003).

Crna Gora, dakle, ima pravo da se nada, uprkos neugodnoj slovenskoj grupi koju si začinili Englezi. Moglda bi to da bude duga i iscrpljujuća borba za drugo mjesto u grupi, sa Ukrajinom i Poljskom. Englezi su favoriti, ali nije ni njima svejedno. "Gordi Albion" je u ciklusu kvalifikacija za SP u Južnoj Africi bio sa Ukrajinom u grupi i poražen je u posljednjem kolu u Kijevu (1:0). Na kraju su Englezi putovali u Južnu Afriku, Ukrajinci igrali baraž (gdje su izgubili od Grčke) a otpali su Hrvati.

Bilo je svakako lakših, ali i težih grupa. "Šlager" kvalifikacija predstavljaće duel Srbije i Hrvatske u grupi A, u kojoj su još Belgija, Škotska, Makedonija i Vels! S pravom se ta grupa može nazvati grupom smrti!

Crnoj Gori bi bilo (pre)teško i da je dopala grupa B, sa Italijanima, Česima, Bugarima i Jermenima, ali i grupa D, sa Holanđanima, Mađarima i Rumunima.

Po atraktivnosti se izdvajala grupa C (Njemačka, Republika Irska, Austrija), a ostaje nam da žalimo što nam nije dopala grupa G (Grčka, BiH, Litvanija, Letonija), grupa E (Norveška, Švajcarska, Albanija, Kipar, Island) ili možda F (Portugal, Izrael, Sjeverna Irska, Azerbejdžan).

Kako god, na rijetkom kojem prethodnom žrijebu su šeširi bili tako izjednačeni, opasnost je vrebala gotovo iz svakog ćoška, a Crna Gora, iako je bila u drugom šeširu, nije ni mogla da očekuje grupu koja bi omogućila šetnju do Brazila!

Grupa A: Hrvatska, Srbija, Belgija, Škotska, Makedonija, Vels.

Grupa B: Italija, Danska, Češka, Bugarska, Jermenija, Malta.

Grupa C: Njemačka, Švedska, Republika Irska, Austrija, Farska Ostrva, Kazahstan.

Grupa D: Holandija, Turska, Mađarska, Rumunija, Estonija, Andora.

Grupa E: Norveška, Slovenija, Švajcarska, Albanija, Kipar, Island.

Grupa F: Portugal, Rusija, Izrael, Sjeverna Irska, Azerbejdžan, Luksemburg.

Grupa G: Grčka, Slovačka, Bosna i Hercegovina, Litvanija, Letonija, Lihtenštajn.

Grupa H: Engleska, CRNA GORA, Ukrajina, Poljska, Moldavija, San Marino.

Grupa I: Španija, Francuska, Bjelorusija, Gruzija, Finska.

Žrijebu u Brazilu ispred Fudbalskog saveza Crne Gore prisustvovali su selektor Zlatko Kranjčar i generalni sekretar Momir Đurđevac.

Južna Amerika

Pošto je Brazil direktno kvalifikovan time što je domaćin, za Južnu Ameriku nema žrijeba jer se svi takmiče u istoj grupi.

Afrička zona

Završen je žrijeb zone Afrika a najatraktivnije grupe su C i H. U grupi C su glavni favoriti Obala Slonovače i Maroko, dok su u grupi H to Alžir i Mali.

Grupa A: J.Afrika, Bocvana, Centralnoafrička Republika, Somalija/Etiopija

Grupa B: Tunis, Kape Verde, Sijera Leone, Ekvat.Gvineja/Madagaskar

Grupa C: Obala Slonovače, Maroko, Gambija, Čad/Tanzanija

Grupa D: Gana, Zambija, Sudan, Lesoto/Burundi

Grupa E: Burkina Faso, Gabon, Niger, Sao Tome i Principe/Kongo

Grupa F: Nigerija, Malavi, Sejšeli/Kenija, Džibuti/Namibija

Grupa G: Egipat, Gvineja, Zimbabve, Komoro/Mozambik

Grupa H: Alžir, Mali, Benin, Eritreja/Ruanda

Grupa I: Kamerun, Libija, Gvinjea Bisao/Togo i Svazilend/Kongo DR

Grupa J: Senegal, Uganda, Angola, Mauricijus/Liberija

Azija

U Aziji su atraktivnije od ostalih grupe C i D. U grupi C su Japan, Sjeverna Koreja, Sirija i Uzbekistan, a u grupi D su Australija, Saudijska Arabija, Oman i Tajland.

Grupa A: Kina, Jordan, Irak, Singapur

Grupa B: Republika Koreja, Kuvajt, UAE, Liban

Grupa C: Japan, Uzbekistan, Sirija, S.Koreja

Grupa D: Australija, Saudijska Arabija, Oman, Tajland

Grupa E: Iran, Katar, Bahrein, Indonezija

Okeanija

U Okeaniji će reprezentacije u kvalifikacijama biti razvrstane u dvije grupe.

Grupa A: Vanatu, Nova Kaledonija, kvalifikant, Tahiti

Grupa B: Fidži, Novi Zeland, Solomonska Ostrva, Papua Nova Gvineja

Konkakaf zona

U Konkakaf zoni kvalifikacije su podijeljene na dvije runde. Kvalifikaciona runda ima 6 grupa

Grupa A: Salvador, Surinam, Kajman, Dominikanska Republika

Grupa B: Trinidad i Tobago, Gvajana, Barbados, Bermudi

Grupa C: Panama, Dominikana, Nikaragva, Bahami

Grupa D: Kanada, St. Kits i Nevis, Porto Riko, St. Lucija

Grupa E: Grenada, Gvatemala, St.Vinsent, Belize

Grupa F: Haiti, Antigva i Barbuda, Hurakao, Djevičanska Ostrva

Odlučujuća runda:

Grupa A: SAD, Jamajka, pobjednik E, pobjednik F

Grupa B: Meksiko, Kosta Rika, pobjednik A, pobjednik B

Grupa C: Honduras, Kuba, pobjednik D, pobjednik C

Galerija

Bonus video: